Hlavní obsah
Zdraví

Jehly v těle pomáhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Akupunktura je považována za nejstarší léčebnou metodu na světě, archeologové nalezli v Číně kostěné jehly staré sedm tisíc let (!) které k ní byly používány!

Článek

Do Evropy sice dorazila už v osmnáctém století, ale zájem o ni rapidně stoupnul až na konci toho minulého. I když ji někteří lékaři považovali za šarlatánství, stály proti nim celé zástupy pacientů, kterým prokazatelně pomohla, takže jejich hlas byl stále slabší.

Současná medicína už existenci speciálních bodů na povrchu těla i jejich souvislost s činností tělesných orgánů a funkcí uznává. Podle tradice jich původně bylo 365, stejně jako dní v roce, dnes se má za to, že jich mohou být až dva tisíce!

Podstatou akupunktury je energie, které proudí v neviditelných drahách (meridiánech) lidským tělem - staří Čínané ji říkali chi. Vpichem jehly do určitého bodu se její přívod zvýší, nebo i sníží, někdy přebytek škodí. Nemá žádné nežádoucí účinky.

Klíčové pro zdraví je udržení rovnováhy mezi protichůdnými prvky, jing a jang. Jde o dvě přírodní síly, první ženská, druhá mužská, které se stále otáčí a mění, působí protikladně ale zároveň se doplňují a vytváří kruh, považovaný za dokonalý tvar.

Tolik nezbytný úvod a slovo má MUDr. Jan Sedmík, rehabilitační lékař, který se akupunkturou už dlouhá léta zabývá a kombinuje její účinky se západní medicínou.

Někteří lidé se při první návštěvě trochu bojí, jestli akupunktura nebolí, tak jim musím vysvětlit, že pokud něco vůbec ucítí, tak jen velmi slabé štípnutí. Jehly se vpichují jen do hloubky několika milimetrů, s výjimkou obézních jedinců, kde musí proniknout vrstvou tuku.

Jsou hodně tenké, některé dokonce jako lidský vlas. Po zavedení do kůže se místy může objevit mírné brnění, pocit tepla, chladu, tíhy v končetinách, ale i příjemného uvolnění, vždy jde o přirozenou reakci organismu. Představuje akupunkturu Jan Sedmík.

Její účinky jsou fascinující. Pomáhá při nespavosti, nechutenství, špatném zažívání, lze ji použít na alergie, nemoci dýchacích cest, gynekologické ale i neurotické potíže, účinná je při odvykacích kůrách (obezita, alkoholismus, kouření.)

Význam má i u chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, mozková mrtvice, rakovina, onemocnění dýchacích cest, cukrovka nebo Alzheimerova choroba, ale má pochopitelně své limity. Když nepomůže, určitě zdravotní stav nezhorší.

Lze ji také aplikovat z preventivních důvodů, k posílení celkového stavu organismu, kondice, imunity, psychické stability. To je někdy opomíjené. Dokáže také zabránit vzniku nemoci ještě před tím, než propukne, což je úplně nejlepší metoda ze všech.

Jehly se v těle nechávají obvykle dvacet minut, některé ale vyndám až za hodinu, jiné, třeba na nespavost či deprese zůstanou na místě až měsíc! Píchám je zevnitř do kraje ucha, kde nepřekáží a nejsou vidět.

Liší se i množství jehel, někdy stačí jen jedna, jindy jich musím do těla vpravit deset i více. Po jejich vyjmutí je vhodné nějakou dobu odpočívat - nejlépe v leže. Někdy je patrné zlepšení hned po první proceduře, jen málokdy se stane, aby jich někdo potřeboval více než šest, tvrdí doktor Jan Sedmík.

Podle něj není nutné před ní dodržovat nějaký zvláštní režim - i když by se člověk měl vyhnout těžkým jídlům a alkoholu - nemá nežádoucí účinky a její použití je pestré.Výhoda je, že se dá kombinovat s bylinnou léčbou, energetických cvičení qigong (práce s vlastní energií), nebo i dodržování jistých psychohygienických zásad.

Zdroj: akupunktura.cz

https://www.rehabilitace.info/relaxace/jak-vlastne-funguje-akupunktura/

https://www.akupunkturne.cz/akupunktura/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz