Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šokující Madonna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Raph_PH/Wikimedia/CC BY 2.0

Madonna (65) patří k největším legendám popmusic, je uznávanou zpěvačkou, komerčně nejlepší všech dob, má na kontě přes 400 milionů prodaných alb a 115 milionů singlů.

Článek

Narodila se jako Madonna Louise Veronica Ciccone ve státě Michigan italským přistěhovalcům jako třetí ze šesti dětí. Matka, silně věřící katolička, si k sobě často zvala kněží a jeptišky. Bohužel ale zemřela v jejích pěti letech na rakovinu prsu. Tato ztráta výrazně ovlivnila její dětství i dospívání.

Byla pronásledována vzpomínkami na její křehkost i odvážné chování během posledních dnů života, které vyvrcholilo smířením se smrtí prostřednictvím víry v boha. Klečení u oltáře, u něhož se s rodinou denně modlila, se později stalo předmětem jejích nejkontroverznějších děl.

„Myslím, že největším důvodem, proč jsem se dokázala vyjádřit a nenechat zastrašit, bylo, že jsem neměla matku. Ta vás obvykle naučí slušnému chování. Ale já jsem se absolutně nenaučila žádná pravidla a předpisy,“ vzpomíná na tuto etapu života.

Otec brzy navázal vztah s rodinnou hospodyní Joan Gustafsonovou. Ta ji nutila starat se o mladší děti, což jí vadilo. „Opravdu jsem se považovala za typickou Popelku, tehdy jsem poprvé přemýšlela, že bych chtěla dělat něco jiného než chůvu a od všeho se oprostit.“

Proti tradiční křesťanské výchově se vzbouřila tím, že konzervativní oblečení změnila na odhalující outfity, navštěvovala undergroundové gay noční kluby a zcela odmítala náboženství. Neukázněnost v soukromém životě kontrastovala s touhou po úspěchu, perfekcionismu.

Byla jedničkářkou, roztleskávačkou a disciplinovanou tanečnicí, která ukončila střední školu o pololetí dříve než její vrstevníci. V roce 1976 si svou pílí vysloužila pozornost Michiganské univerzity, která jí nabídla plné stipendium na taneční obor.

O rok později získala šestitýdenní pobyt ve studiu v Alvin Ailey American Dance Theater v New Yorku a v roce 1978 i vzácnou příležitost vystupovat s choreografkou Pearl Lang. Na naléhání instruktora zanechala studia na vysoké škole již po dvou letech a přestěhovala se s 35 dolary do New Yorku.

Tam pokračovala v taneční kariéře. Nájem platila příležitostnými brigádami, včetně modelingu aktů. Dostala se také na konkurz k filmu Vlasy od Miloše Formana, ale kupodivu neuspěla.

V 21 letech začala chodit s Danem Gilroyem lídrem punkové skupiny Breakfast Club. Díky němu strávila rok ve Francii jako showgirl. Po návratu do Ameriky nastoupila do kapely jako bubenice a zpěvačka. To jí ale nestačilo, toužila se vydat na sólovou dráhu, což se jí brzy povedlo.

Najala si manažerku, Camille Barboneovou ze společnosti Gotham Records, aby jí pomohla nastartovat nejen taneční, ale i pěveckou kariéru. Ta Madonně ukázala, jak se orientovat ve světě hudebního byznysu, kterému dominují muži, a pomohla jí sestavit studiovou kapelu, tím podtrhla módní styl začínající hvězdy.

Její přítel, hudebník Stephen Bray, jí pak napsal první hit „Everybody“. Madonna použila drzý obchodní styl, aby dostala nahrávky až k význačnému newyorskému hudebnímu producentovi Marku Kaminsovi.

Ten jí pak pomohl získat smlouvu se společností Sire Records."Everybody" se v roce 1982 dostalo na první místo hitparády. Díky tomuto úspěchu přesvědčila vydavatelství, aby v roce 1983 vydalo její album s prostým názvem – Madonna.

Mělo pomalý, ale přesto stálý úspěch. Brzy začaly dívky na celém světě napodobovat její osobitý smysl a módu, která zahrnovala síťované punčochy, krajkové spodní prádlo, rukavice bez prstů a velké náhrdelníky s křížem.

V televizním pořadu Dicka Clarka American Bandstand moderátorovi řekla, že má největší ambici – „ovládnout svět.“ Zahrála si také v prvním mainstreamovém celovečerním filmu Zoufale hledám Susan (1985), k němu nazpívala singl „Into the Groove“ který měl obrovský úspěch.

Zároveň vytvořila vlnu kultovních videoklipů. Měla sklony ke skandálnímu chování, v hitu „Like a Virgin“ se na pódiu sugestivně kroutila ve svatebních šatech a v dalším videu, „Like a Prayer,“ se objevily kříže a směsice sexuálních narážek a náboženských ideologií.

V důsledku tohoto vyzval papež Jan Pavel II. fanoušky, aby nenavštěvovali její koncerty v Itálii, a společnost Pepsi stáhla její podporu. Navzdory pobouření části veřejnosti se Madonna stala ještě populárnější než kdykoli předtím.

Do toho přišlo manželství s hercem Seanem Pennem, poznamenáno zprávami o domácím násilí. To vyvrcholilo napadením fotografa, které mu vyneslo měsíc vězení – a nakonec vedlo k rozvodu páru. Její kariéra ale úspěšně pokračovala. Zahrála si i v diváky a kritikou oceňovaném muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Evita.

V tom se objevil i Antonio Banderas. Do něho se zamilovala, ale on to netušil, přestože natočila dokument Truth or Dare, kde věnovala část filmu tomu, jak je jím posedlá. Dokonce mu poté zavolala, ale on si myslel, že jde o žert, a nebral to vážně.

Jinak získala Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v kategorii komedie nebo muzikál. Ve filmu zazpívala song „You Must Love Me“, ten dostal Oscara za hudbu. I když byla na vrcholu popularity a mohla si dosyta vychutnávat úspěch, její touha po nových (nejen) hudebních zážitcích nepolevovala. Na začátku roku 2018 natočila studiové album a video s názvem Madame X.

K tomu řekla: „Madame X je tajná agentka. Cestuje po světě. Mění identity. Bojuje za svobodu. Přináší světlo do temných míst. Je to tanečnice. Hlava státu. Hospodyně. Jezdkyně na koni. Vězeň. Student. Matka. Dítě. Učitel. Jeptiška. Zpěvačka. Děvka. Špión v domě lásky.“

Její soukromý život byl bouřlivý. Měla spoustu milenců z řad kolegů, herců, ale randila i s Johnem F. Kennedym ml. Tři roky pak žila s komičkou Sandrou Bernhard. V 38 letech se stala poprvé matkou, porodila dceru Lourdes Marii Ciccone Leon. Měla ji s osobním trenérem Carlosem Leonem. Ta je dnes vyhlášenou modelkou.

O čtyři roky později se Madonna vdala za britského režiséra Guye Ritchieho a v témže roce se jim narodil syn Rocco John Ritchie. Vztah jim vydržel osm let. Při pobytu v africké zemi Malawi se začala zajímat o třináctiměsíčního chlapce Davida Bandu, opuštěného matkou a rozhodla se ho adoptovat.

Musela ale svést dlouhý boj s úřady, které tvrdily, že jde o chvilkový rozmar hvězdy a že stávající zákony neumožňují mezinárodní adopce. Nakonec ale uspěla. Poté se rozhodla osvojit i další tři děti z této země, Mercyho Jamese a dvojčata Estere a Stelle.

Na Instagramu zveřejnila fotografii se všemi svými dětmi. Lourdes a Rocca Ritchie jsou už dnes dospělí. Jednala vždy pokrokově.Vyzývala mladé ženy, aby se postavily zaběhlým společenským normám. Její následující slova se pro ně stala jakousi mantrou.

„V životě neexistuje jiná jistota než víra v sebe sama. Karma říká, že pokud pro vás někdo není dobrý nebo ten pravý, Bůh ho použije k tomu, aby vás zraňoval, dokud nebudete natolik silní, že ho necháte jít.“

Madonna si naprostou upřímností získala spoustu nepřátel, ale i fanoušků. V roce 2013 se rozhodla svěřit s tím, že byla koncem sedmdesátých let v New Yorku opakovaně znásilněna. „Jeden gauner na mě mířil pistolí, další dva mě později přepadli na střeše s nožem zaraženým do krku. Do bytu se mi vloupali tolikrát, že jsem ho přestala zamykat.“

V posledním desetiletí hledala vášeň a cit hlavně v náručích mladých milenců. Nejdéle, tři roky, trval její vztah s pětadvacetiletým tanečníkem Ahlamalikem Williamsem. Za rozchodem kupodivu nebyl věkový rozdíl, ale lockdown kvůli koronaviru. Madonna nemohla koncertovat, což těžce nesla, navíc byli stále spolu a neměli si co říct.

I když už má věk babičky, schopnost šokovat veřejnost neztratila. Naopak. Je velmi aktivní na sociálních sítích, na TikToku natočila scénu opatřenou titulkem: „Když se netrefím, jsem lesba!“ Poté hází do koše růžové kalhotky, ale tak aby se opravdu netrefila. Na to pokrčí rameny a odejde.

Je hodně činná i v charitě, ale po svém. Vydala kolekci 3 NFT (jde o jedinečný nezaměnitelný digitální token zašifrovaný podpisem umělce, který ověřuje jeho vlastnictví i pravost) obsahující model její vagíny, z které vylézá robotická stonožka.

Kritiky umlčela jak slovy: „Plodím umění a kreativitu, bez obojího bychom byli ztraceni,“ tak tím, že se díla prodala za 69 milionů dolarů! Ty věnovala nadaci Voices of Children, která pomáhá postiženým válkou na Ukrajině, City of Joy, starající se o oběti násilí v Demokratické republice Kongo a organizaci Black Mama's Bail Out, která zajišťuje kauce pro uvězněné rodiče.

„Díky tvůrčí vizi, neúnavným inovacím a oddanosti filantropickým cílům je Madonna inspirací pro stovky milionů lidí – a hlavně žen na celém světě,“ uvedla prezidentka a kreativní ředitelka The Hollywood Reporter-Billboard Media Group.

Zdroj: https://www.biography.com/musicians/madonna

https://www.aarp.org/entertainment/books/info-2023/madonna-biography.html

https://edition.cnn.com/CNN/Programs/people/shows/madonna/profile.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz