Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pro Leonarda da Vinci byli milenci inspirací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jméno, které zná asi každý. Génius, který se rodí jednou za tisíce let. Jeho život byl plný dramatických zvratů, hrozilo mu uvěznění, exkomunikace – ta by mu jako ateistovi nevadila – někdy i chudoba.

Článek

Měl složité mládí, otec se o něj jako nemanželského moc nestaral, ve vesnici Vinci, kde žili, se na něj dívali jako na bastarda. Zatím co o otci víme alespoň něco, o matce prakticky nic. Měla ho snad vychovávat pod jménem Caterina di Meo Lippi prvních deset let, kdy v domácnosti působila jako služka.

Italský filolog a historik Carlo Vecce ovšem tvrdí, že to byla původně kavkazská princezna, která se nešťastně dostala do otroctví. To víceméně potvrdil tým vědců, kterým se podařilo rekonstruovat otisk Leonardova levého ukazováčku. Jeho struktura byla typická právě pro jedince arabského původu.

Je také nepravděpodobné, že by krásu a famózní talent zdědil po otci, venkovském notáři a nevzdělané ženě. Ať už je pravda o matčině identitě jakákoli, znalci jeho díla se domnívají, že se v obrazech odráží vztah k ní, např. postavy Madony byly vytvořeny podle skutečných žen, ne náboženské ikonografie.

„Představa matky mu zůstala v srdci celý život. Byla jedinou ženou v životě, kterou miloval, i pro její podmanivý, milý úsměv,“ napsal renesanční životopisec Giorgio Vasari. Ten ho zároveň popsal jako člověka se schopnostmi dalece přesahující svou dobu, navíc podivuhodně obdařeného půvabem. Fixace na matku je navíc běžná u homosexuálů, kterým nejspíš také byl.

Jeho prvním milencem měl snad být sochař a malíř Andrea del Verrocchio, k němuž ve 14 letech vstoupil do učení. Pokud k něčemu došlo, muselo jít z jeho strany o dobrovolnou sexuální aktivitu, od dětství oplýval neobyčejnou silou a dokázal ohýbat železné pruty (!) takže by se ubránil.

Měl velké charisma, vynikal laskavostí a velkorysostí, ve společnosti byl vítaný. Přesto vedl spíš samotářský život. Na to mělo asi vliv, že byl v dětství outsider, nelegitimní dítě. Později se stal „podezřelý“, církev totiž na leváky, jakým byl, hleděla s despektem, místy je považovala i za ďáblovy potomky.

Navíc byl vegetarián, to také nebylo obvyklé. V jeho 24 letech došlo ke skandálu, po němž mohl skončit nadlouho ve vězení. Společně s třemi dalšími muži se měl totiž dopustit sodomie intimními kontakty se sedmnáctiletým prostitutem Jacopem Saltarellim.

Naštěstí byl jeden z účastníků úzce spojen s vládnoucím rodem Medicejů, takže se jim podařilo uniknout bez trestu, úřady případ odložili s tím, že neexistoval očitý svědek. Leonardo se poté ještě víc uzavřel do sebe.

Jeho homosexualitu mnozí příznivci zpochybňují, ale z jeho vlastních slov je zřejmé, že sex se ženou nikdy neměl. „Akt soulože a části těla k němu použité jsou tak odpudivé, že nebýt krásy tváří, zdobnosti aktérů a zadržovaného pudu, příroda by lidský druh dávno zatratila.“ Zněl jeho lakonický komentář.

Sigmund Freud vyslovil domněnku, že navzdory tomu, jak moc se Leonardo obklopoval krásnými mladými muži, mohla být jeho homosexualita spíše latentní než skutečná, a to pro fascinaci těly adolescentů.

Ta považoval za dokonalá. Je fakt, že někteří krásou obličeje, křivkami, postavou i štíhlými, dlouhými nohami předčili ženy. Věnoval se i anatomii, sám provedl 30 pitev. Jeho kresby jednotlivých částí těla jsou součástí umění, kterému se říká „lékařská ilustrace“.

Jako první zjistil, že srdce má čtyři komory, vymyslel techniku posmrtného vyplňování srdce i cév voskem, aby se zachovaly, ta je používaná i v dnešní době. Leonardo kromě malování věnoval čas převratným vynálezům, včetně vrtulníku, tanku, i dalších strojů objevených o dlouhá staletí později.

Výčet jeho dovedností byl ohromující. Wikipedie uvádí tento seznam: malíř, karikaturista, sochař, strojní i stavební inženýr, astronom, polyhistor, filozof, chemik, zoolog, vědec, matematik, architekt, vynálezce, projektant, botanik, diplomat, lékař, fyzik, spisovatel, zoolog, vědec, designér, fyziolog a hudební skladatel!

Určitě ale nebyl „ekonom“. Traduje se, že jeho vrstevník Michelangelo dostal za výzdobu Sixtinské kaple víc, než on vydělal za celý život. To souviselo s tím, že neřešil finance, dokud nemusel. Neměl velkou spotřebu, jeho bezmasý jídelníček byl prostý, neholdoval ani alkoholu. Chodil většinou bosý.

Měl dramatický život, církev ho „dusila“, jak mohla, ale pověst o jeho talentu se dostala do nejvyšších šlechtických kruhů a vedla k zakázkám od nejmocnějších italských rodin. Působil ve Florencii, Miláně, Benátkách a Římě. V roce 1516 přijal pozvání francouzského krále Františka I. žil a tvořil v údolí Loiry, na zámku Amboise, tři roky až do své smrti.

Společnost mu dělali dva mladí muži, Gian Giacomo Caprotti di Oreno, známý víc pod přezdívkou Salai a Francesco Melzi. Ten byl synem vysoce postaveného vojáka, poznal ho ve svých patnácti letech a zůstal s ním až do konce života, také zdědil velkou část majetku. Oba mladíci se objevovali na jeho obrazech.

Několik znalců výtvarného umění dokonce tvrdí, že slavná Mona Lisa je složena z mužského a ženského modelu, Florenťanky jménem Lisa a právě Salaie. Ta přezdívka znamenala „malý ďáblík“, svého chlebodárce totiž opakovaně a nestydatě okrádal, ale ten mu nakonec pokaždé odpustil.

Byl o 28 let mladší, měl krásnou tvář a kudrnaté vlasy. Stál mu modelem i na několika obrazech jako je Bakchus a Jan Křtitel, žil s Leonardem 25 let. Byl ale spíš prostitut, na rozdíl od Francesca, který ho věrně miloval. V dopise popsal vzájemné city „sviscerato et ardentissimo amore“ ­– hluboce vášnivou a nejvroucnější lásku.

Salai jeho přítomnost pochopitelně jako konkurenci nevítal, ale nakonec se s ní musel smířit, všichni tři podnikli cesty po Itálii. Melzi byl ale mnohem víc než milenec, stal se jeho posledním žákem. Některá díla, považovaná dříve za „Mistrova“ jsou dnes považována za jeho.

Leonardo zemřel na mrtvici ve věku 67 let. Byl by pohřben v palácovém kostele, který byl během Velké francouzské revoluce zničen. Vzniklá směs kostí znemožnila identifikaci ostatků, které by odpověděly na mnohé otazníky v jeho životě.

Zdroj: https://nicofranz.art/en/leonardo-da-vinci/was-leonardo-da-vinci-gay

https://www.historyextra.com/period/renaissance/leonardo-da-vinci-relationship-salai-sexuality-evidence/

https://www.history.com/topics/renaissance/leonardo-da-vinci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz