Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nepřehlédnutelná i nepřehledná gastronomie Chorvatska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: public domain, wikimedia commons

Kapr před přípravou

Chorvatská kuchyně patří k těm, které lze dost těžko charakterizovat, liší se stejně jako příroda v jednotlivých částech země, jiná je ve Slavonii, Primorsku, Dalmácii i jinde.

Článek

To vede i k tomu, že nenajdeme jídlo, považované za národní, jako u nás vepřo knedlo zelo. Ti, co sem cestují, spoléhají většinou na osvědčené pokrmy, jejichž názvy znají z domova – rizoto, čevapčiči, džuveč, nebo si dají v restauraci steak. Tím se ochuzují o hodně kulinářských zážitků.

Jako všude ve Středozemí, jsou nezbytnou součástí ryby, zde ovšem nejen mořské, ale i sladkovodní. To platí zejména o Slavonii, leží mezi třemi řekami, Drávou, Sávou a Dunajem. Často se tam jí náš oblíbený „šupináč,“ kapr, ne ovšem smažený, vaří se podobně jako guláš, pikantní a pálivý s všudypřítomnou chutí papriky.

Ta se v těchto končinách přidává snad do všeho, jejím „domovem“ je Madžarie na severu. Jedním z ceněných pokrmů, kde tvoří základ skvělé chuti, je i aromatický salám kulen. Probíhají jeho festivaly nebo stanovené dny, kdy lidé přinesou na prodej nejlepší kusy. Originál lze koupit v tržnici a specializovaných obchodech.

Na pultech supermarketů není kvalitní, chutná docela jinak. Hodně oblíbená bývá omáčka ajvar, říká se ji „Slavonská vatra“. Může sloužit jako příloha, jde o jakousi ostrou obdobu leča, kam se přidává i lilek. Sváteční jídlo, co se někde podává jenom na Vánoce, je pečená krůta s mlincima, což je zvláštní druh těstovin.

Kdo si udělá výlet hlouběji do vnitrozemí, narazí na oblast Zagorje, kde je specialita zagorski štrukli. Jde o závin z mouky. Těsto je plněné sýrem, tvarohem, zalité smetanou a zapečené. Existují však různé varianty, včetně sladkých, s mákem, višněmi i jiným ovocem.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukli1.jpg

Strukli

V poměrně málo navštěvovaných místech jako je Gorski kotar a Lika, kde podle místních stále žije vlk, rys a dokonce medvěd, pečou brambory či chleba ve velkých nádobách z keramiky, říkají jim peka. S touto přípravou se můžeme setkat jinde, ale s jedlým druhem levandule, ze které vyrábí sladký sirup, těžko. Populární je i kapusta na různé způsoby.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doma%C4%87a_peka.jpg

Peka

Asi nejpestřejší je Istrijská kuchyně s vlivy italské, francouzské, rakouské kuchyně, tyto země zde krátce nebo déle vládly. To už se ovšem dostáváme k moři. Oblíbená ryba je ropušnice s trochou česneku, rajčat, olivového oleje a bílého vína.

Místní si vyrábí své domácí těstoviny, „fuži“ chutnají trochu jinak než italské, neslouží jen jako příloha k masu, ale i chřestu. Ten je tu hodně populární, v různých městech konají dokonce „dny chřestu.“

Dost často se dá narazit na hustou polévku“ maneštra“ z mladé kukuřice, fazolí, ječmene a zeleniny. A také na lanýže, zde nazývané „tartufi“ hledají je speciálně vycvičení psi, ale i vepři. Jsou vyhlášené a hodně ceněné i za hranicemi, kde kilo může stát až 3 000 euro!

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Truffles_white_Croatia.jpg

Lanýže

Podle mnoha šéfkuchařů patří lanýže ke špičce v oblasti gastronomie, často se využívají jako koření. Za Istrií leží Primorje, oblíbený cíl našich turistů. To je bohaté na volně rostoucí byliny, které se dávají do jídla nebo opět melou na koření. Nejčastější je bobkový list, oregano, česnek, majoránka, šalvěj, rozmarýn a bazalka. Zde se možná nejvíc z Chorvatska zachovala tradice konzervování masa solením a sušením, dřív běžné na zimu. Delikatesou je langusta, čerstvě vylovená z hlubokého Kvarnerského zálivu, marinované ryby, tuňák v oleji a sušené fíky.

Dále se dostáváme k Dalmácii, kde je lahůdkou „soparnik“, koláč z mangoldu či špenátu. Jde asi o pozůstatek tureckého osídlování krajiny, původně se pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami, dnes obvykle na plechu, ale na dobré chuti mu to neubralo.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stacked_soparnik_pieces_07.jpg

Soparnik

Populární je brodeto, mišmaš z darů moře, s kukuřičnou polentou (obecně stojí za zmínku, že nejstarší kuchařku vydal v roce 1813 kanovník záhřebské kapituly Ivan Birling.) Stejně jako gastronomie je pestrá i nabídka ryb, takže telegraficky.

Obvykle se grilují (místní říkají na žaru) oblíbená je parmice pruhová, pražman zlatý, mořský jazyk, bolobřich ostnitý a mořský ďas, kterému se říká čertova máma. Všechny mají místní názvy, je třeba se na ně zeptat.

Z dalších plodů moře to je oliheň, ústřice, humr, slávka středomořská. Z masa se hodně jí kromě jiných i jehněčí, oblíbené jsou polévky, převážně zeleninové, někdy také studené.

Zdroj: https://alwayscroatia.com/food-tours/croatian-food-you-have-to-try/

https://www.novalja.cz/chorvatsko/vylety-priroda/zajimavosti/chorvatska-kuchyne/

https://www.chorvatsko.cz/obec/kuchyne.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz