Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vídeňský řízek je nenapodobitelná delikatesa plná mýtů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Brücke-Osteuropa, CC0, via Wikimedia Commons

Vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel je v gastronomii pojem. U našich rakouských sousedů takový, že je chráněný zákonem nejen název, ale i příprava, a to, že smí být připraven jen z ořechu telecí kýty.

Článek

Kdyby ho kuchař zkusil udělat - třeba i z také vysoce kvalitní - vepřové panenky, čekala by ho pokuta, ztráta pověsti i hostů, takže ho to pochopitelně ani ve snu nenapadne. Zajímavá a rozporuplná je jeho historie.

Podle Cimrmanova Českého nebe ho „vynalezl“ český maršálek Radecký. Ten si při pobytu v  Itálii oblíbil tamní specialitu cotoletta alla milanese, telecí maso obalené parmezánem a šetrně nahradil drahý sýr strouhankou.

Je to částečně pravda. Slavný vojevůdce v dopise opravdu poslal recept na pochoutku císaři. Jenže jeho kuchař s hrůzou zjistil, že nemá sýr a tak vymyslel dodnes používaný trojobal- mouku, vejce, strouhanku.

Radecký po návratu nebohému kuchtíkovi vyčinil, ale poté, co zjistil, že panovníkovi inovovaný pokrm chutná, nakonec mu ho schválil a na sýru už dál netrval, i když sám mu dával i nadále přednost.

Příběh má ale stejně jednu trhlinu, cotoletta alla milanese se připravuje zásadně z telecí kotlety či žebírka, nikdy ne z ořechu! Místní patrioti také tvrdí, že vídeňský řízek existoval už dávno před Radeckým.

Prý zmínky o něm najdeme už v třináctém století, ovšem recept se nezachoval, takže nevíme, jak a z čeho se dělal, ale jen velmi těžko by mohlo jít o plátek smaženého masa.

Tehdy se totiž pekla na rožni zvířata v kuse, navíc větší, ať už šlo o vola, berana, srnce, kance, ta musela nasytit i stovky hodovníků. Jen kráva, která byla na „gril“ velká ,se musela rozbourat. U telete platil opak. Kvůli malé velikosti se připravovalo v peci spolu se zajíci, husami, slepicemi, selaty, rybami.

Ale i ty se jen vykostily, zbavily nepoživatelných částí a podávaly na podnose vcelku. Takže i když to s dlouhodobou historií Wiener Schnitzelu nebude až tak horké, nic to nemění na tom, že jde o originální pokrm, na kterém si musí (kromě vegetariána) pochutnat úplně každý.

Kouzlo netkví jen v tom, v čem je obalen, ale i úpravě. Každý, kdo si ho někdy dal, ví, že se obvykle s bídou vejde na normální talíř a příloha musí být zvlášť, termín sloní ucho je poměrně výstižný.

Ale telecí ořech měří maximálně 15 cm, což není ani půlka řízku! „Zázračné zvětšení“ ovšem není (jako někde u nás) dané tím, že nepoctivý kuchař rozmydlí maso na tloušťku průklepového papíru.

Místní rafinovaně plátek, o tloušťce asi tak dva centimetry, nedoříznou až do kraje a udělají z jednoho vlastně dva, pak rozevřou podobně jako knihu, tím vznikne nezvyklá velikost.

Aby vynikla kombinace chuti masa, i obalu, používají obvykle domácí vejce, mají také své pekaře, kteří jim dodávají kvalitní strouhanku.

Vídeňský řízek snadno pozná na pohled i laik. V místě, kde má maso z ořechu blanku, se jeho celistvost totiž zvláštním krájením poruší a tím vznikne trhlina - poněkud podobná úsměvu - který láká hosta k zakousnutí…

Zdroj: https://www.austria.info/en/things-to-do/food-and-drink/recipes/wiener-schnitzel

https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/wiener-schnitzel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz