Hlavní obsah
Jídlo a pití

Whisky to je moje gusto, bez whisky je v duši pusto….

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Verš písně z filmu Limonádový Joe u nás už dávno zlidověl. Je ale fakt, že divoký západ tento nápoj proslavil, ale zároveň mu nevědomky hodně ublížil.

Článek

Aby se uspokojila její vysoká spotřeba, vyráběla se totiž jako „samohonka“ s puncem nekvality. Navíc nebyla považována za dostatečně historický nápoj. Že neprávem, to se ukázalo, když v ruinách opatství Lindores objevili archeologové zbytky středověké výrobny.

Podle nich je zřejmě nejstarší na světě, pochází už z roku 1191. Analyzované zbytky dřevěného uhlí, ječmene, ovsa, pšenice, hrnčířské hlíny a obilnice jsou toho nezvratným důkazem. Whisky se tu vyrábí i dnes, v palírně Lindores Abbey Distillery.

O ní najdeme první zmínky v pokladních svitcích skotského vládce Jakuba IV. z roku 1494. Píše se v nich: „Povolujeme osm bollů sladu fráteru Corovi z kláštera Saint Andrew’s na výrobu akvavitu (z latinského aqua vitae, voda života).

Tak se ve středověku označovaly pálenky s údajně léčivými účinky. Název whisky ale asi vznikl z keltského synonyma Uisge Beatha. Během staletí se zkrátilo na usky, a to už byl jen krůček k whisky.

Jinak boll vážil asi 150 kg, takže pro mnichy to nebyla bezvýznamná zakázka. Je docela paradoxní, že církev, která alkohol odsuzovala, ho sama vyráběla i financovala. Toto místo bylo ovšem pro Skoty „posvátné“ už před tímto nálezem.

Právě zde našel v roce 1298 azyl legendární William Wallace z filmu Statečné srdce po bitvě, když porazil na hlavu Angličany. Ale zpět k věci. Alkohol z ječmene vyráběli kdysi farmáři při sklizni s velkým přebytkem. Šlo o nejjednodušší možnost, jak se ho „zbavit,“ aby ho nemuseli vyhodit.

Jak prestiž whisky stoupala, zkoušely se různé způsoby pití, tak aby chutnala co nejlépe. Skotové dávají přednost nevychlazené, čisté, či s vodou. Ne všechny jsou totiž zcela vhodné k přímé konzumaci, u sladové (malt) whisky může pramenitá voda uvolnit aroma a zjemnit buket.

K její výrobě se už používají různé druhy obilí včetně pšenice, destiluje se pak v periodických kotlích jen ze stoprocentního sladového ječmene. To jí dává její typickou chuť, podle znalců nejlepší na světě. Voda k ní nesmí být nikdy chlorovaná ani sycená.

Whisky má univerzální použití. Lze ji podávat i v koktejlech, jako aperitiv i digestiv. My do ní dáváme led, což je pro Skoty svatokrádež. Pro ně jde o národní nápoj, pořádají různé slavnosti spojené s ochutnáváním.

To se týká i ikonického pobřeží North Coast 500, malebná trasa začíná a končí v zámku Inverness a měří 816 km. Když byla před několika roky napojena na otevřené výrobny zlatavého moku, zájem návštěvníků se pronikavě zvýšil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz