Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zlata Adamovská má svůj vlastní recept na stres

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Zlata Adamovská (65) se stala známou už během studia na konzervatoři, před kamerou se poprvé objevila jako patnáctiletá už v roce 1976! Od té doby hrála v desítkách filmů i televizních seriálech. O tom, ale nejen o tom, jsme si povídali.

Článek

Když sleduji její vitalitu, zdá se mi, že nestárne, ale sama tvrdí, že za to, jak vypadá, mohou hlavně geny. Ale má svou vlastní filozofii - netrápit se kvůli věcem, které nemůže změnit, vyhýbat se zlu, nenávisti a těm, co je šíří a - pokud to jde - brát věci s humorem.

To stejné se snažila předat i dětem. Říká, že jim dala určitou volnost, samostatnost, ale také stanovila mantinely, přes které „nejel vlak“. Ona odešla z domova už v sedmnácti, ale vztah s rodiči udržovala i nadále.

Nikdy své potomky nelákala na hereckou kariéru a je ráda, že v ní nepokračují, i když syn Petr (31) k ní měl blízko, vystudoval produkci na DAMU, ale dělá i marketing."Do něj bych to nikdy neřekla, jako kluk učení nesnášel, miloval pohyb, sportoval, hrál baseball, z kterého si přivezl dokonce stříbrnou medaili.

Dcera, Bára (38) byla naopak odmalička vyloženě studijní typ – vystudovala hispanistiku na UK. Ale pak se její zájmy změnily. Pro mě je ale rozhodující, že jsou děti spokojené a šťastné," svěřuje se nám Zlata.

K ničemu je nenutila, ale dbala na to, aby ovládaly cizí jazyky a měly slušné vychování. A také aby se naučily žít s vědomím, že v rodině si mají její příslušníci nezištně pomáhat. Když dospívaly, řídila se indiánským příslovím: „Chceš-li, aby tvoje dítě nezemřelo hlady, nedávej mu jídlo, ale nauč ho lovit.“

Nyní si užívá vnoučat. Do jejich výchovy zásadně nemluví, podle ní jsou za ni zodpovědní rodiče. Ráda si s nimi ale pohraje, má je pro radost. Jako většina umělců se musí při zkoušení rolí vyrovnávat s duševním vypětím, to se logicky projevuje i v soukromí.

Má výhodu, že její manžel Petr Štěpánek je také herec, takže má pochopení. Jinak si našla na stres zvláštní recept, se kterým se svěřuje v následujících řádcích.

"Nejlepší je pořádně unavit tělo, mysl je pak „líná“ a nechce se jí nic řešit. Ale když jsou emoce hodně silné, nepomůže to stoprocentně. Když mi kdysi přerůstal stres přes hlavu, odnesla to kompletní rekonstrukce, tedy spíš demolice, bytu.

Sama jsem strhala koberce, nechala přebrousit parkety, po všech možných i nemožných úpravách přišlo na řadu zakoupení nového nábytku, byl to prostě úplně jiný byt, co ten starý ničím nepřipomínal. Jistě, tato metoda je použitelná jen výjimečně."

Říká se, že herci jsou schopni obětovat pro roli hodně a ona to dokázala tím, že před časem hrála v kasovním trháku Ženy v běhu."Měla jsem roli matky tří dospělých dcer, se kterými máme společně uběhnout maratón, trochu jsem váhala, jestli na to budu stačit. Naštěstí to nebylo tak horké, jako kdybych takovou štreku běžela v reále, ale léta neubývají. Nakonec jsem to ale zvládla,“ oprávněně se nám chlubí Zlata Adamovská.

Jinak stále hraje v divadle, dokonce společně s manželem Petrem Štěpánkem ve hře Vzpomínky zůstanou, která je v repertoáru Studia dva. Jde o milostný příběh barového klavíristy a jeho dvou osudových žen.

Hra o lásce a rodinných poutech plná úsměvných, dojemných, ale i vážnějších momentů. Diváci si ji oblíbili, o čemž nejlépe svědčí fakt, že je v repertoáru divadelní scény Studio 2 už šest let.

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/1416-zlata-adamovska/prehled/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10212433228-neobycejne-zivoty/412235100211011/

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/18668/zlata-adamovska

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz