Hlavní obsah
Jídlo a pití

Řecké masové kuličky keftedes jsou tisíce let stará delikatesa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Agoraliarecipes

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé jejich znalosti využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí, že odtamtud pochází i první kuchařka.

Článek

Napsal ji v roce 320 př. n. l básník Archestratus, nazval ji Daedalus (přeneseně labyrint) chutných jídel, později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou, Deipnosofistes, Večeře učených. Není jen plná receptů na přípravu jídel (mnohé se používají dodnes), ale i podrobných popisů místních zvyklostí, stolování, způsobů podávání jídel, ale třeba i sexuálních „hrátek“!

Kulinářské umění podpořil i Alexandr Veliký, jak známo, rád holdoval vínu i dobrému jídlu, obojí si uměl patřičně vychutnávat, jeho hostiny byly pověstné, stoly se na nich jen prohýbaly. Za jeho éry vznikaly kuchařské školy, bylo vynalezeno hodně nových postupů, bez nichž si vaření nedokážeme představit. Tehdy vznikl chléb paximadi, v Řecku se jí stále.

Byl po něm dokonce pojmenován ostrov u Kréty, který ho tvarem připomíná, obvykle je dvakrát pečený z různých druhů mouky. Na jeho přípravu přišel pekař Paximos. Prý vyslyšel přání pastevců, kteří hnali svá stáda na několik měsíců do hor a potřebovali trvanlivou potravinu, aby netrpěli hlady, dá se označit za předchůdce sucharů.

Normálně je velmi suchý, tvrdý, bez předchozího namočení ve vodě - či ještě lépe polévce - prakticky nepoživatelný, pak výtečný, existují i sladké varianty, ke kávě a prodává ho každý pekař či cukrář v Řecku.

Nicméně pro našince, zvyklé na klasický pecen, asi nebude tím pravým, ale abychom mlsným jazýčkům učinili zadost, přinášíme recept na jiné starobylé jídlo, masové kuličky keftedes. Připravovaly se zásadně z hovězího mletého masa, ale časem do něj kuchařky začaly přidávat také vepřové.

Zjistily, že bývají o něco šťavnatější, ale někde jsou stále věrni „klasice“. Výhodou je nenáročná příprava, navíc je milují děti, zejména v kombinaci s rajskou omáčkou a z Itálie „importovanými“ špagetami, ty jsou stejně jako hranolky z Francie, inovací.

Původně se podávaly s brambory nebo kaší z nich, rýží, ale také s již zmíněným chlebem, jako předkrm, i to je na nich přitažlivé, nemusí sloužit vždycky jen jako hlavní jídlo. Mají mít tvar trochu většího vlašského ořechu a vůbec nejdůležitější je zpracování hmoty se všemi ingrediencemi, aby se spojily, místní hospodyňky tomu „dají“ nejméně čtvrt hodiny.

Co tedy potřebujeme na 4 (až 6, podle hladu) porce?

750gr mletého hovězího masa (nebo napůl s vepřovým)

2 celá vejce

1 polévkovou lžíce rajského protlaku, ne kečupu (!) nebo ještě lépe nastrouhané malé rajče

1 polévkovou lžíci mletého oregana

2 najemno nastrouhané cibule

4 stroužky utřeného česneku

1/2 bílé veky namočené ve vlažné vodě

3 lžíce strouhanky

Nasekanou čerstvou petrželovou nať podle úvahy

1 lžíci čerstvé nasekané čerstvé máty či bazalky

Šťávu z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje

Sůl a pepř dle chuti

Olej na smažení, nejlépe řepkový

Postup

Vyndáme veku z vlažné vody a vymačkáme. Vložíme do mísy, přidáme maso a všechny další ingredience a jak už bylo řečeno, dlouho hněteme, nejlépe ručně, aby se výsledné aroma dostalo všude. Pokud není směs dostatečně tuhá, lze přidat víc strouhanky. Není na závadu ji nechat, pokud máme čas, tak půl hodiny „odpočívat“. Uděláme v ruce kuličky, ty vkládáme do předem rozpálené hluboké pánve a smažíme z obou stran dozlatova.

zdroj: https://www.agoraliarecipes.com/

https://www.themediterraneandish.com/greek-meatballs-recipe-keftedes-lemon-sauce/

https://www.youtube.com/watch?v=jZwEJWT6bBE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz