Článek
Aby se uspokojila její vysoká spotřeba, vyráběla se totiž jako „samohonka“ s puncem nekvality. Navíc nebyla považována za dostatečně historický nápoj. Že neprávem, to se ukázalo, když v ruinách opatství Lindores objevili archeologové zbytky středověké výrobny.
Podle nich je zřejmě nejstarší na světě, pochází už z roku 1191. Analyzované zbytky dřevěného uhlí, ječmene, ovsa, pšenice, hrnčířské hlíny a obilnice jsou toho nezvratným důkazem. Whisky se tu vyrábí i dnes, v palírně Lindores Abbey Distillery.
O ní najdeme první zmínky v pokladních svitcích skotského vládce Jakuba IV. z roku 1494. Píše se v nich: „Povolujeme osm bollů sladu fráteru Corovi z kláštera Saint Andrew’s na výrobu akvavitu (z latinského aqua vitae, voda života).
Tak se ve středověku označovaly pálenky s údajně léčivými účinky. Název whisky ale asi vznikl z keltského synonyma Uisge Beatha. Během staletí se zkrátilo na usky, a to už byl jen krůček k whisky.
Jinak boll vážil asi 150 kg, takže pro mnichy to nebyla bezvýznamná zakázka. Je docela paradoxní, že církev, která alkohol odsuzovala, ho sama vyráběla i financovala. Toto místo bylo ovšem pro Skoty „posvátné“ už před tímto nálezem.
Právě zde našel v roce 1298 azyl legendární William Wallace z filmu Statečné srdce po bitvě, když porazil na hlavu Angličany. Ale zpět k věci. Alkohol z ječmene vyráběli kdysi farmáři při sklizni s velkým přebytkem. Šlo o nejjednodušší možnost, jak se ho „zbavit,“ aby ho nemuseli vyhodit.
Jak prestiž whisky stoupala, zkoušely se různé způsoby pití, tak aby chutnala co nejlépe. Skotové dávají přednost nevychlazené, čisté, či s vodou. Ne všechny jsou totiž zcela vhodné k přímé konzumaci, u sladové (malt) whisky může pramenitá voda uvolnit aroma a zjemnit buket.
K její výrobě se už používají různé druhy obilí včetně pšenice, destiluje se pak v periodických kotlích jen ze stoprocentního sladového ječmene. To jí dává její typickou chuť, podle znalců nejlepší na světě. Voda k ní nesmí být nikdy chlorovaná ani sycená.
Whisky má univerzální použití. Lze ji podávat i v koktejlech, jako aperitiv i digestiv. My do ní dáváme led, což je pro Skoty svatokrádež. Pro ně jde o národní nápoj, pořádají různé slavnosti spojené s ochutnáváním.
To se týká i ikonického pobřeží North Coast 500, malebná trasa začíná a končí v zámku Inverness a měří 816 km. Když byla před několika roky napojena na otevřené výrobny zlatavého moku, zájem návštěvníků se pronikavě zvýšil.