Hlavní obsah
Jídlo a pití

Španělská monarchie je i královstvím šunky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Krista / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

I když je šunka jeden z nejstarších pokrmů světa a pochutnávali si na ní už Keltové a staří Římané, kvalitou se liší, my tak navíc nesmyslně označujeme i kuřecí či krůtí nářez. Základem je totiž vždy maso z vepřové kýty.

Článek

Obecně je považována za chuťově nejkvalitnější (také nejdražší) španělská, nazývaná „Jamón Iberico“. Za jejím úspěchem lze hledat víc faktorů. Jeden z nich je, že se na rozdíl od ostatních neudí, ale nasolená suší na čerstvém vzduchu, navíc dost dlouho, minimálně dva, ovšem někdy až čtyři roky.

Podobně vzniká šunka prosciutto, z latinského perexsuctum, důkladně vysušený (u nás, ale i v jiných zemích se ji říká pršut). V Itálii ji najdeme téměř všude, nejznámější je z Parmy. Má i svou ochranou známku. U té se využil bohatý zdroj kvalitní soli, té je v okolí města dost.

Na druhou stranu se prodává i zatavená v igelitu, což ji v očích gurmánů degraduje. Kromě Apeninského poloostrova se podobným způsobem pod různými názvy vyrábí také ve Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Francii, Rumunsku, Portugalsku, a dokonce v USA i Číně! Ovšem té španělské se žádná nevyrovná.

Za jejím úspěchem stojí především speciální chov černých prasátek, z nichž pochází, ta žijí jen zde a stráví celý život volně, ve výběhu, nejsou nikdy ani na chvíli zavřená v chlívku. Vliv má i genetická zvláštnost, jejich kýta nemá tak hutné svalstvo, to dovolí pronikání mastných kyselin.

Díky tomu je celá protkána velmi jemným tukem, ten je u jiných druhů šunky vždy jen na okraji. Je tmavší než ostatní, má až rubínovou barvu a rituálem je už její krájení. Kýta se nejdřív celá uchytí do stojanu, v něm pak se řeže ručně speciálním dlouhým nožem na velmi tenké plátky.

Foto: Guanbirra / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Jde o staré a velmi ceněné řemeslo. Kráječ, nazývá se cortador, se dlouho a pracně učí nejen technice porcování, ale i to, aby bylo vykonáváno s elegancí a noblesou, jsou i různé soutěže. Delikatesní, jemná, intenzivní chuť také není jen dílem náhody, nýbrž toho, že v Pyrenejích, kde mají tato černá prasata svůj „domov“ (nikde jinde nežijí) je čerstvý, čistý horský vzduch.

Foto: Schellack at English Wikipedia / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Ne na všechna prasata se dostanou žaludy, které jsou jako krmivo nejlepší, některé se proto „musí spokojit“ s obilím a luštěninami, těm se říká de Cebo, a je to právě odlišný druh výživy, který rozdělil šunku do třech jakostních druhů.

Důležitou roli hraje období jejich růstu (mezi březnem a zářím) tzv. Montanery, kdy kusy, co nedosáhly požadované váhy, musí být dokrmovány, ty mají název de Recebo. Nejkvalitnější šunka na světě (Bellota) pochází z prasátek, žijících v dubovém háji Bellotas mezi Andalusií a Portugalskem, kde kromě žaludů rostou aromatické byliny, i ty ovlivní konečnou chuť.

Té odpovídá i cena. Albarragena Jamon Iberico de Bellota vážící sedm kilo stojí 2 500 dolarů! Výrobce, farmář Manuel Maldorado, k nákupu ještě přidá certifikát, ověřující její DNA. Počet černých pašíků není nijak závratný vzhledem k tomu, že se vyskytují jen na poměrně malém území.

Kromě názvu Jámon se u nich můžeme setkat i s dalším, Paleta Ibérica. Rozdíl není v tom, že by byla z jiného druhu zvířete, označuje se tak jenom přední kýta.

Ať už se rozhodneme pro jakoukoli čeká nás výjimečný gastronomický zážitek, zvlášť v kombinaci s neméně skvělým červeným vínem.

Zdroj: https://www.spain.info/es/descubrir-espana/jamon-iberico/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz