Hlavní obsah
Jídlo a pití

Víno z myších mláďat je jen pro silné žaludky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andriy Makukha (Amakuha)/Wikimedia Commons/CC by SA 4.0

V Číně a Jižní Koreji je tradičním nápojem rýžové víno (dá se ale použít jako likér) s mrtvolkami novorozených myší, které se v něm utopí. Některé jsou staré jen pár dní.

Článek

Obyvatelé těchto zemí věří, že jim pomůže výrazně zlepšit zdravotní stav, považují ho dokonce za všelék. Prý pomůže zvýšit erekci, přímo zázračně pak má působit na astma a onemocnění jater. Ochránci zvířat by se měli - ve vlastním zájmu - spokojit s touto informací a dál raději nečíst.

Jeho výroba totiž spočívá v tom, že se myší mláďata nechají zaživa nemilosrdně utopit v jinak docela obyčejném víně, to se pak louhuje minimálně 12-14 měsíců. Jejich spotřeba je údajně astronomická, tento nápoj je velmi oblíbený, ale i drahý.

Výrobci pro zvýšení zdravotního i chuťového efektu radí zákazníkům malé mrtvolky zakusovat. Podle těch, co ho ochutnali, chutná spíš jako benzin, rozhodně nejde o chuťový zážitek. K opilosti stačí tři sklenky, jenže to se nedá brát za bernou minci.

Kdy a jak vzniklo se jistě neví, ale je staré, v „podezření“ jsou obě výše jmenované země, jediné kde se také vyrábí. Myši před utopením projdou důkladnou selekcí. Pokud by byly totiž špatně vybrané, mohly by dojít ke kontaminaci vína. Základ je, že nesmí mít ještě žádnou srst a zalepené oči, to je základní podmínka.

Na jednu láhev je potřeba tak 10-15 myších mrtvolek. I když příslušníci obou národů pevně věří v „zázračné“ účinky jejich oblíbeného nápoje, experti, kteří ho zkoumali, nezjistili, že by ze zdravotního hlediska něco přinášel.

Naopak, pro onemocnění jater, na které se doporučuje, může mít devastující účinky. Právě ta totiž ze 3/4 rozkládají alkohol na základě genu ALDH2. Na  jeho základě se vytváří enzym aldehyddehydrogenáza, který právě Asiaté, stejně jako Indiáni nemají, proto je také pití kořalky takřka vyhubilo…

Zdroj: https://www.mapotic.com/worlds-scariest-foods/110156-baby-mice-wine

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/why-do-chinese-swear-by-the-baby-mice-wine-what-makes-this-wine-healthy/photostory/85182531.cms

https://discover.texasrealfood.com/strange-eats/mice-wine

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz