Hlavní obsah
Bydlení

Mýty o sociálním bydlení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay: Oleksander Pidvalnyi

Sociální bydlení zase nebude. Bohužel na tom budou tratit jak ti chudí, tak ti bohatí. Bez odvahy, zato s odolností proti populistickému vábení to nepůjde.

Článek

Zákon o sociálním bydlení neprošel vládou. Jeho přijetí je přitom v programovém prohlášení vlády. Opět se projevilo totální nepochopení sociálních věcí.

Bohužel o tomto druhu podpory panuje mnoho falešných představ. Zkusím něketré z nich poupravit.

1. Sociální bydlení je zadarmo - není. Nájemníci těchto bytů platí nájem často stejně velký jako lidé na komerčním trhu. S placením jim pomáhají různé sociální dávky.V dnešní době jsou podnikatelé zaměřující se právě na poskytování ubytování chudým. A nežije se jim špatně.

2. Kdo chce, bydlení si najde vždycky. Bohužel ne. Majitelé často chtějí vysokou kauci (Již jsem byl přítomen situaci, kdy majitel chtěl nájem za 4 měsíce dopředu.) Z trhu jsou často vyloučení lidé s malými přijmy, nemocní, mladí či staří.

3. Chudí lidé pronajímané byty zničí. Proč by to dělali? Za svou praxi sociálního pracovníka jsem to ještě nezažil. Jistě, jsou lidé, kteří mají se samostatným bydlením problémy, ale ty nevyřešíme, když nebudou bydlet vůbec. To pak budou dělat nepořádek veřejně. Situace by se dala zvládnout intenzivní sociální prací.

4. Zvýšená kriminalita v okolí takových bytů. Valná většina prvotrestaných bydlela před trestem v bytech. Udržení svého bydlení by naopak spoustu lidí motivovalo k tomu, aby svou situaci řešili v souladu se zákony. Odpadlo by mnoho vyhrocených situací.

5. Bezdomovci dostanou byty a místo toho aby se snažili zaplatit nájem a pracovat, budou pobírat dávky a popíjet.

Počet bezdomovců je ve skutečnosti v populaci mnohem nižší, než se zdá. Mnohem větší část lidí potřebující sociální bydlení, bydlí po ubytovnách, nebo v nevyhovujících podmínkách. U rodičů, spolubydlení, v chatkách… . Lidé budou brát drogy, at už bydlí nebo ne, pokud by existoval způsob, jak jim pomoci udržet svou závislost na uzdě, bude to jen dobře.

6. Nemuseli by nic dělat a dostali by bydlení zdarma. Tak znova, bydlení zadarmo by to nebylo, a mohli bychom stanovit podmínky za jakých by se bydlení poskytovalo. Například trvalá snaha zlepšit svou situaci, pravidelná návštěva lékaře, spolupráce se sociálním pracovníkem, pravidelná docházka do zaměstnání…

7. Stálo by to spoustu peněz. Mnohem více stojí řešení následků bytové nouze. Zvýšená kriminalita, zvýšená nemocnost lidí žijících v takových podmínkách, nízké vzdělání a tím i nižší pracovní uplatnitelnost dětí vyrůstajích v takovém prostředí. Nutnost zvýšené péče o veřejná prostranství v okolí takových obydlí… .

8. Ceny nemovitostí v okolí sociálního bydlení by klesly. Pokud by se stavěly celé čtvrti sociálního bydlení, tak ano. Pokud by však byl k takovému účelu vyhrazen jeden, dva byty v domě, bylo by to ok. Dnes se chudí koncentrují do problematických lokalit a právě to dělá problémy.

9. Sociální bydlení vyřeší všechny sociální potíže. Ne, ale umožní na jejich řešení pracovat. Změnit se bude muset mnohé, od sociálních dávek, trestního řádu, exekučního i rodinného práva, i stavební zákon bude muset dojít změn.

Bude to trvat dlouho a bude to velmi náročné, ale nějak se s tím musíme popasovat. Nikdo jiný to za nás neudělá.

Je jistě relevantní námitka, že u každého je důvod jeho bytové nouze jiný a proto by mělo být i jiné řešení jeho problému. Faktem však je, že dnes neexistuje nějaké řešení. Některé obce přeci jenom nějaký typ takovéto sociální pomoci nabízejí, ale pomoc je to silně závislá na tom kterém politikovi. A chudí lidé jsou snadno politicky zneužitelní. Sami volit nechodí, ale snadno se pomlouvají. Jejich problémy však ovlivňují celou společnost.

Navrhovaný zákon měl pomoci stanovit alespoň jakousi podporu těchto lidí. Bohužel zvítězilo maloměšťáctví a populismus. O dlouhodobé řešení situace však nejde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz