Hlavní obsah
Cestování

Francouzský hrad Chinon skrývá nerozluštěné tajemství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Franck Badaire/Wikipedia/CC by SA 3.0

Prohlídky zámků na Loiře jsou turisty stále velmi vyhledávané. Obvykle ale vynechávají nejmystičtější ze všech, Chinon. Asi proto, že neleží přímo na trase, ale trochu stranou.

Článek

Najdeme ho nedaleko soutoku Loiry a Vienny. Původně šlo o mohutnou obrannou pevnost, dlouhou 400 a širokou 70 metrů z první třetiny dvanáctého století. V nejstarší části, Fort Saint Georges (dnes už neexistuje) bydlel i zemřel anglický panovník Jindřich II.

Postupně docházelo k úpravám. Dnes se tu mísí hradní a zámecké prvky. V průběhu doby se tu začaly dít strašidelné věci. Podle pověsti přímo z kostela odnesl čert do pekla babičku krále Jindřicha Plantageneta (1133-1189).

Další neobyčejná událost se měla odehrát poté, co se jeho památce přišel poklonit Richard Lví srdce. Z nosu mrtvoly se náhle začala řinout krev. Prý to znamenalo prokletí ze záhrobí. Ve městě pak byla Johanka z Arku představena následníkovi trůnu Karlu VII.

Ta ho přesvědčila o svém božím poslání. Povolil ji osvobodit město Orleans a pak celou zemi od Angličanů, aby ji poté zradil. Chinon představoval ve středověku významný strategický bod. Hrál důležitou roli v mnoha bitvách. Jeho nejzachovalejší části pochází ze 14. století.

Má masivní zdi a zdobí jej majestátní hradby s vysokými věžemi. Dvě jeho části Château de Coudray a Château du Milieu jsou přístupné. Postupně se ovšem z hradu stalo vězení. To proslulo hlavně tím, že do něj byli zavřeni všichni význační členové prastarého rytířského řádu templářů.

K jeho likvidaci dal pokyn francouzský král Filip IV. (1268-1314). Obával se jejich moci a chtěl uloupit nevídané bohatství, kterým řád disponoval. To se mu úplně nepovedlo, spoustu cenností stačili po zatčení vedoucích členů řádu jejich podřízení ukrýt neznámo kam.

V Chinonu byl vězněn poslední velmistr řádu Jacques de Molay (1243-1314). Ten se nejdřív po tvrdém mučení přiznal k satanismu. Před upálením ale vše odvolal, panovníka proklel a vyzval na boží soud. Ten se vyplnil, zemřel na nehodu při lovu asi sedm měsíců po něm.

V kobkách nejen po něm, ale i dalších spolubojovnících zůstaly na zdech vyryté malby a znaky, jejich význam zůstává dodnes záhadou. Ani s těmi nejmodernějšími počítačovými dešifrovacími programy se zatím nepovedlo ani jednu rytinu rozluštit.

Ty mohou být klíčem k nesmírnému jmění, který řád za staletí své existence nashromáždil. Komplikací je, že templářských sídel, kde mohou být cennosti a zlato ukryty, je v Evropě hodně. Pár dokonce i u nás na Moravě.

Jedna kresba se týká symbolu řádu Bafometa, kterého měli uctívat. Znázorňuje ženu s křídly, hořící pochodní hlavou a kopyty kozla. Podle církve šlo o satanské božstvo, nápis na ruce prý připomíná alchymistické heslo Rozpust a sluč. Nicméně templáři byli právě ochránci víry.

Že proces vůči nim byl zinscenovaný, je dokázané. Templáři se o jeho přípravě dozvěděli a učinili preventivní opatření. Flotila jejich lodí odplula hned po útoku v pátek 13 (odtud pochází pověra o nešťastném datu). O tom, co všechno vezla a hlavně kam, se můžeme jen dohadovat.

Snílci věří, že na palubě mohly být prastaré náboženské relikvie ukořistěné při první křížové výpravě po dobytí Jeruzaléma (1099) a dokonce snad i ztracená legendární archa úmluvy, kterou Mojžíš přijal od Boha na hoře Sinaj a měla mít zázračnou moc.

Zajímavá je i návštěva města Chinonu. Stará část skrývá romantické dlážděné uličky. Hlavní třídu Rue Voltaire pak lemují hrázděné domy s unikátními vyřezávanými okny i vchody. Jde o dokonalou ukázku renesanční práce.

Zdroj: https://www.experienceloire.com/chinon-chateau.htm

https://forteressechinon.fr/en/discover-fortress

https://great-castles.com/chinon.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz