Hlavní obsah
Bydlení

Los Angeles průkopníkem územního plánování. Motivací byla segregace a udržení vysokých cen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft designer

Územní plánování se stalo v USA užitečným nástrojem segregace. Od roku 1921 dedikovalo Los Angeles celé čtvrti pouze na rodinné domy, které byly dražší než bytové komplexy a díky tomu nedostupné pro chudší Afroameričany a imigranty z Asie.

Článek

Územní plánování zajišťuje rozdělení města do oblastí pro obytnou, komerční a průmyslovou výstavbu. Účelem je zpravidla snaha zabránit negativním efektům jako například výstavbě hlučné továrny v klidné rezidenční čtvrti.

Územní plán jako nástroj pro snížení dostupnosti bydlení

Regulace území ve svých začátcích ovšem nebyla motivována pouze snahou o zlepšení života. Územní plány jsou stejně dobře využitelné pro regulaci nabídky nemovitostí a ovlivňování tržních cen. Dobře mířená pravidla umožňují uměle navýšit ceny a vytlačit chudší skupiny obyvatelstva z městských čtvrtí určených pro priviligované, což si vyzkoušeli v amerických městech už před 100 lety.

V roce 1921 přišlo Los Angeles mezi prvními s nápadem dedikovat celou čtvrť pouze na rodinné domy pro jednu domácnost. Tím se omezila nabídka levnějších bytů a zůstaly jen domy dost drahé na to, aby si je mohli koupit chudší Afroameričané nebo imigranti z Asie.

Konec občanské války a rovnost obyvatelstva

V roce 1865 skončila občanská válka a Afroameričané se stali rovnými spoluobčany podle ústavy. To se nelíbílo velké části obyvatelstva. Hned po válce se proto objevily pokusy o segregaci, mnohé z nich byly ovšem ze začátku potrestané.

Politikům plně uvolnila ruce až dohoda o stažení federálních jednotek z Jihu uzavřená roku 1877. Mnohé státy toho využili a zavedli zákony oddělující lidi barevné pleti a bílé obyvatelstvo ve veřejné dopravě, školách a na jiných místech. To bylo napadeno u nejvyššího federálního soudu ve sporu Plessy vs. Ferguson. Soud ovšem přišel se závěrem, že je nezbytné zajistit rovná práva, ale to může být i odděleně.

V případě bydlení byl ale výsledek jiný. Nejvyšší federální soud ve sporu Buchanan vs. Warley přišel s názorem, že je zákaz prodeje a pronájmu bytů lidem barevné pleti protiústavní. Státy a místní samosprávy se tak musely poohlédnout po kreativnějším řešení v podobě územního plánování.

První rezidenční čtvrť a ekonomické vyloučení

Ve Spojených státech bylo průkopníkem město Los Angeles. První čistě rezidenční čtvrť zde vznikla v roce 1904 a město bylo velmi kreativní i v řešení segregace. Už v roce 1921 přišlo s nápadem dedikovat celou městskou čtvrť na rodinné domy pro pouze jednu domácnost.

Výstavba větších budov o více bytových jednotkách by byla narozdíl od rodinných domů se zahrádkou levnější a dostupnější. Územní plán tak umožnil vytlačit chudší Afroameričany z vybraných městských čtvrtí bez nutnosti zmiňovat barvu pleti, což už nejvyššímu soudu nevadilo.

Špatná dostupnost bydlení v Los Angeles

Způsob územního plánování se v Los Angeles udržel až do dnes a plocha určená na rodinné domy pro jednu domácnost zabírá zhruba polovinu města. To vytváří krásné čtvrti plné rodinných domů, ale zároveň dodnes podporuje rozdělení obyvatelstva podle příjmů. A nejen to! Bydlení je kvůli limitacím výstavby málo, ceny jsou tlačeny nahoru a město čelí špatné dostupnosti bydlení obzvláště u nižších příjmových skupin.

Nízká hustota bytové zástavby navíc zvětšuje vzdálenosti, a to prodražuje život ve městě. Využití vysokokapacitní veřejné dopravy je v tomto případě buď nemožné nebo stojí více peněz, podnikatelé platí vyšší nájmy nebo mají ve svém okolí méně zákazníků.

Jaké poučení z toho plyne pro Prahu?

Zkušenosti USA jsou velmi špatným příkladem, z kterého bychom se měli poučit. Územní plánování má velký vliv na cenu bydlení a schopnost vyhnat chudší obyvatelstvo z města.

Pokud chce být Praha inkluzivním místem s levným bydlením, měla by proto každou limitaci výstavby bydlení pořádně promyslet.

Přístup začínají měnit i v Kalifornii, která stejně jako my čelí problémům s cenovou dostupností. Od roku 2021 by měla být ve většině zón původně určených na domy pro jednu domácnost povolená i výstavba domů o dvou až čtyřech bytech.

Ať už omezení bytů spočívá v úplném zákazu bytových komplexů nebo pouze v omezení výšky bytové výstavby, je důležité si uvědomit, že náklady na výstavbu bytové jednotky a ceny bydlení v důsledku limitace nabídky rostou.

Ti nejchudší z nás pak mohou být nuceni čelit výběru mezi příliš vysokými náklady na bydlení nebo stěhováním pryč z města.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz