Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marek Eben má rád okoralé chlebíčky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC SA 4.0

Marek Eben (66) se stal populární už v dětství rolí Válečka v seriálu Kamarádi. Sám říká, že z dětské slávy velkou radost neměl, i proto, že jeho účinkování trvalo 4 roky, od 12 do 16 let a v pubertě už měl zcela jiné zájmy.

Článek

Pochází z hudební rodiny, jeho otcem je skladatel Petr Eben a strýcem Ilja Hurník. I když je nejznámější jako skvělý moderátor, hostuje i jako herec v Ypsilonce, skládá písně, zpívá, společně s bratry Kryštofem a Davidem založil skupinu Bratři Ebenové.

Při studiích na konzervatoři se seznámil s Markétou Fišerovou, chodila o dva ročníky níž. I když se mu velmi líbila, cítil, že se povahově hodně liší. „Byla hodně živelná, společenská.  Já byl spíš její opak. Ale asi platí, že protiklady se přitahují. Nakonec jsem - i kvůli ní - založil kapelu a nabídl jí, aby v ní zpívala,“ vzpomíná Marek na jejich seznámení v krátkém rozhovoru během letošního festivalu v Karlových Varech.

V roce 1982 se vzali a narodila se jim dcera Tereza. Bohužel přišla na svět hodně předčasně, v sedmém měsíci a několik dní po porodu zemřela. To byl začátek tragédií, které mladé manžele postihly. O čtyři roky poté, v den svých šestadvacátých narozenin Markéta prožila mozkovou příhodu při které náhle upadla do bezvědomí.

V nemocnici mu lékaři řekli, že pravděpodobně nepřežije. Naštěstí se mýlili, za sedm týdnů otevřela oči. Asi pomohla její hyperaktivita. Zůstala ale ochrnutá, upoutána na invalidní vozík a Marek se o ni vzorně stará.

Překonat všechny problémy mu pomohla víra v Boha, ale nemá potřebu se o tom dál šířit. Kdo se někdy s Markétou setkal, je udiven, ráda a často se směje, i když by k tomu neměla mít moc důvodů, nepřipouští si handicap, špatné nálady, šíří kolem sebe optimismus. Paradoxně ona tahá Marka z jeho občasných depresí.

A přesvědčila ho, aby přehodnotil své původní zamítavé stanovisko k moderování soutěže Star Dance. Tanec mu nic moc neříkal. Pak si ale pustil anglický originál a ten ho zaujal. Z reakcí diváků zjistil, že zvláštním způsobem spojuje rodiny, dívají se na něj prarodiče, rodiče, děti, ale i vnuci, kteří jsou přece jen zájmově někde úplně jinde. To se mockrát nepovede.

I když vypadá jako asketa, přiznává, že s vlastní váhou bojuje celý život, geny z dětství asi stále působí: „Nejlépe funguje ono známé: Hýbat se a nežrat! Já ovšem nepatřím k moc sportovním typům, ale naštěstí jsme si pořídili bezbariérové bydlení poblíž golfového hřiště. Tak si jdu občas zahrát. Tenhle sport je fajn, není omezen věkem, můžete ho hrát, dokud jste schopni chodit. A přitom se kochat pohledem na krajinu,“ libuje si Marek.

Také se přiznal, že má moc rád pečivo, čerstvý chleba a ještě teplou vánočku. A také chlebíčky, paradoxně nejvíc mu chutnají ty okoralé z předchozího dne. Dřív měl rituál, kdy si po každém přímém přenosu, který absolvoval, zapálil aromatickou cigaretu. Ale jak u jeho kolegy a souseda Jiřího Bartošky odhalili nádor, seknul s tím.

V žertu si stěžuje, že se nemůže věnovat svému velkému a – vzhledem k jeho aktivitám i překvapivém koníčku – lenošení. Jeho ideál je, aby ho hned po ránu napadla nějaká pěkná píseň a neměl pak výčitky z toho, že se jen tak válí na zahradě, pije kafe a kouká do přírody. Tam se připravuje na natáčení pořadů.

Přestože je v showbyznysu úctyhodných 54 let a v divadle o něco méně, stres ho neopouští, snaží se proto být na každé vystoupení maximálně připraven. Zvlášť se to týká slavných umělců, kteří přijali pozvání do jeho pořadu Na plovárně, který se vysílá od roku 1999.

Zpovídal takové osobnosti jako je Dalajláma, Bill Gates, herci Richard Gere, Alan Rickman, Jim Muray, Gregory Peck, sportovce (Usain Bolt a Bob Beamon) a mnohé další.

Zdroj:

https://www.csfd.cz/tvurce/7757-marek-eben/prehled/

https://www.prokapelu.cz/marek-eben-a-jeho-bratri/

https://www.umeleckabeseda.cz/eben-marek-

rozhovor autora s M. Ebenem v průběhu KVIFF 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz