Hlavní obsah
Jídlo a pití

Karel Roden v láhvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Vicanová, se souhlasem

Karel Roden a Tomáš Vican

Víte, co mají společného George Clooney, Pierre Richard, Gerard Depardieu, John Malkovich, Antonio Banderas, Drew Barrymore a Karel Roden? Víno!

Článek

Investice do něj je totiž jedna z nejjistějších i nejziskovějších. Cena vybraných značek se totiž pohybuje i v řádech vyšších desítek milionech korun – a navíc stále stoupá. I proto se tomuto byznysu věnují zmíněné celebrity. Ti vlastní vinice, mohou si dovolit obří investice. Nicméně zatím žádnou díru do světa neudělaly, dobře se prodávají spíš díky slavnému jménu.

Karel Roden je ale výjimka, „jeho“ vína sklízí úspěchy na vinařských soutěžích u nás i v zahraničí. Asi proto, že šel svou cestou, nevyrábí ho, domluvil se s vinařem i filmovým producentem Tomášem Vicanem. Každá láhev nese jeho podpis a motto: Méně spěchu, více chuti,“ reagující na dnešní hektickou dobu, kdy není čas pobýt u sklenky s přáteli.

Jeho vína se řídí filozofií slavných výrobců. Ta se při špatné úrodě ani nestáčí, aby nepřišla o prestiž, je k mání pod jinou značkou. U nás se seženou ve vinotékách a dražších restauracích.

O jejich kvalitě svědčí úspěchy na nejprestižnějších vinařských soutěží. Ceněné jsou „skalpy“ mnohem známých značek, nejen v Evropě (v Berlíně a Portugalsku) ale i USA a v Asii. Zlaté medaile získaly v soutěžích The Great American v New Yorku, Asia Wine Trophy, IWC v San Franciscu, nejuznávanější degustace v USA.

Kromě u nás pěstovaných běžných odrůd vyrábí Tomáš Vican ve vinařství Farma Pálava výjimečné oranžové víno, původem z Gruzie, které patří k nejstarším na světě, vyrábí se už osm tisíc let!

Zcela přírodní, šťáva z hroznů (mnohde se tam šlape jako kdysi zelí) je včetně slupek vlita do hliněných amfor, zakopaných v zemi, kde poté dozrává, v podstatě se udělá samo. Těmto nádobám se říká kvevri a podle nich se vína i jmenují. Mají různé odstíny barev, od sytě oranžové až po měděnou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz