Hlavní obsah
Cestování

Altamira - muzeum doby kamenné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Muzeum v jeskyni Altamira, kousek od obce Santillana del Mar na severu Španělska, je sice otevřené poměrně krátce, ale přesto je vlastně nejstarší na světě…

Článek

Jsou v něm vystaveny sice jen kopie (dokonale udělané) unikátních prehistorických kreseb, na jejichž stáří se znalci nemohou shodnout, podle všeho vznikly před 13 – 15 000 lety, i když někteří odborníci si myslí, že jsou nejméně jednou tolik staré. Tento unikát v roce 1868 čirou náhodou objevil lovec, který se pokoušel vysvobodit z nepřístupné skalní průrvy svého psa a informoval vlastníka pozemku.

Tím byl k nesmírnému štěstí lidstva Marcelino Sanza de Sautuola, jehož velkým koníčkem byla prehistorie. Trvalo ale ještě několik let, než se dovnitř poprvé vypravil, protože nevěděl, co skrývá. Když spatřil malby na zdi, zůstal stát v němém úžasu. Ihned poté zahájil důkladný průzkum, při kterém nalezl řadu zajímavých předmětů, o nichž správně tušil, že by mohly pocházet z období mladší dob kamenné.

Ironií osudu byl tehdejšími vědci napadán i označován za podvodníka, podle nich byl pravěký člověk primitiv, který by nebyl schopen tak úžasného estetického ztvárnění a opravdovosti, s jakou jsou proporce zvířat i náznaky pohybu vyobrazeny. Až důkladný rozbor později potvrdil autenticitu nálezu.

Přesto je i dnes tak vysoká řemeslná zručnost pravěkých umělců z řad „lovců mamutů“ až zarážející. Využívali drobné skalní nerovnosti, které kresbám dodaly punc plastičnosti, uměli až překvapivě zručně pracovat s barvou. Černou míchali z dřevěného uhlí, odstíny žluté, červené a hnědé pak z minerálních okrů a vody.

Ke kreslení obrysů používali rydel z kostí nebo křemene, barvy pak nanášeli i roztírali prsty nebo pomocí jelení kůže. Museli být velice šikovní a trpěliví. Jeskyně obsahuje rozsáhlé celky různých maleb, nejslavnější je velká síň bizonů. Kromě nich jsou tu ale nakresleni koně, laně, jeleni, lidské postavy se zvířecí hlavou, či záhadné symboly, asi proto, abychom měli o čem bádat.

Pochopitelně je podle ufologů vnitřní výzdoba Altamiry inspirována mimozemskými civilizacemi, které lidem jen vedli ruku. Skutečná jeskyně musela být uzavřena v roce 2002 po objevení mikroorganismů, ničících nástěnné malby.

Příčinou byla i vysoká návštěvnost, ročně ji prošlo přes 170 000 lidí. Jinak je 270 metrů dlouhá a má mnoho kroutících chodeb a komor. Hlavní průchod má výšku od dvou do šesti metrů, stále v ní probíhá dlouhodobý průzkum, i to byl jeden z důvodů pro vytvoření přesné repliky o kousek dál.

Je ale naprosto dokonalá, včetně skalních výstupků a nerovností, místní průvodci dokonce tvrdí, že kámen pochází ze stejné lokality, a i klima se udržuje podobné, jako v původních podzemních prostorách. Muzeum je otevřeno v červnu až září od úterý do soboty od 9.30 do 19.30, v říjnu až květnu od úterý do soboty od 9.30 do 17.00, vstupné: 2,40 EUR, studenti polovinu.

Zdroj: https://www.spain.info/en/places-of-interest/national-museum-research-centre-altamira/

https://www.getyourguide.com/cs-cz/santander-l95/od-spolecnosti-santander-santillana-del-mar-a-prohlidka-muzea-altamira-t192417/

https://artsandculture.google.com/partner/museo-de-altamira

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz