Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš ze sebe dělá bojovníka za pravdu z roku 1989. Přitom si tehdy užíval života v Maroku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš se u příležitosti výročí sametové revoluce na svém facebookovém profilu postavil do role bojovníka za pravdu z roku 1989. Skutečnost je však úplně jiná a je nutné ji připomínat.

Článek

„V listopadu 1989 jsme bojovali taky za pravdu,“ píše Andrej Babiš na svém Facebooku.

To je naprosto překroucený výklad vlastního životopisu. Andrej Babiš zjevně spoléhá na fakt, že lidská paměť je krátká, mnoho mladších lidí tu dobu už nepamatuje, lidé si informace neověřují, a opakovaně vyřčená lež se bohužel „stává pravdou“.

Co ve skutečnosti dělal Andrej Babiš v listopadu 1989?

Andrej Babiš, pracovník tehdejšího socialistického podniku zahraničního obchodu Petrimex, člen Komunistické strany Československa a spolupracovník Státní bezpečnosti byl v té době dlouhodobě pracovně v Maroku.

Když Babiš ve druhé polovině roku 1985 odjížděl do Maroka, vedla ho StB už tři roky jako svého tajného agenta. Babiše během jeho působení v bratislavské centrále podniku Petrimex „vytěžovala“ hospodářská větev státní policie. V Maroku působil nepřetržitě šest let.

Babišova práce v Maroku byla na tehdejší dobu velmi lukrativní. Na takové služební mise reprezentovat socialistický stát v kapitalistickém světě byli tehdy vybírání a vysílání jen nejprověřenější a nejoddanější soudruzi. Velmi často spolupracující s StB. Takovým byl evidentně v té době také Andrej Babiš.

Když se komunistický režim zhroutil, Babiš dlouho váhal s návratem do Československa. „V Maroku jsem byl i v době sametové revoluce a ani jsme pořádně nevěděli, co se dělo u nás doma. Chtěl jsem v této zemi zůstat natrvalo,“ přiznal Babiš později.

Nakonec se do Bratislavy vrátil až v roce 1991 na výzvu svého šéfa z Petrimexu Antona Rakického, jenž ho v nových poměrech přivedl k podnikání.

Dnes se Andreji Babišovi tato fakta „nehodí do krámu“. Drze se staví do řad bojovníků za pravdu z listopadu 1989 a píše, že „v roce 1989 jsme bojovali za pravdu“.

Je to plivnutí do obličeje všem těm, kteří skutečně - na rozdíl od Andreje Babiše - bojovali v roce 1989 za pravdu a demokracii proti totalitě.

Je potřeba se důrazně ohradit:

Vy jste, Andreji Babiši, v roce 1989 za nic nebojoval!”

Zdroj:

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/115891/z-maroka-az-na-hrad-jak-se-zrodil-soucasny-andrej-babis.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-babis-utajeny-pritel-z-maroka-sifrant-stb-nasel-misto-v-babisovych-firmach-220892

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz