Hlavní obsah
Umění a zábava

Česká televize stále reprízuje Menšíka a další legendy. Co tu však zůstane po současných hercích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Česká televize stále reprízuje (nejen) na Silvestra staré zábavné pořady s hereckými legendami. Nové však takřka netočí. Co tu v televizním prostoru vlastně zůstane po současné herecké generaci? Co se bude reprízovat za pár let?

Článek

Rád bych se ještě vrátil k článku Karel Šíp propásl možnost v nejlepším skončit. Všechnopárty je už jen stínem kdysi kvalitního pořadu, který jsem napsal před pár dny. Setkal se s velkou odezvou. Děkuji všem, kteří slušně reagovali, byť se mnou třeba někteří nesouhlasili. Rád bych využil této cesty, abych odpověděl na dotazy a reakce pod článkem, kterých bylo mnoho.

Jsem rád, že většina diskutujících pochopila, že rozhodně nebylo mým cílem pana Karla Šípa skandalizovat a urážet. Hodně lidí psalo, že to vnímají podobně, a že jsem záležitost popsal citlivě, což mě těší. Těm, kteří psali, jaké na to mám právo, bych rád odpověděl, že Česká televize je veřejnoprávní médium. Jsem daňový poplatník. Tedy přispívám na její provoz. Už jen z tohoto důvodu mám právo, jako jakýkoliv jiný občan, se k tomu, co ČT vysílá, slušnou formou veřejně vyjádřit.

Vyjádřil jsem svůj subjektivní názor na pořad Všechnopárty a aktuální výkony moderátora Karla Šípa. Troufám si je posuzovat, protože je kontinuálně sleduji mnoho let a mrzí mě, že už nejsou takové, jako dříve. Článek nevznikl na žádnou objednávku. V ČT jsem nikdy nepracoval, nemám na ni žádné vazby. Nikoho, kdo by mohl Karla Šípa případně se svojí novou talk show vystřídat, osobně neznám.

Na to, abych mohl napsat svůj názor, také nemusím být lepším moderátorem než Karel Šíp. Dokonce nemusím být vůbec moderátorem. Je zcela normální, že se k výkonům protagonistů v různých oborech lidské činosti ostatní lidé vyjadřují. Proto ještě nemusí být velmistry v daném oboru. Kdyby to tak muselo být, tak by se třeba k výkonům Cristiana Ronalda nemohl nikdo z nás ostatních vyjádřit, protože nejspíš nikdo nehrál fotbal lépe než on. Možná s výjimkou Lionela Messiho. Novaka Djokoviče by mohl hodnotit jen Roger Federer. A Karla Gotta jen Pán Bůh.

Někteří namítali, že pan Kraus je ještě horší. Proč tedy nekritizuji jeho. Nebo pana Dědka. Důvod je jediný. Byl to článek o panu Šípovi a jeho pořadu, který jsem sledoval dlouhé roky a nabyl za tu dobu nějaký pocit. Nebyl to článek o ostatních moderátorech a o úrovni všech talk show na českých televizních stanicích.

Další diskutující mně měli za zlé, že jsem zmínil paní Bohdalovou, která to dle mého mínění pořád ještě zvládá v pořadu Hobby naší doby. Jak prý mohu kritizovat Karla Šípa a vyzdvihovat paní Bohdalovou? Já jsem ale nenapsal, že je paní Bohdalová lepší než Karel Šíp. Nebo, že by mohla moderovat Všechnopárty. Pouze jsem uvedl, že v jiných pořadech ČT fungují i vrstevníci pana Šípa, jako Saskia Burešová a dokonce výrazně starší Jiřina Bohdalová. Účinkují však v pořadech jiného typu, mimo hlavní vysílací čas. Jsou to dopolední či magazíny, „okrajové“ relace pro určitou cílovou skupinu diváků.

Jiní psali, že nezaznamenali, že by pan Šíp měl problémy, které uvádím. Jako nedoslýchavost, špatnou orientaci v čase, občasné nepochopení, co vlastně host říká. Nemají pocit, že by se úroveň pořadu zhoršila. Jedno z možných vysvětlení je fakt, že Česká televize, kromě nových dílů, které jsou v pátek, souběžně vysílá v sobotu opakování starší úspěšných dílů, v kterých byl Karel Šíp v lepší formě. Takže tyto nové a staré díly mohou „splývat“. Sestupný trend není možná tak zřejmý, jako když sledujete pouze páteční premiérové díly pořadu. A pak je tu samozřejmě okolnost, že si divák nechce přiznat, že „jeho oblíbená hvězda už tak jasně nesvítí“, což opravdu nemyslím nijak zle. Vlastně to docela chápu. I mě to ostatně mrzí.

Mnoho lidí napsalo, že „přestože už Všechnopárty není ono, není se na co jiného dívat, protože se žádné nové zábavné pořady netočí, jen samé kriminálky“. Těmto lidem musím dát bohužel za pravdu. Zábavných pořadů točí ČT minimum. Současná doba je „seriálová“. ČT raději soutěží s komerčními televizemi v seriálech mnohdy proměnlivé kvality. Samozřejmě jsou i výjimky. ČT se podařily i kvalitní seriály, v kterých byl na prvním místě humor. Kupříkladu Čtvrtá hvězda, Most! nebo z poslední doby kontroverznější Dobré ráno, Brno!

Je škoda, že Česká televize na výrobu zábavných pořadů rezignovala. Přitom, jak je vidět z reakcí na článek o panu Šípovi, poptávka evidentně je. Zejména od starší generace diváků. ČT však stále dokola opakuje staré zábavné programy a scénky, které byly natočeny před dvaceti, třiceti, čtyřiceti, a dokonce padesáti lety. Jsou jistě skvělé, časem prověřené, avšak všichni už je viděli X krát. Rádi by viděli také něco nového.

Důvodů, proč jsou staré scénky tak dobré, je jistě více. Felix Holzman nejdříve objel se svým vystoupením celou republiku. V době, kdy se natočila do silvestrovského pořadu, byla už dokonale vypointovaná, protože měla za sebou stovky repríz před publikem. Tehdy byla také výhoda, že se vše nešířilo rychle jako dnes. Nikdo Holzmanovu scénku tajně nenatočil a nedal ji na Youtube. Holzman si ji mohl „piplat“ a do televize pustit až na konci její „zájezdové životnosti“. Také Bohdalová s Dvořákem zkoušeli nanečisto své scénky pro Televariete dlouhé týdny, než byly dokonale vypilované. Takhle už se dneska nepracuje. Doba se zrychlila. Na nic není čas a peníze. Tedy ani na zkoušení. Ale je vidět, že když se čas a peníze najdou, výsledek stojí za to. Třeba jako v případě seriálu Čtvrtá hvězda, který herci, převážně Dejvického divadla, důkladně nazkoušeli. A proto byl výborný.

Česká televize se o nové formáty zábavných pořadů moc nesnaží. Je to finančně náročné a vyžaduje to kreativitu. Schopné tvůrce: scénáristy, dramaturgy a režiséry. Převzatý formát BBC taneční show StarDance je úspěšný, ale také už běží roky trochu setrvačností. Stejně tak naučně-zábavné Zázraky přírody. Jinak Česká televize stále opakuje Menšíka, Holzmanna, Bohdalovou s Dvořákem a další legendy minulosti. Z mladších vysílá jen opakovačky pořadů Miroslava Donutila, ale i těm je už dnes dvacet a více let. A pak také už zmíněné opakování starých dílů Šípovy Všechnopárty.

Kdy a jak tohle na ČT skončí?

Bude ČT vysílat tyto „menšíkovské“ a podobné staré scénky ze zábavných pořadů (nejen) na Silvestra dalších deset, dvacet či třicet let? To opravdu není kritika těchto scének. I já měl Vladimíra Menšíka a ostatní legendy rád. Ale jak dlouho s nimi chce ČT ještě vydržet?

Co na České televizi ze zábavných pořadů zůstane po generaci současných herců?

Asi nic moc. V lepším případě některé záznamy vydařených komediálních divadelních představení. Pár povedených seriálů jako Čtvrtá hvězda či Most! Zábavné pořady a scénky, v kterých by si je diváci mohli připomenout, jako Menšíka, Holzmanna, Kopeckého, Horníčka, Zázvorkovou, Bohdalovou, Dvořáka, Janžurovou, Šimka, Sobotu, Wimmera, Cieslera, Nekudu, Kaisera, Lábuse další, tu po nich zřejmě nezůstanou.

Dnes natočené „tuctové“ kriminální seriály ale asi pro moc lidí za pár let zajímavé také nebudou. Stejně tak ke starým dílům StarDance se asi po letech moc lidí vracet nebude. To jak někdo hezky tančí, a co na to říká porota, lidi zajímá právě teď. Nikoliv po letech.

Na komerčních českých televizích to není lepší. Nova a Prima „jedou“ seriály. S nástupem placených verzí Voyo a Prima+ ještě více než dříve. K tomu sem tam nějaká talentová soutěž a reality show. Vesměs převzaté dle zahraniční licence. Stará dobrá česká estráda, byť se svými chybami a leckdy trochu kýčovitá, už se nenosí. Žádný nový formát zábavného pořadu se v poslední době, jestli mě paméť neplete, také na českých televizních kanálech neobjevil.

ČT chybí talk show s novým protagonistou. Tato země má mnoho vynikajících, talentovaných herců, komiků a moderátorů. Vlastní talk show na ČT by se jistě někdo z nich dokázal zhostit se ctí v novém svěžím duchu.

Zpěváci a kapely pop music se dostanou do TV jednou za rok, když se vyhlašuje Český slavík. To jsou Nově dobří. Jinak ale pořady, kde by byli k vidění, nejsou. Ani na ČT. S výjimkou ČT Art, kde se sem tam objeví nějaký hudební magazín či záznam koncertu. Občas také někdo zazpívá při nějakém tom vyhlašování Sportovce, Fotbalisty, Hokejisty či Atleta roku, aby vyplnil prostor mezi proslovy předávajících a odměňovaných. Jinak nic.

Možná proto jsou Češi v poslední době tak dychtiví po koncertech českých zpěváků a kapel, a „skoro každý“ (nadsázka), vyprodal už O2 Arénu. Dokonce i Štěpán Kozub v prosinci 2022 se svojí stand up show. Důkaz, že tu schopné, talentované lidi máme. Kdo by řekl, že mladý stand up komik dokáže vyprodat dvakrát za sebou pražskou O2 Arénu s „importovaným“ ostravským drsným humorem. Jistě, tento typ humoru se nemusí každému líbit. Ale husarský kousek to rozhodně je. A důkaz, že se lidi chtějí bavit slovem.

Dnešní stand up komici jsou vlastně takovými nástupci, volnými pokračovateli lidí, jakými byli v době své nejlepší slávy Felix Holzmann, Luděk Sobota či Jiří Wimmer. Škoda, že v České televizi stand up komici nedostávají prostor.

Je pravda, že se doba posunula. Zvyky proměnily. Zejména mladší lidé sledují dění v médiích jiným způsobem. Málo v „přímém přenosu“. Více v době, kdy sami chtějí. Doba, kdy se lidé sešli v pondělí v práci a vyměňovali si názory na sobotní či nedělní večerní TV program jsou pryč. Dnes každý kouká na něco jiného, včetně různých streamovacích služeb typu Netlix, HBO Max, Sky Show Time, Voyo a podobně. Svět se čím dál více individualizuje. Je otázka, jestli je to dobře. Ale prostě to tak je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz