Hlavní obsah
Seberozvoj

Meditace jsou oknem do duše i podvědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Jarní nevyzpytatelné počasí, kdy se střídá slunce s deštěm a dramaticky se mění teplota, je pro senzitivní jedince problém, na který bohužel nezabírají žádné léky. Nicméně řešení existuje, je jím meditace.

Článek

Její základ tvoří dechová cvičení, což zní sice jednoduše, ale právě že jen zní, máme totiž osvojené špatné návyky. Dýcháme lehce, povrchně, mluvíme rychle, slova ze sebe někdy až vyrážíme, jako by nám je někdo chtěl ukrást, chceme říct všechno, nejlépe ihned.

K osvojení základů meditace přitom stačí tak čtvrthodina. Je ale zapotřebí si nejdřív vypěstovat jednu důležitou vlastnost trpělivost. Špatné dýchání máme totiž zažité a jen tak lehce se ho nezbavíme.

Napoprvé je lepší nesnažit se nějak zasahovat do jeho rytmu a hloubky, jen vnímat interval a to, zda používáme nos nebo ústa. Pro začátečníka je nejsnazší cesta sledovat svůj dech ve chvíli, kdy je sám a ví, že ho nic a nikdo nevyruší.

Je zapotřebí, aby nádech vycházel z břicha, pomáhá dát si na něj ruku, abychom ho cítili a byl opravdu co nejhlubší. Výdech může být i nosem. Nespěcháme, klíčová je pravidelnost. Jak si zvykneme, vlastní instinkt nás už dál povede. Říká MUDr. Jan Sedmík, rehabilitační lékař a cvičitel jógy.

Jestliže se budeme meditaci věnovat dennodenně, změn si na sobě všimneme brzy. Ideální čas je večer, v polotemné místnosti, osvětlené svíčkou, či malou lampičkou  nejlépe solnou. Pak vnímáme, jak dech prochází tělem, přináší uvolnění, mysl se dostává do lehkého transu.

V něm se dá zbavit obtěžujících myšlenek a místo nich otevřít dokořán prostor pro vnímání pocitů pohody, klidu, harmonie. Nejlepší poloha je v leže, v sedě raději ne, záda totiž musí být stále vzpřímená! I když se to zdá být snadné, jen málokdo zvládne vydržet v této poloze.

Jsme totiž zvyklí se hrbit. Ideální jogínská poloha lotosového květu vyžaduje pořádný trénink! Kdo ji ovšem zvládne, dostane se nejen do nejhlubších zákoutí duše a mysli, je zároveň schopen ovládat své tělo. Mniši v tibetských klášterech klidně prosedí noc v mraze oblečeni jen v bederní roušce, aniž by tělo zaregistrovalo jakoukoli změnu.

To je ale pochopitelně výsledek několikaletého drilu, odříkání. Jednoduchou a účinnou meditační metodu nabízí ajurvéda. Jmenuje se Šavasána (říká se ji také pozice mrtvoly) a patří k jednomu z pilířů tohoto učení. Má jednu výhodu, každý se jí snadno naučí.

Neděláme totiž nic jiného, než že mírně roztáhneme nohy a ruce v přibližně stejné poloze. Seshora bychom měli vypadat jako když dítě nakreslí jednoduchý stromeček, ležíme s dlaněmi položenými vzhůru. Nadechujeme nosem a vydechujeme ústy.

Většina lidí na to ale není zvyklá, musí se kontrolovat, což jim spolehlivě vyžene myšlenky z hlavy. Výsledkem je uvolnění, ze svalů zmizí napětí, z mozku všechno rušivé. Stává se, že člověk nakrátko usne, což není na závadu, mikrospánek je nejlepší lék pro zaměstnanou a unavenou mysl.

Změny v organismu probíhají postupně, jen se na ně nesmí spěchat. Tak po třech týdnech je akceptujeme, pak už šavasánu provádíme automaticky. I když je účinná, těžko se při ní dostaneme hluboko do podvědomí jako u hypnózy, spíš relaxujeme.

I lehká meditace je důležitá, eliminuje následky stresových situací, zabraňuje negativním reakcím, zejména afektu, agresi, emoce jsou pod kontrolou. Při únavě pomůže obnovit sílu, je proto vhodné ji praktikovat po cvičení, tréninku v posilovně. Vytvoříme si jakýsi pravidelný rituál, podle něho se pak řídíme. Říká Jan Sedmík.

Při první meditaci je ale nutné připravit se na to, že ji mohou provázet dlouhodobě potlačované emoce nepříjemné vzpomínky, traumatické zážitky, pocity viny ty ji ruší. V tom případě raději nepokračujeme je to signál, že v duši je něco v nepořádku a vyžaduje to řešení.

Nejjednodušší cesta je poradit se s psychoterapeutem. U meditace je nutné dodržovat několik zásad. Měla by se konat v části bytu, kde si lze udělat pohodlí, ale ne v posteli, v níž spíme. Ideální je, když máme stále stejné místo, kde ji provozujeme a slouží jen k ní.

Oči mohou být zpočátku otevřené (zavřou se automaticky) nebo pomáhá zaostřit zrak do jednoho bodu, třeba na malou nepravidelnost na zdi, pomáhá to soustředit se, úplně ze všeho nejlepší je sledování plamenu svíčky.

Prožíváme postupně pocit stále hlubšího uvolnění. Můžeme ho podpořit poslechem relaxační hudby, šumění moře, zvuků deště, aj. Dají se použít i aroma lampičky, ale se stejnou vůní, změny nejsou v tomto případě žádoucí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz