Hlavní obsah
Nakupování

Drahota v Čechách, za hranicemi ráj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kubač / Pixabay

Drahé a nekvalitní zboží v česku, v Rakousku jsou ceny stavebnin o hodně nižší, potraviny v Polsku také, i nákupy v Německu se vyplatí. Navzdory stejnému jménu mají výrobky různé složení. Bez účasti českých zákazníků se změna nestane.

Článek

Znovu jsou na scéně odlišné ceny a kvalita u nás prodávaného zboží. Zvykli jsme si jezdit nakupovat potraviny do Polska. Přitom polské potraviny se rozhodně v Čechách netěší dobré pověsti. Prý jsou levnější i stavební materiály v Rakousku. Přitom lidé vnímají kvalitu v okolních zemích jako vyšší. U nás prodávané zboží je naopak méně kvalitní. Málo masa v klobásách, málo silikonu v omítkách i málo účinných látek v pracích prášcích.

Proč tomu tak je? Peníze a lenost.

Vidina zisku prodejce nutí nakupovat zboží co nejlevněji, zároveň naše čecháčkovství nás nutí nakupovat stále to stejné (před 30 lety mi chutnal Míša, tak to měnit nebudu), ale chceme to za co nejnižší cenu. Nejsme ochotni číst složení výrobků a požadovat kvalitu. Producent proto, aby prodal, nahrazuje čím dál víc materiálu levnými náhražkami. Tak se stane, že ve stejném obalu už není to, co před 30 lety. Prodejci vědí, že nám stačí zdánlivě výhodná cena a jsme spokojeni. Proto si koupíme čokoládu, která má světové jméno, v kvalitě odpovídající spíše krmivu pro zvířata. Oslněni zvukem značky a cenovkou nepátráme po tom, jestli je fakt dobrá.

V lecčem můžeme vinit státní správu. Například proč je chráněn název výrobku, pokud má odlišné složení napříč EU? Znamená to že čokoláda, limonáda nebo omítka je v každé zemi něco jiného?

Za většinu si však můžeme sami. Naši neochotou se pídit po tom, co je kvalitní, a pranýřovat ty, co prodávají a vyrábějí šunty. My jsme však spokojení, že nám dodají letáky s akcí až do domu a do vlády si zvolíme stranu, která má předsedu, jehož podniky jsou proslavenou nízkou kvalitou výrobků.

Bez toho, abychom vyžadovali kvalitu od prodejců, se neobejdeme.

Úloha státní správy a reprezentace by neměla spočívat v tom, že nás pošle nakupovat za hranice nebo se nám snaží prodat párek plněný pilinami, ale v tom, aby bylo pro podniky výhodnější u nás prodávat kvalitní věci. Od nastavení hygienických podmínek, hlídání konkurenčního prostředí na trhu (mobilní tarify) až po autorské právo. Proto mají pravidelně vysvětlovat, co pro to dělají. Nám všem a my se máme po odpovědích ptát. Naší leností k otázkám a nevyžadováním odpovědí totiž napomáháme jen těm, co nás takto okrádají.

Doporučuji se podívat na související články. Například Dtest.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz