Hlavní obsah
Zdraví

O oči se starat sice moc nemusíme, ale chodit k očnímu lékaři ano

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Jan Janula

Zrak je pro nás ze všech smyslů asi nejdůležitější, ztráta je nevratná a znamená obrovský zásah do života. Přitom, pokud s ním nemáme problém, vnímáme ho jako něco automatického, o co se nemusíme starat. Děláme dobře?

Článek

Na to jsme se zeptali primářky oční kliniky Neovize Lucie Valešové. Podle ní oči nejsou zuby, kde se dají pravidelnou péčí oddálit budoucí problémy. Sice„uvítají“, pokud jsou chráněny proti slunci tmavými brýlemi, ale když je nenosíme, nic moc dramatického se nestane.

Zatím není prokázáno, i když se o tom často píše, že by dlouhé dívání na monitor počítače výrazně zhoršilo zrak. Je ale fakt, že mu neprospívá – už kvůli extrémnímu zatížení nitroočních svalů. Měli bychom si vždy tak po hodině dát krátkou pauzu, stačí na pár minut zavřít oči.

Oko by se s trochou nadsázky dalo přirovnat k fotoaparátu. Sítnice jsou film, rohovka a čočka objektiv, duhovka clona. Časem se ale opotřebují, vždyť jsou „zapnuté“ od rána do noci. Hodně také záleží na potenciálu, co máme po předcích.

„Genetika je příčinou většiny problémů, pak i věk. Možná si jen vybírá daň přece jen o něco dříve, poruchy vidění začínají už kolem čtyřicítky. To je rovněž období, kdy by lidé měli začít chodit   ideálně ob rok na preventivní prohlídky,“ upozorňuje paní primářka.

Ty mohou zamezit vzniku glaukomu, známého spíš jako zelený zákal, ten je tou úplně největší hrozbou. Hlavně proto, že se může rozvíjet delší dobu bez povšimnutí a může být zjištěn pozdě – poškození zrakového nervu je obvykle trvalé, závažné a slepota nevyhnutelná.

Jediná pomoc je operace, což možná zní hrůzostrašně, pacienti si ji ale obvykle chválí, nepícháme injekce – anestetikum kapeme do oka – nic neřežeme, menší bolesti jsou zvládnutelné běžnými léky, za dva, tři dny je možné jít do práce. Po málokteré operaci máte takový „komfort,“ podotýká Lucie Valešová.

Za pokrok v očním lékařstvím stojí zejména moderní technika, nepostradatelný je laser. S jeho pomocí lze vyměnit poškozenou čočku za tzv. multifokální, převážně u stařecké vetchozrakosti. Jde o čtvrthodinový bezbolestný výkon – na jedno oko – po kterém je možné navždy odložit brýle.

O tuto operaci usilují kromě seniorů i dívky i chlapci v pubertě, trpící krátkozrakostí a výraznému nárůstu počtu dioptrií. Navíc mnozí z nich trpí kvůli tomu komplexy méněcennosti. Pro ně znamená úlevu nejen pro oči, je i psychickým vysvobozením.

Brýle jsou ale nenahraditelné, operací se nedá řešit ani zdaleka vše. I když se testují a už existují metody, kdy si rodiče mohou zvolit pohlaví dítěte ještě před narozením, to, že si budou moci někdy vybrat i barvu očí, ale podle paní primářky nehrozí.

Tu určuje pigment duhovky, čím víc ho máme, tím jsou oči tmavší. Naopak, kdo je má například světle zelené, bude ho mít málo. Nelze stoprocentně říci, že by se barva vždy dědila po rodičích, i když pokud jsou oba modroocí, je vysoká pravděpodobnost, že se tak stane.

Lidé často nejvíc chtějí to, co nemají a někteří nosí barevné kontaktní čočky pro parádu. Podle MUDr. Lenka Valešové je to vyložený hazard. „Od doby, co jsem zažila, že kvůli bakteriální infekci přišla mladá dívka o zrak, nepatřím k příznivcům tohoto řešení. Když někdo nechce nosit brýle, má řadu jiných možností.“

Zdroj: https://www.wikiskripta.eu/w/Poruchy_oka_a_vid%C4%9Bn%C3%AD_(pediatrie)

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz