Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Ukrajina prohrává?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ukrajinská ofenziva skončila v blátě. Bez pomoci nemá šanci vyhrát. Pokud budeme pomáhat málo, bude konflikt delší i krvavější. Pokud máme být efektivnější spojenci ve válce, musíme přijmout mnohem aktivnější roli. ČR, Evropa, USA i další.

Článek

Očekávaná ofenziva ukrajinské armády nedosáhla významnějších úspěchů. Lakovat to na růžovo nepomáhá ničemu. Důvodů je mnoho. Některé jsou však přeci jenom důležitější.

Jako první bych uvedl, že Ukrajinci čelí mnohem větší armádě, která má za sebou mnohem větší kapacitu výrobních prostředků. Částečně tento hendikep vyrovnávají dodávky vojenského materiálu ze západu.

Bohužel pomoc dostačuje na obranu, nikoli na znovuzískání okupovaného území. Limitována je jak výrobními kapacitami v Evropě a USA, ale i omezenou prozíravostí politiků demokratického světa. Podlehli ruské propagandě a myslí, že pokud na Ukrajinu nebudou posílat zbraně, válka k nim nedojde. Zůstane kdesi daleko, bez ohrožení jejich domovských zemí. Nepomáhá jakákoli argumentace. Ani pokud citujete Putina s jeho požadavky na navrácení ruských vojsk do Berlína. Takovou chybu udělali již Spojené státy za první světové války, ale stejnou vyrobili i spojenci v Mnichově 1938. Pokud před problémy budete utíkat, doženou Vás a nabančí Vám o to víc.

Omezená podpora se projevuje i snahou omezit Ukrajincům prostor kde mohou nepřátelskou armádu citelně zasáhnout. Na rovinu si řekněme, že bez omezení týlu podporovat nepřátelskou armádu, prostě žádnou válku nevyhrajete. Pokud poskytnutí zbraní západ podmiňuje tím, že se nebudou používat na ruském území, snižuje šance na zvládnutí konfliktu hodnotu dodávaných zbraní.

Rusko žádné takové zábrany nemá. Střílí kam se jim zachce, protože ví, že z takové situace může jenom získat. Proto klidně vystřelí rakety na nemocnice či školky. Putina nezajímá názor svého národa, proč by jej tedy měl zajímat názor těch ostatních? Moskva ví, že si může dovolit ztrácet denně 1 000 mužů. Tamější opozice je v emigraci, nebo sedí ve vězení. Bez toho, aby se ruská soldateska začala bát a to nejen o své majetky, ale i holé krky není možné tuto válku vyhrát.

Jak z toho ven. Předně bych doporučoval se na věc podívat střízlivějšíma očima. Tato válka skočí tak, že jedna země prohraje. Pro její vládce to nebude nic příjemného. Možná bude přerušena nějakým klidnějším období, kdy budou protivníci sbírat síly k o to ničivější fázi. Svým rozhodnutím o pomoci, můžeme však celou věc urychlit. Pokud spojenci Ukrajiny začnou plnit své sliby a dodají další zbraně, potřebnou munici i finance, může být ohnisko vřavy válečné, brzy uhašeno. Přiznejme si ale také, že to bude drahé. Hodně drahé. Ale praxe ukázala, že se dnes válka bez letadel vyhrát nedá. Ukrajina má slíbeny nějaké letouny F16. Pomáhejme je dodat. A dodejme jich dost. Pokud dostane jen 50 letadel, nemá šanci zvrátit situaci na bojišti ve svůj prospěch. Snažme se jich dodat 200 nebo 300. Navzdory obří sumě, kterou zaplatíme, na tom vyděláme mnohem víc. Bezpečím i klidem na obchod, třeba právě s Ukrajinci. Je to krásná země, která může být velmi bohatá.

Chybou by bylo si myslet, že se válčí jenom u Dněpru. Rusko se snaží ovlivňovat veřejné mínění i v zemích, které nejsou přímo účastny konfliktu. Chyba západních politiků je v jejich neschopnosti na tyto útoky odpovídat. Letadla i finance jsou ve válce potřeba, ale musíte mít i podporu občanů, aby chtěli spojence podporovat. Bez toho dříve či později začnou pomoc omezovat a za čas úplně ukončí. Proto by měly stále zas a znovu vysvětlovat proč je zapotřebí Moskvě ukázat, že v moderním, civilizovaném světě je její chování nepřijatelné a zaplatí za něj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz