Hlavní obsah
Zdraví

Probiotika - pravda a lež

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Probiotika jsou stále masivně propagována jako „zázrak“ zlepšující trávení a posilující imunitu, zejména pokud jde o určité výrobky vzniklé mléčným kvašením.

Článek

Vyzdvihován je hlavně jogurt a nápoje z něj, acidofilní mléka, zakysaná smetana, podmáslí. Nezávislé výzkumy ale prokázaly, že mají při běžné konzumaci minimální až nulový efekt.

Sice opravdu existují „spřátelené“ kmeny bakterií, zejména Lactobacillus casei, Bacteroides thetaiotomicron a Bifidobacterium longum, háček je ale v tom, že k alespoň nějaké účinnosti potřebují dost vlákniny, bez ní jsou na nic, pokud si někdo myslí, že jen konzumací mléčných výrobků vše vyřeší, tak se hodně plete,“ říkal (bohužel náhle zesnulý) gastroenterolog z IKEMu MUDr. Marek Beneš.

Podle něj si naše střeva tvoří svůj vlastní mikrosvět, o jehož fungování toho i přes moderní metody stále moc nevíme. Je ale zjištěno, že v nich máme 500 druhů (!) bakterií, vážících až 1,5 kg, i to, že některé působí velice účinně, odbourávají toxiny a naopak vstřebávají důležité ionty.

„Mohou se hodit u nadýmání, průjmů, zánětů střev či slinivky, jaterních chorob či po dobrání antibiotik. To ale umí jen některé přípravky. Nesmyslná je v reklamě - hlavně na jaře a na podzim - doporučovaná zvýšená konzumace některých mléčných kultur za účelem detoxikace organismu, medicína tento pojem nezná,“ konstatoval MUDr. Marek Beneš z naší prestižní kliniky.

Tvrdí, že naše tělo se škodlivin dokáže zbavit samo, někteří lékaři dokonce mléko a produkty z něj doporučují nepřijímat vůbec! Kdo má ale opravdu zažívací potíže, může vyzkoušet nejsilnější probiotikum u nás, Vivomixx, s tím mají zkušenosti i v Itálii, USA, Německu, Beneluxu, Velké Británii, Kanadě, Španělsku, Austrálii, JAR i jinde, dřív se u nás prodával pod názvem VSL #3.

Má v jedné dávce garantovanou koncentraci 450 miliard prospěšných bakterií z osmi kmenů, které kolonizují trávicí trakt, chrání sliznice tlustého střeva (většina podobných přípravků obsahuje 1 až 10 miliard bakterií a jeden kmen).Preparát je sice volně prodejný a délka užívání není omezena, ale měl by ho, stejně jako dávkování, pro jistotu schválit lékař.

Je vhodné nasadit ho po dobrání zmíněných antibiotik, je zjištěno, že „zlé“ bakterie si proti nim při častém užívání vypěstují odolnost, takže pacientům spíš škodí, než pomáhají. Opravdu účinný z mléčných výrobků je jen kefír, ovšem originál, z Kavkazu, ten se vyrábí ne z kravského, ale kobylího či velbloudího mléka, je chuťově úplně jiný, lehce perlivý, dokonce mírně alkoholický! A nepasterovaný. U nás se ale prakticky nesežene.

Zdroj: https://www.netoxickadomacnost.cz/probiotika

https://www.wikiskripta.eu/w/Probiotika,_prebiotika,_synbiotika

https://is.muni.cz/th/zz76o/Bakterie_mlecneho_kvaseni.docx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz