Hlavní obsah
Sport

Brněnský „Mercedes“ opět nevyjel. Sparta zvítězila v divokém utkání plném školáckých chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Sobotní atraktivní utkání Sparty s Baníkem přineslo krásné góly, ale také šílené hrubky, které brankám předcházely.

Článek

Výkon Sparty nebyl v první půli opět nijak přesvědčivý. Baník působil v ofenzivě lepším dojmem, ale akce nedokázal dotáhnout. Před brankou Sparty byl neškodný. Zároveň hráči Baníku vyrobili několik velkých chyb v obraně. Jakmile Sparta začala presovat, nevěděli si s tím ostravští obránci rady a chybovali v rozehrávce.

Spartu vysvobodilo jedno takové zaváhání stopera hostujícího týmu Blažka v 41.minuté, který nechal míč skočit o zem, místo, aby ho zahrál pryč „z voleje“ bez dopadu, tím umožnil Birmančevičovi, aby se k balónu dostal a ten už si věděl rady. Kvalitní útočník jeho úrovně takové chyby trestá.

Druhá chyba stopera Blažka přišla hned po přestávce, v 47.minutě, když dlouhý polovysoký míč zcela minul a poslal tak do šance Kuchtu, který nezaváhal - 2:0.

O pět minut později hlavičkoval na půli opět stoper Blažek jen k Tucimu, který šikovně z první poslal dlouhý pas, který zužitkoval skvěle Birmančevič, když míč naservíroval před prázdnou branku Kuchtovi - 3:0.

Pak si dal sice Krejčí hlavou vlastní a upravil stav na 3:1, ale už v 63.minutě přišla další chyba hráčů Baníku. Jeden z nich míč na vlastní polovině „namazal“ přímo střídajícímu Haraslínovi, který se rychle zorientoval a nádherně z dálky trefil do pravě šibenice - 4:1 a vypadalo to na debakl. A to ještě výborně chytající Markovič, který zastoupil nemocného Letáčka, další šance pochytal. Obrana Baníku v té době „hořela“.

Sparta ale vzadu polevila. Hnala se dopředu za dalšími góly, které nepřišly, a nemyslela na zadní vrátka. Baník trestal: v 79. minuté Klíma po přiťuknutí Ewertona - 4:2. V 85.minutě Kubala po přihrávce Ewertona - dokonce 4:3. Sparta se tak místo oslav musela trošku „klepat“ o výsledek. Do další šance ale už Baník nepustila.

Baník byl týmem dvou tváří. Slušný výkon v ofenzivě. Góly ale dal až za „rozhodnutého“ stavu. Tragický v defenzivě, kde obstál pouze brankář Markovič. Velmi špatně hrál stoper Blažek, který si říkal o vystřídáni. Nezářil ani jeho kolega Lischka, kterému se návrat na Letnou také zrovna nevydařil. Nepŕesvědčili ani oba krajní obranci. Chápu, že hrát proti Birmančevičovi či Kuchtovi není snadné, ale zejména chyby Blažka byly opravdu školácké. Jako v žákovském utkáni. S takovou obranou nemůže Baník proti takovému soupeři uspět, byť by hrál dopředu sebelíp. Je otázka, jak zmínil i TV expert a bývalý hráč obou klubů Miroslav Matušovič, proč například hraje 26 letý Slovák Blažek, který přišel nedávno ze Skalici, na úkor 22 letého Pojezného, který měl být budoucností ostravského klubu. To si ale musí vyhodnotit v Baníku.

Sparta se opět jako tým celkově trápila, byť výkony některých jednotlivců byly kvalitní. První půli to nebyl od Sparty vůbec dobrý výkon. Pak však přišly hrubky obrany Baníku, které Spartu “posadily na koně. Birmančevič, Kuchta a Haraslín situace výborně vyřešili a chyby trestali. Vypadalo to na pohodový závěr, ale v defenzivě Sparta nepřesvědčila. Vitík se třeba nechal velmi snadno předběhnout Ewertonem. Také Panák už odehrál lepší zápasy.

Krejčí si dal vlastní gól. To se může stát. Udělal také zvláštní faul, když na půlce nepochopitelně silně vrazil do soupeře. Ani neprotestoval, jak je jeho zvykem, když dostal žlutou kartu. Celkově působil nezvykle zamlkle, „zabržděně“. Pokud žlutou chtěl dostat, aby stál po čtvrté žluté raději v posledním kole v Olomouci a byl „čistý“ do nadstavby, pak je zvláštní, že si kartu nechal dát úmyslně už v 45.minutě a riskoval možnost vyloučení ve zbytku utkání. Pokud to nebyl úmysl, pak to byl hloupý zákrok, který svědčí o tom, že kapitán Sparty není vůbec v pohodě.

Na hřiště se opět vůbec nedostal Ševčík. Mladý talent je stále „zaparkovaný“ na střídačce. Další brněnský „Mercedes“, kterého nenechají v Praze vyjet z garáže? Adam Karabec, další velký talent ze sparťanské líhně, který moc nehraje, se dostal na plac jen na závěrečných jedenáct minut. Od začátku nehrál ani Albánec Laci. Šanci naopak dostal od začátku „neviditelný“ Sadílek. Odehrál 70 minut, střídal ho právě Laci. Tentokrát se moc nevedlo ani Finu Kairinenovi.

Sparta ale vyhrála zaslouženě zejména díky výkonům Kuchty a Birmančeviče. Dobře hrál i Haraslín, který přišel na posledních třicet minut. Dal nádherný gól, byl velmi aktivní, hrál s velkým zápalem.

Na straně Baníku dobře zachytal Markovič. Dobré momenty měl Ewerton. Občas Klíma. Víc jsem čekal od Riga, Tanka či Bouly. Opravdu velmi špatně zahrála celá obrana. Zlepšení defenzivy je nezbytným předpokladem, aby byl Baník schopný vzdorovat týmům typu Sparty, Slavie či Plzně.

Zdroj: O2TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz