Hlavní obsah
Hry

Karta za 69 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Jan Janula

Když se tento týden v médiích objevila zpráva, že se na aukci vydražila za 69 milionů karta hry Magic, mnozí čtenáři nevěřili vlastním očím. Není proto od věci se na ni podívat.

Článek

Hra Magic the Catering, jak zní oficiální název, se stala fenoménem. Vymyslel ji v roce 1993 student matematiky Richard Garfield, inspirací se pro něj stala tehdy (ale vlastně i dnes) populární hra na hrdiny.

Brzy jí propadli nejen děti, ale i studenti vysokých škol, hlavně z oborů matematiky, kombinatoriky či informatiky a dokonce jejich profesoři! Na jejím principu posléze vznikla řada mutací - například Hvězdné války či Harry Potter.

Hra spočívá v tom, že si hráč pořizuje karty a z nich si sestavuje svůj „balík“. Ten musí mít nejméně 60 karet a nesmí být v něm víc než čtyři stejné. Ty se prodávají po patnácti kusech v tzv. boosterech. Hráči jejich rozbalení milují.

V nich je totiž vždy jedna tzv. „rare“ karta, která může stát i několikanásobně víc, než všechny ostatní. Je to trochu mystérium. Nebo jako loterie, v níž ale nelze prohrát, každou kartu totiž lze nějak využít, vyměnit ji s někým, komu se hodí.

Některé jsou vzácnější, mají odlišné vlastnosti i možnosti použití. Díky nim je Magic fascinující hra, kde dominuje svět kouzelníků, bojovníků, příšer či čarodějných kouzel, v níž lze opravdu naplno rozvinout fantazii.

Každá partie má nesčetně variací, některá trvá minuty jiná i dlouhé hodiny, musí se při ní logicky myslet, kombinovat útok či obranu, je to prostě strategická hra, kterou nemůže hrát každý. I proto, že vlastnosti a schopnosti karet jsou v angličtině. Oba hráči mají na začátku dvacet životů, partie končí, když se poražený dostane na nulu.

Registrovaných hráčů je asi osm milionů (amatérských až třikrát tolik). Bude jich ale víc, Magic se začíná stále víc prosazovat v Asii, zejména Japonsku nebo Číně. Každoročně se uskuteční čtyři velké turnaje, jsou něčím podobným jako je Grand Slam v tenise.

Absolutním vrcholem pak je mistrovství světa, kde se hraje o celkovou dotaci ve výši 6 milionů korun, přičemž vítěz si odnese kolem 1,5 milionu! Nejlepší hráči si tak mohou vydělat i desítky milionů ročně. Ti mají Magic jako práci na „plný úvazek“, pořadatelé jim totiž platí cestovní výlohy - včetně ubytování v pětihvězdičkových hotelích! Není to však zadarmo.

Nizozemec Julien Nuijten, nejmladší šampion vůbec, když vyhrál v patnácti letech tvrdí: „Musím hrát denně hodiny, na turnaji přemýšlet, s čím na mě soupeř vyrukuje a mít promyšlenou vlastní strategii. Na mozek je to zápřah, karet je přes osm tisíc. Skvělé je, že žádná partie není nikdy rozhodnutá, stalo se mi, že já měl tři životy a protihráč všechny. Pak mi přišla jedna karta, během minuty měl nula a balil kufry.“

Kromě hráčů existují i sběratelé, ti se rozdělují zhruba do dvou kategorií - jedni preferují karty cenné herními vlastnostmi, takže mohou svému majiteli pomoci vyhrát partii, druzí se zaměřují na jejich autory. Grafické zpracování je totiž na vysoké úrovni, jde o velké umělecké dílo v malém provedení - také je kreslí nejlepší světoví výtvarníci.

Ti svá díla vystavují na velkých turnajích, kde své výtvory podepisují. Tím karta ještě výrazně nabude na hodnotě, jako se to stalo u té za 69 milionů. Jmenuje se Black Lotus, původně stála 40 korun. Její hodnota neustále stoupala až dosáhla této astronomické částky. I cena některých dalších karet stoupá, mnohdy až raketově.

Zdroj:

https://magic.wizards.com/en/mtgarena

https://www.cmus.cz

https://www.facebook.com/groups/63431678323/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz