Hlavní obsah
Věda

Za ztracenou pyramidou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roland Unger / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

Archeologové stále tvrdí, že v Egyptě byl objeven jen zlomek toho, co tato podivuhodná civilizace vytvořila. Důkazem je „ztracená “ Radžedefova pyramida, tedy její zbytky.

Článek

Nachází se u vsi Abú Rawáš, 7 km od Gízy. Zprvu se považovala za nedokončenou, ale to výzkum vyvrátil. Naopak byla nejmonumentálnější a nejvyšší, převyšovala o 7,62 metru Cheopsovu - i když jen díky tomu, že stála na skalních útesech nad Nilem.

Radžedef, jeho syn, přitom vládl krátce (10-14 let) a o jeho činech se moc neví, jen, že byl první, co zavedl titul „Syn Ra“ a přímo spojil své jméno faraona s Bohem Slunce. Pyramida se pak považovala za ztracenou.

Přitom na ni byl použit stejně kvalitní vápenec i červená žula z Asuánu, jako u všech ostatních. Proč skončila neslavně, se neví. Možná se vládce dostal po smrti do klatby. Jeho pohřební komora je zasypaná a nepřístupná, mnozí badatelé se ale domnívají, že to je finta na odlákání pozornosti a uvnitř je stále panovníkův sarkofág.

Ten totiž neměl být jako v ostatních pyramidách uschován uvnitř, ale pod zemí. Masivní destrukce začala v Nové říši a vrcholila během křesťanské éry, kdy byl z jejich kamenů postaven koptský klášter ve Wadi Karin, některé se použily i při výstavbě Káhiry.

Leží stranou ostatních pyramid, možná se Radžedef chtěl odlišit od předků, nebo se vyšší polohou víc přiblížit Slunci, jeho božstvu. Mezi fragmenty 20 soch se dochovala jedna nedotčená, která ho zobrazila jako sfingu, jde o nejstarší toho druhu vůbec!

Je (sice o málo) ale starší, že slavná Rachefova sfinga v Gíze a tím vyvrací i teorii, že jejím „modelem“ stál právě on. Kdysi prý byla tak velkolepá, že ji šlo spatřit už od Nilských břehů.

Dnes zbytky nepřesahují deset metrů. Nachází se ve vojenské oblasti přístup do ní omezený a kolem je vyprahlá poušť. Z Káhiry je to kousek taxíkem.

Tak smutně skončila největší pyramida světa. Ale určitě se ji vydají navštívit ti, co mají bohatou fantazii a dokážou si představit její bývalou krásu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz