Hlavní obsah
Knihy a literatura

Slunce a Hvězda aneb Zamilovaní polobohové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Janula

Když před patnácti lety vyšla kniha Percy Jackson a zloděj blesku ani sám autor Rick Riordan netušil, že dá vzniknout fenoménu, který přetrvá desetiletí. Stejně jako u Harryho Pottera i zde hlavní hrdinové stárnou, o rok v každém díle.

Článek

Hlavní postavou je dvanáctiletý dyslektik Percy Jackson, trpící navíc ještě ADHD. Kvůli jeho indispozicím, ale i různým průšvihům, se nevinně dostává do katastrofálních situací – třeba způsobí požár - je po roce z každé školy vyloučen.

Není tedy – alespoň zpočátku – žádný hrdina, ale spíš outsider, za kterého se sám označuje. Vše se změní, když ho napadne fúrie, co po něm chce vrátit Diův blesk, který byl ukraden. Tak přijde na to, že je synem boha moří Poseidona, i to, že Zeus z krádeže podezírá právě jeho.

Toho ovšem Percy nikdy neviděl, bohové se ke svým dětem nechovají zrovna nejlépe. Aby byl v bezpečí, musí být přemístěn do tábora, kde se polobohové učí bojovat a připravovat na bitvy s nestvůrami. S jednou, Mínotaurem, ještě předtím podstoupí svůj první (a vítězný) souboj, při kterém ovšem záhadně zmizí jeho matka.

Percy je poté pověřen výpravou s cílem najít a vrátit blesk. Společnost mu dělá dcera bohyně Atény Annabeth a jeho přítel, satyr Groover. Jeho skutečným cílem ale je najít a zachránit matku. Po této úvodní knize napsal pro velký úspěch Riordan pětidílnou sérii Percy Jackson a Olympané.

Ta vrcholí soubojem s titánem Kronem, známý tím, že jedl své děti, bohy, aby ho nesvrhnuli. V tomto konfliktu polobohové pomáhají svým otcům zabránit zkáze Olympu. Děj se odehrává i v normálním světě, s kterým se ten současný občas prolíná, což je zajímavý kontrast.

Dobrodružné situace jsou psány odlehčeně s nádechem humoru. Po úspěchu první série vyšla ještě další, opět pětidílná, Bohové Olympu, kde se stejná trojice věnuje tomu, aby zabránila bohyni země, Gaie, převzít vládu nad světem a zničit ho. Třetí série, Apollonův pád, na dvě předchozí volně navazuje.

Kromě Percyho je nejzajímavější postava románu syna vládce podsvětí, Háda, Nika di Angela. Jeho osud je plný žalu, smutku, tragédií, kdy mu v dětském věku zemře matka a později i sestra Bianca, nemá přátele, protože se domnívá, že o něj kvůli jeho původu a kontaktů s mrtvými, které si umí přivolat na obranu, nikdo nestojí.

Přesto všechno zůstává na straně dobra. A aby jeho trápení nebyl konec, bůh lásky Kupido ho donutí k tomu, aby přiznal své pravé já a řekl, že je gay, zamilovaný (beznadějně) do Percyho, který chodí s Annabeth. Neumí se s tím vyrovnat a upadá do deprese.

Jeho život se ale změní o 180 stupňů poté, co se do něj zakouká nádherný syn boha Apollona, Will Solace. Jejich vztah je založen na protikladu, Nico je „pán“ temnoty, jeho duše je poznamenaná, naproti tomu Will zdědil po otci léčitelské vlohy a krásu, slunce je jeho vůdčí planetou, má ho i v srdci a díky němu Nico „roztává“ stále víc.

Ale netuší, že mu osud připraví nemilé překvapení. Podle proroctví se musí totiž vydat do Tartaru, nejtemnějšího místa podsvětí, určeném pro nejhorší zločince, nestvůry, ale i Titány, kteří tam byli uvrženi poté, co prohráli ve válce s Olympskými bohy.

Jeden z nich Iapétos, se ale změnil a poté co v řece Léthé přišel o vzpomínky na minulý život a stal se z něj dobrák Bob, který pomohl i Percymu s Annabeth, kteří v Tartaru také uvízli.

A právě on prosí ve snech Nika, aby ho zachránil. Ten uposlechne jeho volání a Will se rozhodne odejít s ním, na místo, kde není slunce, jen smrt. Oba si musí sáhnout psychicky i fyzicky až na dno a projdou tou největší a nejtěžší zkouškou.

Tato dobrodružství zažívají v knize Slunce a hvězda. Oběma je kolem patnácti, stále víc objevují sami sebe, což jim pomáhá překonat zlo v podobě bohyně noci Nyx. Jejich láska tak nabývá na intenzitě.

Nico, který nesnášel jakékoli doteky, najednou zjistí, že mu Willovo objetí přináší úlevu, je dokonce schopen oplatit mu polibky a poprvé zažívá milostné vzplanutí. Jejich mise je ale obrovsky komplikovaná, Nika mučí kruté vize z minulosti i budoucnosti, plné tragédií, Will zatím neskutečně trpí v toxickém prostředí, bez slunce. Usměje se na oba hrdiny nakonec štěstí?

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rick_Riordan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz