Hlavní obsah
Věda

Je obraz Panny Marie Guadalupské v Mexiku vědecky dokázaný zázrak?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknown author/Wikimedia Commons/Public domain

Obraz Panny Marie Guadalupské ve Staré bazilice v Mexiku a legenda o jeho vzniku patří k dodnes  neobjasněným záhadám a čím víc se zkoumá, tím víc otazníků se kolem něj vynořuje.

Článek

Na rozdíl od Turínského plátna, kde mělo být uloženo tělo Ježíše, kdy se pochybuje o jeho autenticitě, zde bedlivé zkoumání potvrdilo pravost i stáří díla, a to probíhalo i v kosmických laboratořích NASA, nejmodernějšími vědeckými metodami.

Ani ty však nepřinesly odpověď na základní otázku - jakým způsobem obraz vznikl a proč barvy ani po bezmála pěti stech letech vůbec nevybledly, ani se nezměnily. Vše začalo v prosinci 1531, kdy šel brzy ráno starý indián Juan Diego Cuauhtlatoatzinze ze své osady na mši.

Když došel k úpatí kopce Tepeyac zaslechl nádherný zpěv. Poté, co ustal, slyšel, že na něj někdo seshora volá. Vyšel tedy až na samý vrchol. Tam stála vznešená paní tmavé pleti, představila se jako Matka Boží a žádala ho, aby vyřídil biskupovi, že má na tomto místě postavit kostel a zasvětit jí ho.

Také žádala, aby se místo nazývalo Guadalupe. Proč zrovna tímto slovem je jedna z dalších velkých záhad (je totiž aztécké, nikoli španělské, tedy křesťanské.) Sluha boží ale historce obyvatele „méněcenného“ národa neuvěřil.

Jenže tím to neskončilo, Juan měl vidění, aby na místě, kde zjevení potkal, natrhal růže. Ačkoli byl prosinec a venku mrzlo jen praštělo, vydal se tam a opravdu jich našel spoustu. Posbíral je do pláště a ještě kvetoucí přinesl skeptickému duchovnímu.

Světice navíc zanechala na jeho plášti svůj obraz. Je zcela prostý, indiánský, utkaný z rostliny agáve, co se měl podle všech přírodních zákonů nejpozději do půlstoletí rozpadnout. Přitom je i po téměř 500 letech ve zcela dokonale zachovalém stavu.

Vytvořená kopie umístěná v témž kostele nevydržela ani čtyři desetiletí. Na originále jsou barvy stále svěží, i když je obraz nezarámovaný a byl staletí vystaven dýmu z kadidel a svíček, navíc dotekům poutníků i dalšímu znečištění.

Výzkum v roce 1962 odhalil v očích Panny Marie siluety nálezce, překladatele a biskupa, přítomných u scény vysypání květů z pláště. Navíc se v nich objevilo dalších miniaturních 12 postav, běžným pohledem naprosto neodhalitelných.

Nikdo by je nedokázal namalovat tak malinké, rozhodně ne lidská ruka. Zástupce firmy Kodak pak prohlásil, že obraz se mnohem více podobá fotografii než malbě! Nabízí se otázka, kdo tyto postavy v oku vytvořil a proč.

Celý obraz je navíc namalován zcela neznámou technikou. Dokonce ani při prosvícení infračervenými paprsky se nenašel žádný podklad, na který by mohla být případná malba nanesena. Ke zjištění původu barev byl použit laser.

Ty se podle analýz na Zemi v žádné formě nevyskytují, oční specialisté navíc zjistili, že sítnice reaguje na světlo stejně, jako u lidského oka. Vědci pak po zkoumání každého detailu dospěli k závěru, že není možné logicky vysvětlit nejen samotné dílo, ale i to, že stále ještě existuje.

Je dokonce vytvořeno tak, že využívá vzor tkaniny k docílení prostorové hloubky obličeje. Možnost, že jde o zázrak nebo působení mimozemských sil se tak neodbytně vnucuje.

Zdroj: https://www.dotyk.cz/magazin/panna-marie-guadalupe-oci/

https://www.maria.cz/aktuality/panna-maria-z-guadalupe-1212

https://www.simeon.cz/clanky/Panna-Maria-Guadalupska.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz