Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lesk a bída sociální politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Touha zavděčit se převažuje nad zdravým rozumem. Do vedení MPSV se tak dostávají lidé, kteří nemají ponětí o tom, na čem se tam pracuje. Nejvíce však chybí diskuze o základních tématech. K čemu nám sociální politika bude a jak má vypadat.

Článek

Sociální politika je nechtěným a zlobivým dítětem našich politických stran. Ve volebních programech o ní najdeme mnoho nicneříkajících frází. Myšlenky, ideály či, nedej bože, konkrétní a promyšlené návrhy nikoli. Je však lákavá. Politici si myslí, že budou jen rozdávat peníze. Skutečností jsou dost zaskočeni. Na rozdávání peníze nemají, administrativu mají nevýkonnou, zákony špatně napsané a politická vůle to změnit je malá. Tak se stává, že představitelé MPSV upadají do populismu, nabízí jednoduchá hesla, řešení žádná.

Tak se stává agenda sociální politiky strašákem naší reprezentace. K moci se dostávají v lepším případě aktivisté nemající příliš mnoho šancí se prosadit. V tom horším jen lidé prahnoucí po moci bez skutečných schopností něco řídit.

Názory, jak vyřešit dnešní stále více se rozšiřující sociální problémy, se zajisté budou různit podle toho, jestli volíme pravici, či levici. Obecně se dá říci, že pravicový volič bude chtít mít malou roli státu s omezenými pravomocemi, u levičáka je to naopak. To nemusí být špatně, ale neumožní nám to hledat soulad mezi těmito přístupy. Z moci přijatá opatření by trvala jen omezenou dobu. Sociální problémy se řeší dlouho, proto potřebují čas. Proto potřebujeme kompromis mezi oběma tábory.

1/ Srozumitelnost systému i zákonů

Kdo, kde a jak mu pomůže, musí rozumět i Lojza se základní školou z Horní Dolní.

2/ To kdo a kde a za kolik potřebuje vědět i stát, aby mohl nastavit podmínky.

3/ Dostupnost pomoci jak místní, tak časová i finanční

Sociální péči mnohem častěji potřebují ti, kteří nemohou někam jezdit nebo si dovolit všechno platit. Pokud stát nezajistí tuto péči, budou problémy jen narůstat.

Detaily se mohou měnit, ale systém by měl zůstat stejný. Jinak z toho zase vznikne guláš.

Dalším faktorem při čtení volebních programů by mělo být i to, kolik to bude stát a co se stane s těmi lidmi, které to postihne.

To vše nepomůže, pokud nebudeme mít koncepci sociální politiky. V dnešní době de facto neexistuje. Jednou za čas někdo na MPSV napíše nějakou zprávu, tu druhý úspěšně založí do šanonu a dál se neděje nic. Tak se mít lépe nebudeme.

Proto je důležité se ptát, co pro řešení sociálních problémů dělá ten který poslanec, kraj či obec. Ptát se i na důsledky. Finanční i ty další. Pomohou si ti chudí i ti bohatí.

Hodně odvahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz