Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tisíc milenek Garyho Coopera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Gary Cooper se řadí mezi hollywoodské legendy, dostal tři Oscary, natočil téměř sto filmů, hlavně westernové, dobrodružné a válečné.

Článek

Přitom na filmovou kariéru nepomyslel, na přání matky studoval na nejelitnější univerzitě v anglickém Etonu. Tu nedokončil kvůli automobilové nehodě, kdy utrpěl vážné zranění, což mu způsobovalo celoživotní bolesti. Mezi doporučené rehabilitační metody patřila i jízda koni. Když se později dozvěděl, že filmové ateliéry hledají jezdce, přihlásil se.

Začínal jako kaskadér, natáčel nebezpečné scény s koňmi, zejména pády, skoky. Později zaskakoval v epizodních rolích, komparsu, během roku se mihnul v padesáti filmech. V jednom hrál zároveň kovboje a poté (nalíčený) i Indiána. Hvězdnou kariéru odstartoval v roce 1926, současně si změnil jméno Frank na Gary.

Patřil k politicky angažovaným hercům, v roce 1944 podpořil kandidaturu F. D. Roosevelta na prezidenta a jeho popularita stoupala. Brzy se stal idolem žen, přitahovala je jeho mužná tvář a džentlmenské vystupování, za partnerky měl nejkrásnější herečky, atraktivní vzhled si zachoval i ve stáří.

V šedesáti letech si troufl dělat (filmového) milence osmnáctileté Audrey Hepburn, což způsobilo velký rozruch. Zda odolala jeho šarmu se neví, ale je jisté, že vedl velmi bouřlivý sexuální život, jeho životopisci odhadují, že měl tisíc milenek. První z těch známých byla kolegyně Clara Bow, s níž se seznámil při natáčení v roce 1927.

Ta jako první podala zprávu o nadprůměrné velikosti Garyho přirození a jeho neuvěřitelné sexuální výdrži. „Má penis jako kůň a vydrží rajtovat celou noc,“ řekla v jednom interview. Společně se milovali ve velké vaně a brali si jako společnost jejího psa.

Zda ho používali i k sexuálním hrátkám, se neví. Ale i kdyby, v té době bylo nemyslitelné, aby se o tom zachovala zmínka. Mezi jeho milenkami zaujímala čestné místo také Lupe Velez, známá jako „mexická dračice“. Když se s ní Gary seznámil, byla přítelkyni zpěváka Columba.

Ten ji den poté nalezl v jeho posteli. Jeho životopisec Hector Arce líčí jednu pikanterii. Zastihl ho v nedbalkách v šatně, jak zrovna s Lupe telefonoval. Oba vzpomínali na noční zážitky a byl svědkem toho, jak u něj jen vzpomínky na sex vyvolaly mohutnou erekci, která vzhledem k rozměrům penisu byla patrná až do konce dlouhého hovoru.

Do historie vešel i výrok slavné hvězdy Tallulah Bankhead, která na otázku, proč se vydala do Hollywoodu, odpověděla lapidárně: „Vydělat peníze a přeříznout božského Garyho Coopera.“ Jeho další známost, italská komtesa Dorothy di Frasso, kterou si přivezl z evropské cesty, s ním „vymetala“ kdejakou party.

Stojí za zmínku, že ji po něm „zdědil“ gangster Bugsy Siegel. Známými milenkami byly i Marlene Dietrich, Carole Lombard, Joan Crawford, Grace Kelly nebo Gina Lollobrigida. Zájem o něj byl spojený až s hysterií, i manželky milionářů riskovaly společenský skandál za jedinou noc prožitou s ním.

Proslulá herečka Ingrid Bergman prohlásila, že každá žena, která pozná Garyho, se do něho musí nutně zamilovat. Ani ona nebyla výjimkou. Často ztvárňoval romantické hrdiny, k tomu měl hodně blízko i v „civilu“. Dával například přednost souloži mimo domov, nejraději na mořské pláži nebo v ořechovém háji.

Byl ženatý jen jednou, v roce 1933 si vzal začínající herečku Veronicu Balfe, s kterou vydržel 28 let až do své smrti a měl s ní dceru Marie Cooper Janis. Je s podivem, že při své nebývalé promiskuitě neměl víc potomků.

Veronica po svatbě prohlásila, že jí bude potěšením osvobodit ho od kariéry playboye, ale možná si byla vědoma toho, že je to nad její síly. Asi proto byla po oboustranné dohodě ze svatebního obřadu vynechána slova o vzájemném respektu a poslušnosti. Důsledně také uplatňovali princip oddělených ložnic.

Největší manželská krize nastala, když se v roce 1949 seznámil s Patricii Neal. Jemu bylo téměř 50, jí 23. Kvůli ní byl schopen opustit manželku, doopravdy se - a možná poprvé - vášnivě zamiloval. Odjel s ní do ciziny, kde strávil téměř dva roky, hledal útočiště i u svého přítele Hemingwaye na Kubě. Gary ale musel vědět, že vztah nemá perspektivu, jeho žena byla věřící a nikdy by nepřistoupila na rozvod.

Navíc se proti němu postavila dospívající dcera. Ale nezanevřela na něj, naopak přispěla k pozdějšímu manželskému usmíření. Ale předtím byl pronásledován bulvárními novináři, kteří se pasovali do role strážce mravních hodnot. To mělo fatální následky na jeho zdraví, kvůli duševnímu vypětí zhubnul až na 66 kg, což bylo při výšce 183 cm zoufale málo.

Gary ale šel nakonec do sebe, poté, co mu (asi i s přispěním Veronicy) udělil v roce 1959 soukromou audienci papež Pius XII. Poté přestoupil z protestantské církve k na římskokatolickou.

Díky tomu našel klid a když mu byl poté diagnostikován karcinom prostaty, bral to jako osud. Zemřel šest dní po svých šedesátinách smířen s Bohem i světem. Ještě předtím natočil jeden ze svých nejlepších filmů, netradiční western V pravé poledne, za který dostal Oscara…

Zdroj: Připravovaná kniha VIP sex Jana Januly

https://www.latimes.com/local/obituaries/la-me-gary-cooper-19610514-story.html

Arce, Hector: Gary Cooper: An Intimate Biography, 1979

http://plainshumanities.unl.edu/encyclopedia/doc/egp.fil.014

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz