Hlavní obsah
Sport

Baník skončil čtvrtý. Všem ale snad musí být jasné, že s tímto týmem nelze hrát evropský pohár

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Fanoušci Baníku si letos moc radosti na domácím stadionu neužili. Nakonec se ale mohou radovat ze čtvrtého místa

Čtvrté místo je nesporným úspěchem ostravského týmu, avšak vypovídá také o tom, že za Spartou, Slavii a Plzní zeje velká „díra“. Baník ztrácí na vedoucí Spartu propastných 31 bodů a na třetí Plzeň 17 bodů. To samo o sobě svědčí o mnohém.

Článek

Baník Ostrava, založený v roce 1922, patří mezi nejvýznamnější kluby československé a české fotbalové historie. Klub byl třikrát mistrem Československa a jednou Česka. Pětkrát vyhrál Český pohár.

Po velkých problémech, kdy byl vlastněn velmi problematickými majiteli, přišel o stadion na Bazalech, přestěhoval se do Vítkovic, a dokonce spadl do druhé ligy, se klubu ujal v roce 2016 velkopodnikatel Václav Brabec. Očekávalo se, že se Baník Ostrava pod novým majitelem brzy začlení do české ligové špičky. V první sezoně 2017/18 se po návratu do ligy umístil až na 13. místě. Už v té následující byl však pátý a v další šestý. Následovalo osmé místo v sezoně 2020/21 a páté o sezonu později. V minulém ročníku skončil klub ve Fortuna lize až na jedenáctém místě tabulky.

Baníku se nedařilo stabilizovat výkonnost. Střídali se trenéři: Petržela, Kučera, Pánik, Kozel, Smetana, Galásek, Vrba a Hapal. Nikdo u kormidla dlouho nevydržel. Vyměnili se manažeři.

V současné době je šéfem sportovního vedení Baníku jeho bývalý brankář Luděk Mikloško. Do Ostravy se vrátil na podzim roku 2022. Vystřídal Aloise Grussmanna. Brzy poté odvolal Pavla Vrbu, vsadil na Pavla Hapala a začal tým postupně přebudovávat. Daří se mu to se střídavými úspěchy. Něco se podařilo. Leccos však pořád „drhne“.

Baník Ostrava obsadil čtvrté místo v konečné ligové tabulce, které mu zajišťuje účast v evropském poháru, přesněji v předkole Konferenční ligy. V posledním kole si s chutí zastřílel proti Slovácku (6:0). Konečně! Škoda, že to tak nešlo v předchozích domácích utkáních.

Finální výsledek Baníku je lepší než celkový dojem. Úmyslně nepíšu než hra. Ta totiž rozhodně není vždy špatná. Baník však trpí tím, že jeho tým je personálně velmi nevyrovnaný. Má některé velmi dobré hráče, ale také posty, na kterých má obrovské problémy.

Baník „tlačí bota“ zejména v obraně. A to především na stoperských postech. Pokud tato záležitost nebude vyřešená, lepší to nebude. Vidíme to na příkladech jiných klubů. Stačí vzpomenout pražskou Spartu, které trpěla „kiksy“ stoperů několik let. Hráči se střídali a „hloupé“ góly se opakovaly. Tým srážely. Pak přišel Brian Priske, změnil herní systém, přivedl „klidnou sílu“, spolehlivého Asgera Sorensena, vedle kterého se „chytli“ ostatní, obrana přestala dělat hrubky a najednou to celé nahoru šlo. Když obrana nedělá „minely“ a nedostává snadno góly, hraje lépe hned celé mužstvo. A někdy stačí vyhrát jen 1:0.

Baník dělá v obraně celou sezonu obrovské chyby. V zápasech proti lepším týmům je to markantní. Výkony stoperů Pojezného (22 let), Blažka (26) a Frydrycha (34) jsou nevyrovnané. Zvláště Slovák Filip Blažek, kterého si Pavel Hapal přivedl a dlouho na něj sázel, udělal několik fatálních chyb. Od mladšího Karla Pojezného se také čekalo více. Ale ve 22 letech se pořád ještě může hodně lepšit. Jen potřebuje mít vedle sebe zkušeného stopera, který nechybuje a mladíka „podrží“. Poctivý ex-slávista Michal Frydrych už má v 34 letech nejlepší roky za sebou. Rychlejší a obratnější už nebude. Nastoupil jen do 14 utkání. Blýskl se krásným gólem v nadstavbové části na Spartě, který však nakonec Baníku body nepřinesl.

Baník musí obranu do nové sezony nutně posílit. Měl by to být úkol číslo jedna pro Luďka Mikloška v letním přestupním období. A to nejen na stoperském postu. Také krajní obránci NdefeKpozo měli utkání, v nichž v defenzivě výrazně nestíhali, a na jejich místech je potřeba zvýšit konkurenci.

Oporou se naopak stal 25 letý brankář Jiří Letáček. Vynechal pouze, když byl nemocný. Chytal spolehlivě, tým dokázal podržet. Po celou sezonu si udržel vysokou výkonnost. Zdá se, že brankářský post má Baník vyřešený na několik let.

Ve hře dopředu je ostravský tým podstatně lepší. V sezoně ho táhl především technicky vybavený a s míčem rychlý, kreativní a střelecky schopný Brazilec Ewerton, která vstřelil v 31 utkáních 14 gólů. Dal také krásný gól snad ze 60 metrů, když přehodil brankáře. Bez velké přípravy. Otazník však visí nad jeho budoucností. V Baníku je na hostování z pražské Slavie. Pokud odejde, bude ho velmi těžko v kreativitě i produktivitě nahrazovat.

Dalším zajímavým hráčem je 21 letý Slovák Tomáš Rigo, který má také slávistickou minulost. Určitě má potenciál se ještě výrazně zlepšovat. Své si odehrál 25 letý Jiří Boula, důležitý článek sestavy. Stejně tak 24 letý David Buchta. I on odehrál velmi slušně velkou porci zápasů.

Více se čekalo od 27 letého Jiřího Klímy. Dva góly v 22 zápasech, to je chabá vizitka. Od 24 letého Filipa Kubaly, který dříve působil ve Slovácku a Hradci Králové, se také čekalo zřejmě více než jen 5 gólů v 30 zápasech.

Samostatnou kapitolou je 26 letý Nigérijec Abdullahi Tanko. Není asi prvním, ani posledním africkým fotbalistou, který úplně nezvládl náhlý zájem o svoji osobu, poté co na sebe upozornil, když výkonnostně „poskočil“. V minulé sezoně hrál ještě druhou ligu za Varnsdorf, kde dal 15 branek. Najednou se po pár podzimních zápasech a gólech v Baníku mluvilo o možném zájmu klubů, jako je pražská Slavia. Tankovi to asi trochu „zamotalo“ hlavu. Po velmi dobrém podzimním rozjezdu se na jaře prosadil jen dvěma góly (celkem 9 v 29 zápasech). Navíc byl v sezoně dvakrát vyloučen. V obou případech neudržel temperament proti Slavii. Zřejmě se z jeho strany jednalo o jistou přemotivovanost.

Pavel Hapal byl dlouhodobě v nelehké situaci, do které se z části dostal také vlastní vinou. Respektive některými nešťastnými vyjádřeními v průběhu sezony v médiích, jimiž hodnotil výkony svého týmu. Také se zdálo, že je v některých situacích příliš pasivní. Jako by si nevěděl rady, co učinit. Čekal v utkáních dlouho se střídáním. Sázel na hráče, kteří opakovaně nehráli dobře.

Už od podzimu se spekulovalo o možném Hapalově odvolání. Přispíval k tomu fakt, že ostravští dosahovali velmi špatných výsledků na domácím stadionu, kde dlouhé měsíce nevyhráli. Většinou to ale vždy následující utkání zachránili body z venkovního utkání, a tak Hapal opět o „přežil“.

Pavel Hapal a Baník si nakonec tak trochu navzájem „zbyli“. Vlastně v současné době ani není volná žádná trenérská osobnost, která by ho mohla nahradit. Někteří trenéři jsou volní, ale už v Baníku v nedávné době neúspěšně působili (Luboš Kozel, Pavel Vrba). Jiní podepsali jinde (Radoslav Kováč) nebo se údajně sami rozhodli pro dočasný odpočinek (Martin Svědík). A tak bude Pavel Hapal v Ostravě velmi pravděpodobně pokračovat jako hlavní trenér i v příští sezoně. Kdo by koneckonců odvolával kouče, který dovedl tým na 4. místo ligové tabulky? I když je to tak trochu „sňatek z rozumu“.

Každopádně 4. místo a účast v předkole Konferenční ligy, to je pro Pavla Hapala jistá satisfakce po divokém průběhu sezony. Práce ho však čeká „jako na kostele“. Baník byl po základní části sezony 2023/24 čtvrtý. V tabulce „doma“ ale obsadil až 10.místo, když získal z 15 utkání pouze 20 bodů ze 45 možných. Stejně jako kupříkladu České Budějovice, které hrály o záchranu. To je katastrofální bilance na tým, který hraje o Evropu. V tabulce „venku“ byl ostravský klub čtvrtý. Získal 25 bodů v 15 utkáních.

Baník hraje většinou špatně do „plné obrany“. To zase není nic tak neobvyklého. Těžší je to pro všechny týmy. U Baníku se však stává, že neúspěšně dobývá obranu soupeře, a když se mu nepodaří vstřelit branku, naopak z nějakého „náhodného“ brejku inkasuje po chybě vlastní obrany.

Na venkovních hřištích týmu naopak vyhovuje hra na brejky. Má typy hráčů, kteří to na rychlé protiútoky umějí. Pokud to není proti týmům z TOP 3, většinou to také ubrání. S týmy, jako je Sparta, je to horší. Baník je sice schopen na Letné vstřelit tři góly, ale také čtyři po hrubkách obrany dostat.

Baník hrál naposledy v Evropě v druhém a třetím předkole Evropské ligy v sezoně 2010/11. Na klub s velkou tradicí, který hrával kdysi evropské poháry pravidelně a má na svém kontě i čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí proti Bayernu Mnichov (1980/81), semifinále Poháru vítězů pohárů proti Fortuně Düsseldorf (1978/79) či čtvrtfinále Poháru UEFA (1974/75) s Borussií Mönchengladbach, je to dlouhý půst.

V létě se Baník Ostrava podívá do Evropy po dlouhé době opět. Doufejme, že dobu, která do tohoto okamžiku zbývá, využije k posílení týmu, zejména obrany. A také, že se mu podaří udržet Brazilce Ewertona či za něj najít adekvátní náhradu. Pokud Baník na posílení týmu nezapracuje, dopadne nejspíš podobně jako pražští Bohemians, kteří si předkolo zahráli vloni. Nebyla to tedy opravdu žádná sláva. A následně hráli v sezoně o záchranu.

Bylo by škoda, aby nějak podobně dopadl i Baník. Český fotbal potřebuje další silný klub, který by v lize proháněl silnou trojku a byl konkurenceschopný také v Evropě. Baník Ostrava, jako silný zástupce moravskoslezského regionu, by měl mít ambice jím být. Má na to tradici, fanoušky a snad na to bude mít i hráče a (jednou) i nový stadion na Bazalech.

Další zdroj:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz