Hlavní obsah
Sport

Byl Tanko vyloučen na Slavii správně? Hapal šetřil některé hráče. Baník v Praze utrpěl debakl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Pražské utkání mezi Slavií a Baníkem rozhodly opět chyby ostravského týmu v defenzivě a také vyloučení útočníka Tanka.

Článek

Baník se v Praze prezentoval opět velmi slabou defenzivou. Pokud nezapracuje na obranné činnosti, nemůže se v kvalitě hry posunout výše. Je vlastně zázrakem, že s takovou obranou hraje o 4. místo v lize. Obránci Baníku vyrábějí v obraně opakovaně pod tlakem obrovské chyby. Má-li Baník obsadit čtvrtou příčku a hrát v příští sezoně předkolo Evropské konferenční ligy, musí v defenzivě výrazně přidat. A v létě rozhodně posílit lepšími hráči.

Po vystoupení na Letné byl silně kritizován zejména stoper Blažek, který dostal přednost před Pojezným a udělal proti Spartě několik hrubek. V Edenu nastoupili oba hráči. Blažek opět nepřesvědčil. V 60.minutě byl střídán ex-slávistou Frydrychem. Znovu to byl od něj špatný výkon. Stejně tak ale nehrál dobře ani Pojezný. Oporou obrany nebyl ani zkušený Lischka.

Trenér Hapal utkání proti favorizované Slavii už dopředu tak trochu „zabalil“. Nechal odpočívat některé hráče, u nichž hrozilo vykartování pro další utkání, kde půjde Baníku o body proti přímým konkurentům o čtvrté místo. Jmenovitě to byli Patrick Kpozo, David Buchta a Jiří Boula. Navíc týmu citelně chyběl tvořivý Brazilec Ewerton, který nemohl nastoupit kvůli dohodě klubů, jež je v české lize pořád uplatňována.

Baník v Edenu „vyhořel“. Při nedávném utkání na Letné proti Spartě byl také v obraně špatný, ale v ofenzivě působil mnohem lepším a nebezpečnějším dojem. Vstřelil také tři góly. Tentokrát byl ostravský tým v Edenu v ofenzivě až na výjimky poměrně neškodný.

Zápas „nezabalil“ ostravský útočník Abdullahi Tanko. Bohužel to projevil negativním zpúsobem. Zbytečně šel nebezpečně do souboje s kapitánem Slavie, stoperem Tomášem Holešem. Na dlouhou nohu došlápl podrážkou na Holešův kotník. Po přezkoumání situace VARem šel v 52. minutě za stavu 2:0 pro Slavii předčasně pod sprchy. Utkání tím vlastně pro Baník skončilo. Slavia by nejspíš vyhrála i tak. Takto však snadno přidala rychle další tři góly a v 78. minutě to bylo už 5:0.

Zákrok Tanka bude vzbuzovat určitě diskuze. Jak to u takových faulů vždy bývá. Někdo bude tvrdit, že to bylo neúmyslné, že to bylo jen nechtěné došlápnutí, že to bylo velmi přísné vyloučení. Faktem je, že současný trend takový je. Je snaha chránit hráče před vážnými zraněními. Vyspělí hráči a vyspělé týmy v Evropě takové fauly prostě nedělají. Hrají co nejvíce čistě. Bez velkých faulů. Šlapák to jednoznačně byl. Řešit, jestli úmyslný či neúmyslný je bezpředmětné. Hráč je prostě zodpovědný za to, kam a na co šlape.

Takový je současný trend. A není jen ve fotbalu. Hokejová NHL se také hraje jinak než před lety. Dnes se fauly, které v ní byly dřív běžné, netolerují. Hráči si více uvědomují, že je to jejich „job“. Jsou k sobě ohleduplnější. Musí být. Chtějí hrát, nechtějí stát pro trest.

Tyto „neúmyslné“, zbytečné a mnohdy nebezpečné fauly jsou výsledkem přemotivovanosti, přílišné snahy, kdy hráč jde naplno, bez rozmyslu do souboje. Často na takzvaně dlouhou nohu podrážkou napřed. Někdy to vyplývá i z nedostatečné techniky hráče, kdy si špatným prvním dotykem míč chybně zpracuje, ten mu výrazně odskočí, hráč ve snaze situaci napravit a získat míč zpět, „zajede“ do soupeře. Trefí jeho stojnou nohu. Nebezpečný zákrok. Často na kotník nebo holeň. Hráči prostě mnohdy nahrazují fotbalovou vyspělost pseudo-bojovností.

Faul Tanka možná nebyl zcela úmyslný, avšak zbytečný a nebezpečný bezesporu ano. Stejně jako kupříkladu slávistů Dioufa a Holeše v zápasech s AC Milán. Můžeme si v takových případech říkat, že „nás rozhodčí zaříznul“, ale faktem je, že když „tam“ hráč nešlápne, „nezajede“, tak rozhodčí takový faul písknout prostě nemůže. Ani udělit červenou kartu. Proto byli vyloučeni slávisti, nikoliv milánští hráči. Ti totiž žádný takový zákrok za dvě utkání neudělali. Proto byl také vyloučen Baníkovec Tanko na Slavii. Mimochodem už podruhé v sezoně. A opět proti Slavii. To také o něčem vypovídá.

Současný kvalitní evropský fotbal se hraje jinak. S minimem faulů. Tak to prostě je. Nedávno to dokázala v české lize i Viktoria Plzeň v duelu se Slavií. Odehrála zápas prakticky bez faulů. Tak to má být. Hrát třeba i dost defenzivně, když to jinak nejde. Kvalitně bránit lze však i bez velkých faulů. Disciplinovaně. Jen s těmi malými, taktickými, nezbytnými, daleko od vlastní branky.

Faktem je, že v době VARu se trestají fauly, které by bez VARu dříve prošly. Zpomaleně vypadají takové zákroky někdy hůře, než jaká je skutečnost. Zase je to však obecný trend. Nejen ve fotbalu. Nezbývá než se trendu a Evropě přizpůsobit, chceme-li v těchto soutěžích obstát.

Velké fauly znamenají přímé a pokutové kopy, žluté a červené karty, góly ve vlastní síti. To vyspělé týmy a jejich trenéři vědí. Proto tito trenéři vedou hráče k tomu, aby takové fauly nedělali. Aby nechodili do soubojů „bezhlavě“, ale chytře. Aby nepadali zbytečně na zem. Aby situaci ustáli, takticky „vykrokovali“. Takové chování ukazuje vyspělost hráčů a týmů. Ti, kteří to neumějí, si stěžují, že jim je ubližováno, protože mají často vyloučené hráče.

Trenéru Hapalovi taktika pošetřit hráče pro další důležité mače nadstavbové části úplně nevyšla. „Vidle mu do toho hodil“ klíčový útočník Tanko, kterého čeká po červené kartě více zápasový trest.

Zdroj: O2 TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz