Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální bydlení nemá být pro každého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Sociální bydlení je i pro samoživitelky, nebo důchodce. Chybí diskuze, co to vlastně je a k čemu slouží. Kdo za něj má odpovídat.

Článek

Na MPSV se pracuje na zákonu o sociálním bydlení. Chvála bohu! Měl tu být už dávno! Je s tím spojeno mnoho úskalí. Bohužel si pod samotným termínem každý představuje něco jiného. Tak se stává, že se tématu chytají nejrůznější populisté. Malují obrázky v křiklavých barvách, bez příliš mnoha podrobností. Velká skupina je také odmítajících jaksi z principu, přitom však nepřináší jiná řešení.

Zkusím vyjmenovat problémy, kterým bude nový zákon čelit. Výčet určitě nebude úplný, ale snad poskytne upozornění na možné problémy.

1. Politická podpora

Kritici často namítají, že každý si za svou bytovou situaci může sám. Ignorují potíže těch, co mají malé příjmy. Bohužel ne každému je dáno, aby se stal právníkem. Pokud tyto lidi necháme napospas osudu, budeme rozdělovat společnost. Již nyní jedna část společnosti nechápe tu druhou, chceme tu nechat vyrůst další bariéry?

2. Bezpečnost

Je třeba na rovinu říct, že soužití s některými lidmi je obtížné. Situace by však byla mnohem rizikovější, pokud by se nechali svému osudu. Tím, že někde budou bydlet, bude se o ně někdo zajímat a je větší šance, že zasáhne ještě před tím, než situace nějak eskaluje. Jak to dopadá, pokud městská část problémy neřeší, můžeme vidět na pražském Andělu.

3. Financování

Postavení bytů a jejich správa bude něco stát. Bohužel však neexistuje srovnání, kolik společnost stojí, pokud dítě vyrůstá na ubytovně, nebo kolik společnost zaplatí za jednoho bezdomovce na ulici. Zapomíná se totiž, že náklady nejsou jen to nájemné, ale i platy policistů, soudců, lékařů, náklady na udržování veřejného prostranství…

Úspěšnost zákona o sociálním bydlení, je však podmíněna splněním několika dalších podmínek.

V prvé řadě musí být udržitelný. Jak politicky, tak ekonomicky. Sebelepší zákon je k ničemu, pokud ho po volbách hned zruší.

Dalším faktorem je nastavení podmínek pro získání sociálního bydlení. Musí být tak přehledné, aby jim rozuměl i Lojza se základní školou. Jasná definice, co je sociální bydlení, komu slouží a za jakých podmínek bude poskytována by měla být zřejmá již od začátku.

Třeba:

Sociální bydlení je určeno pro poskytování podpory sociálně znevýhodněným občanům. Toto sociální znevýhodnění může být dáno jak zdravotním postižením, tak finančním znevýhodněním i rodinou situací. Poskytuje se zároveň se sociální službou zaměřenou na získání či obnovu sociálních dovedností. Podmínkou pro získání sociálního bydlení je aktivní účast klientů na řešení své sociální situace. Dalším faktorem je pravidelní placení nájemného, aktivní řešení své profesní upotřebitelnosti, zdravotního stavu a u dětí návštěva školy.

Za třetí je nutné, aby byl provázaný s dalšími službami. Jak sociálními, tak lékařskými i bezpečnostními. Není nutné, aby u každých dveří stál policista, ale je důležité věřili, že se postarají o bezpečnost každého.

A za poslední by se měly sociální byty budovat tak aby byly přiměřené požadavkům svých nájemníků. Potřebujeme, aby byly postaveny tam kde je práce, lékař, škola a další občanská vybavenost.

Nastavit celý systém, tak aby lidem v nouzi skutečně pomohl. Nyní se tito lidé snaží zlepšit svou situaci, spíše proti snaze systému je v ní udržet co nejdéle. To znamená i změnu dalších zákonů. O exekucích o hmotné nouzi, o příspěvku na péči…

Bez splnění těchto podmínek, půjde zase o plácnutí do vody, bez dlouhodobějších výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz