Hlavní obsah
Umění a zábava

Nestárnoucí Clint Eastwood nehodlá skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / public domain

Na rozdíl od filmových kolegů, kteří přestávají být ve stáří aktivní, natáčí brzy (31. 5.) už čtyřiadevadesátiletý Clint Eastwood další film s pracovním názvem Porotce číslo 2.

Článek

Zároveň odmítl, že bude jeho poslední. „Nikdy jsem se nedostal k tomu dni, kdy bych řekl, že definitivně končím. V poslední době jsem s touto myšlenkou často koketoval, ale jednou za čas se objeví zajímavý scénář a já si říkám: ‚To je výzva, tu nemohu ignorovat,‘“ řekl.

Napínavý děj pojednává o členovi americké soudní poroty, který si postupně během procesu s člověkem obviněným z vraždy uvědomí, že oběť nejspíš přejel autem on sám. Následně se pokusí zachránit nevinného, aniž by při tom uvrhl podezření na sebe.

V hlavních rolích vystupují Toni Collette, Nicholas Hoult a Zoey Deutch a očekává se velký úspěch a možná i Oscarová nominace. Ta by pro něj nebyla ničím novým, zažil ji už pětkrát a dvakrát slavnou sošku také získal za filmy, Nesmiřitelní a Million Dollar Baby.

Ovšem ne za herecký výkon, ale režii a zároveň za Nejlepší film, což je logicky cennější. Obě díla obdržela i další prestižní cenu, Zlatý globus. Možná, že tím osud splácí Clintu Eastwoodovi jeho hodně nelehké začátky.

Živil se v životě všelijak, jako pastevec, dřevorubec, topič v ocelárně, osobní strážce, hrál na klavír v různých barech a kavárnách, narukoval do armády a po skončení absolvoval obchodní školu.

Ani v Hollywoodu se neprosazoval lehce, až do 35 let točil „béčkové“ filmy, ve kterých navíc ani nehrál hlavní role. Jeho výška (1,93 metru) mu překážela, obvykle totiž i výrazně převyšoval ostatní lépe placené herce, což bylo nežádoucí.

Naopak poté, co se mu povedlo prorazit, se z toho stala pro něj výhoda. Slávu mu totiž přinesla westernová trilogie režiséra Sergia Leoneho – Pro hrst dolarů, Pro pád dolarů navíc a Hodný, zlý a ošklivý.

Hrál v ní drsného, cynického, osamělého a odvážného pistolníka, který má ale zároveň smysl pro spravedlnost a čest. K tomu patřily i dlouhé nohy a nedbalá, houpavá chůze mužů trávících spoustu času v sedle koně.

Bohužel „škatulka“ neohroženého hrdiny mu zůstala i v následujících filmech, mezi nimiž výrazně převažovaly akční a detektivní, kvůli tomu bylo podceňováno jeho herecké umění, v obou vyznamenaných filmech hrál i hlavní role. I to mu vydrželo do pozdního věku,

Předloni to ale vypadalo, že dá přece jen přednost odpočinku, na necelý rok se stáhl do ústranní. O to víc překvapil a šokoval oznámením o zmíněném natáčení nového filmu, má prostě dobrý genetický potenciál.

Možná i proto, že se v jeho rodině vyskytují holandští, skotští, irští a angličtí předkové. V jeho šlépějích jde nejmladší syn Scott (37) kromě něj má dalších sedm dětí, mezi kterými je ovšem velké věkové rozdíly, i více než 30 let! Může jich být ovšem i víc, slastí s ženami se neodříkal.

Nejmladší dcera Morgan se narodila v roce 1996. Jeho filmovou a čtrnáct let i životní partnerkou byla Sondra Locke, hráli spolu v šesti filmech.

Clint Eastwood patří mezi herce, kteří si i přes popularitu dokázali udržet soukromí a nestával se často terčem bulváru. Pozornosti médií ale neunikl díky svému svéráznému boji s úřady.

Když se kdysi totiž přestěhoval do městečka Carmel v Kalifornii chtěl tam nejen žít, ale i podnikat. Otevřel si hospodu Hog's Breath Inn. Když ji po čase chtěl rozšířit, neschopní úředníci mu dělali úmyslně potíže.

Vyřešil to po svém. Namísto planých stížností využil toho, že probíhaly volby starosty a – na poslední chvíli – si podal přihlášku. Úplně jasně ho zvolili, i když nedělal žádnou kampaň! První, co udělal, byly logicky personální změny…

Ve funkci byl dva roky, a i když neměl času nazbyt, pravidelně docházel na zasedání rady a „vládl“ velmi odpovědně a městečko kvetlo. Znovu ale nekandidoval, nestál o politickou kariéru. Výplatu 200 dolarů (!) dal na charitu.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz