Hlavní obsah
Jídlo a pití

Belgická kuchyně je rozmanitá, chutná a hlavně vydatná, přidávat si nebudete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiel Beaumadier/Wikimedia Commons/CC by SA 4.0

Čekanka Chicons au gratin.

Pokud bychom hledali zemi, kde se prolíná nejvíc kulinářských zvyků, jedním z favoritů by jistě byla Belgie, a to nejen proto, že zde žijí dva různé národy, Vlámové a Valoni.

Článek

Vlámové jsou potomci Nizozemců, kteří nepatří, co se pokrmů týče, mezi vyhlášené experimentátory, spíš si potrpí na klasiku. Jednou z nich je Vlámská kachna, která je upečená v troubě. Chutná skvěle! Na rozdíl od naší se do ní totiž přidává na kostičky nakrájená anglická slanina, mletý pepř a sušená mateřídouška. Servíruje se obložená kuličkami hroznů.

Pestřejší je Valonská kuchyně, vychází z francouzské, v okolí Lutychu se však často setkáváme i s německou, leží u jejich hranic, specialitou je tu bílá klobása a Le boulet à la liégeoise. Jde o velké koule z mletého hovězího a vepřového masa zalité králičí omáčkou (i když v ní po něm není ani stopa) šalotkou a cibulí. Přílohou jsou brambory nebo hranolky.

Foto: FotO. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boulets_%C3%A0_la_li%C3%A9geoise_1.jpg

Boulets_à_la_liégeoise_1

Právě o jejich původ místní tvrdě válčí s Francouzi. Podle nich vznikly v městě Namur už v sedmnáctém století, kdy zamrzla řeka Meuse. Místní nemohli lovit a pro iluzi nahradili malé rybičky bramborami v jejich tvaru.

Ale to jen pověst. Naproti tomu francouzská historička Madeleine Ferriereová vypátrala, že se na mostě Pont Neuf v Paříži prodávaly krátce po roce 1789, což doložila fakty. Nicméně spory neustaly.

Ať už je pravda kdekoli, chutnají opravdu výtečně. Prodávají se jen tak, u pouličních stánků, na ty v Belgii narazíme všude, dalším sortimentem jsou neméně chutné vafle pro mlsouny. V okolí zmíněného Lutychu jsou hutnější, menší, sladší, liší se od těch z Bruselu, lehkých, křupavých, připravených z kvašeného těsta. Každý z obou druhů má své příznivce a odpůrce.

Společné mají to, že se podávají vždy čerstvé, teplé, s čokoládou, sirupem, čerstvým ovocem, zmrzlinou a šlehačkou. Také ne nadarmo je Belgie považována za království cukrovinek. A nejde zdaleka jenom o proslulé pralinky (nemají nic společné s našimi z rumové tresti) náplně se různí, včetně neobvyklých jako je levandule, nebo lanýže s chilli.

V belgické gastronomii lze nalézt i různé pochoutky charakteristické pro jednotlivé regiony, například ardenská paštika, do které se - kromě obvyklých masových ingrediencí a koření - dává i brandy. Na pobřeží Severního moře mají zase v oblibě tomatte-crevette, oblíbený druh korýše spolu s majonézou vloženého do vydlabaného rajčete.

Hodně konzumované je i Moules et frites, kdy se slávka jedlá vaří v bílém víně s cibulkou, je to jakási varianta britského „národního“ pokrmu fish and chips. A také kultovní hustá polévka Waterzooiz kuřecího či rybího masa, vaří se zvolna ve vlastní šťávě se smetanou, bílým vínem, mrkví, celerem, pórkem, cibulí a brambory.

Je hodně sytá, takže ji lze podávat jako hlavní chod, stejně jako Stoemp, šťouchané brambory s vařenou zeleninou a opečenou klobásou, záleží na množství, kdo si dá plný talíř, je plný a neschopen transportu. Velmi oblíbená je i čekanka zabalená v šunce a dušená spolu s bešamelovou omáčkou a sýrem - Chicons au gratin.

I když je pouliční prodej hodně oblíbený, místní restaurace určitě nekrachují. Tam ovšem vládnou steaky. Populární je américaine, „tatarák“, mažou ho na sendvič a zakusují k němu hranolky.

Zdroj: https://www.belgium.be/en/about_belgium/tourism/belgian_gastronomy

https://www.cntraveler.com/galleries/2014-09-08/10-things-you-should-eat-in-belgium

https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/news/belgian-cuisine-varied-hearty-and-delicious/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz