Hlavní obsah
Umění a zábava

Záhada Davidova přirození

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Krása Davida dojímá už několik generací, je asi nejslavnější lidskou sochou světa. Vytvořil ji sochař a malíř Michelangelo Buonarroti, díky výjimečnému talentu byl nazýván Il Divino – božský.

Článek

Byl vedle Leonarda největší osobnost renesance. Pověsti o tom, že se ti dva nesnášeli, jsou ale fámy, naopak k sobě měli respekt. O tom svědčí i Leova přítomnost v komisi, která 25. 1. 1504 vybírala místo, kde bude ve Florencii umístěna, nakonec rozhodla pro vchod do Palazza Vecchio, kde zůstala staletí.

Vzhledem ke smogu, emisím a kyselým dešťům, které dílo poškozovaly a ničily, tam dnes najdeme už jen věrnou kopii, originál umístěn v místní Akademii. O Michelangelovi se traduje jeho posedlost hledáním dokonalosti, aby se díla přiblížila ideálu, i snaha dokázat všem a asi i sám sobě, že je ze všech nejlepší.

Díky bohaté obrazotvornosti a fantazii většinu toho, co vytvořil, promyslil dříve, než vzal do ruky dláto či štětec. A když výtvor neodpovídal jeho představě, neváhal ho zničit! Byl i tělesně obrovsky zdatný, často osobně páčil velké mramorové bloky, které si jezdil vybírat do dolů v Carraře.

Socha Davida ovšem představovala výjimku. Věděl, že před katedrálou stojí už čtyřicet let kámen zcela nevhodných rozměrů (5 m vysoký, o základně 1 × 1) s mnoha kazy, o jeho využití už pár sochařů bezvýsledně uvažovalo.

Michelangelo měl ale jasnou představu, jak s ním naložit, a hned ji realizoval. Práce trvala kvůli obtížnosti dva a půl roku. Když sochu v roce 1504 odhalil, všichni stanuli v úžasu. Dokonale se mu podařilo vystihnout krásu mužského těla.

David je přiměřeně svalnatý i štíhlý, má krásnou tvář s výrazem ušlechtilosti i odvahy, díky níž porazil Goliáše. Asi i proto za něj dostal královský honorář, 900 zlatých dukátů, což prý bylo více, než vydělal Leonardo za celý život.

Už od odhalení sochy se spekulovalo, zda mu stál někdo modelem, k nim se ale nikdy nevyjadřoval. Je pravděpodobné, že byl gay, ve stáří psal básně, opěvující mužskou krásu, zejména svého přítele, šlechtice Tommasa Dei Cavalieri, tomu jich připsal 30. Zda šlo o vztah platonický, či milostný, těžko říct, v té době se homosexualita tvrdě trestala.

Určitě podle něj nevytvořil Davida, narodil se pár let poté. Další záhadou, která se hodně řešila, je malý penis, anatomové spočítali, že by vzhledem ke stavbě těla měl měřit asi 17 cm. Možná ale nechtěl popudit církev, ta už měla co dělat s tím, aby se smířila s jeho nahotou.

Další možností je, že vycházel z tvorby starověkého Řecka. V jejich kultuře byl právě malý penis znamením alfa-samce, dělali je úmyslně o dost menší, aby to zdůraznili. A také ho spojovali se sebeovládáním vlastní erekce. Velký byl naopak symbol obscénnosti, ošklivosti, bláznivosti, výsadou Satyrů, démonů s tělem kozlů a tváří člověka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz