Hlavní obsah
Lidé a společnost

Idol žen Michal Dočolomanský opustil kvůli muži po 20 letech manželku, homosexualitu dlouho tajil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Fotoska z filmu Tajemství hradu v Karpatech, přefoceno Jan Janula

Slovenský herec, ale i zpěvák, moderátor a imitátor Michal Dočolomanský byl díky mužné postavě a přitažlivému obličeji oblíbený u žen i filmových režisérů. Pro české diváky je nezapomenutelný jako Nick Carter v parodii Adéla ještě nevečeřela.

Článek

Narodil se v 25.3 1942 jako jedno z deseti dětí v polské obci Niedzica, která spadala pod Slovenský stát. Později řekl: „Nejkrásnější období člověka je dětství. I když ho prožijete ve válce, poznáte hlad a bídu, vždy zůstane v mysli a vzpomínáte na něj jen s láskou.“ I když byl na základní škole v ochotnickém souboru, na herectví nemyslel.

Věnoval se zejména gymnastice a nebýt kamarádů, kteří ho vyhecovali, aby šel dělat zkoušky na divadelní fakultu, hercem by se nikdy nestal. Jeho talent byl takový, že ho přijali hned napoprvé, navíc bez jinak povinné maturity! Gymnastika mu ale pomohla později získat role, u kterých byla třeba nadprůměrná fyzická kondice.

Byl proslulý tím, že odmítal kaskadéry, navíc se původně vyučil automechanikem, takže točil sám i různé bláznivé honičky, jezdil také automobilové závody. Později si oblíbil bezmotorové létání, dobrodružství měl v krvi. Zjev ho předurčoval pro role uhlazených džentlmenů. Přezdívalo se mu český Redford, ale ne proto, že by mu byl podobný.

Roli Nicka Cartera režisér Oldřich Lipský a scenárista Jiří Brdečka totiž nejdřív nabídli hvězdnému hollywoodskému herci. O tom, proč to nedopadlo, jsou dvě verze, podle první to zarazil jeho agent, když se dozvěděl směšnou výši honoráře, podle druhé to zamítla strana a vláda. V každém případě byl osloven Michal. Ten scénář ani nečetl, spolehl se na jména tvůrců, kteří za sebou měli kasovní trhák Limonádový Joe.

Netušil, že se jeho protivníkem stane nejen zlotřilý botanik, ale i masožravá květina. Natáčení si ale užíval, byl nesmírně rád, že hrál po boku Miloše Kopeckého a Rudolfa Hrušínského, kterých si vážil, setkal se s oběma i jako hrabě Teleke z Tölökö v parodii Tajemství hradu v Karpatech, kde hrál i Vlastimil Brodský, další legenda.

Michal, přátelé mu říkali mazlivě Dočko, žil skromně, ale až úzkostlivě si chránil své soukromí a věděl proč. I když se už během studia vysoké školy seznámil s budoucí ženou Martou, s kterou měl dvě děti – Martu a Michala - přitahovali ho muži. Dlouho se s tím snažil bojovat, bral to jako hendikep. Navíc za socialismu byla homosexualita nepřijatelná.

Na Slovensku je ostatně do velké míry dodnes. Bál se také, že by prozrazení ohrozilo jeho hereckou kariéru. Když se to nakonec provalilo, stáhl se do ústraní, podle nepotvrzené zprávy uvažoval i o sebevraždě. Odešel od rodiny, ale s manželkou nadále vycházel dobře, s dětmi to bylo horší, ale byly už velké, dokázaly se s tím srovnat.

Jeho neřestí bylo kouření, s ním začal už ve třinácti letech a nedokázal přestat, což se mu nakonec stalo osudné. Ale až do roku 1997, kdy dostal slabší infarkt, neměl větší zdravotní problémy. Když mu lékaři doporučili, aby zvolnil šílené tempo, odpověděl: „Nešetřím se, člověk by měl žít a ne se kontrolovat!“ V roce 2003 začal mít problémy s dýcháním.

Ve zlé předtuše řekl Heleně Růžičkové, která umírala na rakovinu, že ho čeká asi stejný osud. Ta ho ale povzbuzovala a říkala, že si ještě stoupnou na stejné jeviště. Nicméně o svém konci otevřeně mluvil.„Smrt si musí člověk zasloužit, je to něco jako vykoupení. Když přijde, tak přijde. Já měl v životě docela štěstí. Pevně věřím, že ho budu mít i dál a stihnu umřít dřív než úplně zblbnu.”

Posledních deset let života strávil s mladým televizním technikem Alexandrem Godou. Ten u něj byl až do hořkého konce, seděl v nemocnici u jeho lůžka ve dne v noci. Nejen za tuto věrnost mu odkázal přepychový byt v hodnotě sedmi milonů slovenských korun. Michal Dočolomanský zemřel 26. 8 2008 v pouhých 66 letech na rakovinu plic.

Zdroj: https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/4351/michal-docolomansky-dab

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/michal-docolomansky-34768

https://www.youtube.com/channel/UCkx7qbGFNNQGlvvguyC-vhw

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz