Hlavní obsah
Sport

Co nám ukázalo utkání Slavie v Bilbau? Slavia byla herně lepší a české týmy ostudu nedělají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Bauer, se svolením

Slavia nastoupila v Evropské lize proti aktuálně pátému týmu španělské LaLigy. Jak si vedla? Co utkání vypovědělo o úrovni českého klubového fotbalu?

Článek

Sparta proti klubu z absolutní špičky neměla šanci

Sparta se ve středu „srazila s gigantem“ evropského klubového fotbalu, Manchesterem City a odnesla si porážku 0:5. Když jsem o tom napsal, někteří diskutéři pod článkem reagovali o tom, že český fotbal je na tom špatně a nemá vůbec úroveň. Já si to nemyslím a výkon Slavie v Bilbau to potvrdil.

Sparta se prostě v Manchesteru střetla s jedním z nejlepších týmů Evropy. V Lize mistrů je deset až dvanáct týmů, které jsou výborné, a z nich několik opravdu výjimečných, které jsou z „jiného světa“. S těmi se nemůže žádný český klub reálně měřit. Manchester City mezi tyto výjimečné kluby absolutní evropské TOPky dlouhodobě bezesporu patří.

V evropských pohárech je řada týmů, s kterými se lze měřit

Pak jsou však i v Lize mistrů další týmy, s kterými Sparta rozhodně může hrát vyrovnané partie. Někdy také některé z nich porazit. A nakonec jsou i v této nejvyšší soutěži (která se hraje letos novým systémem s 36 kluby v jedné tabulce) mužstva, která jsou zcela jistě slabší než Sparta.

Pražská Slavia hraje (stejně jako plzeňská Viktoria) o soutěž níže, Evropskou ligu. V prvním zápasu v bulharském Razgradu byla jasně lepší a zvítězila. Druhé utkání s nizozemským Ajaxem Amsterdam obětovala pro následující derby se Spartou a nastoupila do něj v silně kombinované sestavě bez řady opor. Pouze v něm remizovala. K třetímu zápasu jela na „horkou“ půdu do Bilbaa.

Co nám utkání v Bilbau ukázalo?

Fakt, že to s českým klubovým fotbalem není opravdu tak špatné, jak někteří pesimisti stále tvrdí. Tedy alespoň s jeho špičkou, kterou tvoří Sparta, Slavia a plzeňská Viktoria. Když pomineme absolutní evropskou TOPku, tedy klub typu Realu Madrid, Barcelony, Manchesteru City a podobně, tak s těmi ostatními jsou české kluby schopné hrát v poslední době často i poměrně vyrovnané partie. Dokazuje to koeficient, který aktuálně mají. Výsledky i výkony obou pražských „S“ i plzeňské Viktorie v pohárové Evropě.

Slavia byla v Bilbau herně lepším týmem

Slavia to v Bilbau jednoznačně prokázala. Byla domácím vyrovnaným týmem. Troufám si tvrdit, že na „umělecký dojem“ jasně zvítězila. Měla 61 procent držení míče, 14 střel oproti 6 střelám domácích, z toho Slavia 6 střel na branku a domácí jen tři. Slavia měla 8 rohových kopů, domácí žádný! Kdo by to před utkáním ve Španělsku čekal?

Slavia bohužel tentokrát selhala střelecky

Bohužel na „umělecký dojem“ se nehraje. V tom jediném, a rozhodujícím, statistickém ukazateli byla Slavia horší. Ve vstřelených gólech. Domácí tým vsítil šťastnou branku po střele hvězdy Nico Williamse, kterou v 33.minutě tečoval David Zima do vlastní brány a zmátl tak brankáře Kinského, který padl na druhou stranu. Slavia měla nejen více ze hry, ale také více šancí. Už v první půli to byly nadějné příležitosti Mojmíra Chytila a kamerunského nováčka Simiona Micheze na pravé straně útoku, z kterých mohl padnout gól. Po změně stran měl největší šanci střídající Tomáš Chorý, který ale v nadějné pozici trefil hlavou jen střed branky, kde střelu pokryl domácí brankář.

Hraje se to na góly

Stará pravda říká „hraje se to na góly“. Slavia tentokrát nedala žádný. Naopak jeden dostala. Proto odjela bez bodů. I když herně rozhodně nezklamala, střelecky bohužel ano. Domácí tým byl po utkání viditelně šťastný za „hubenou“ výhru 1:0. Jeho brankář dokonce posledních dvacet minut rozehrávky zdržoval. Bilbao se strachovalo o jednobrankové vedení. I to je vizitka Slavie, kterou ve Španělsku zanechala. I když to tentokrát body nepřineslo. Ale to se stává. Někdy do čeho kopnete, to tam spadne. Jindy nemůžete dát gól, i kdybyste hráli celý večer.

České týmy nedělají v Evropě ostudu

Obloukem se vracím na začátek. Sparta ve středu prohrála jednoznačně. Ale hrála s evropským klubovým gigantem, který je prostě na „jiné planetě“. A to nejen jinde než Sparta, ale i než mnoho jiných klubů, které hrají evropské poháry. S některými jinými týmy v této soutěži ale je schopná hrát a bodovat.

Slavia ukázala ve čtvrtek Evropské lize v Bilbau, že si to může „rozdat na férovku“ rovnocenně s týmem, který se pohybuje ve španělské LaLize hned v závěsu za giganty - Barcelonou, Realem a Atleticem Madrid. A to je jistě pozitivní zjištění a odpověd kritikům, kteří tvrdí, že české kluby jsou slaboučké.

Slavia hrála v Bilbau otevřený fotbal

Slavia se Athletica nezalekla. Chtěla hrát fotbal a hrála ho. V některých úsecích zápasu byla herně lepší a aktivnější. To je nejcennější zjištění. Musela se sice obejít bez kapitána Tomáše Holeše, který s výpravou přicestoval, ale nemohl nastoupit, protože ho sužovaly zdravotní komplikace (viróza). Ty má dle trenéra více hráčů.

Na kvalitě hry Slavie to ale nebylo poznat. Velmi dobrý výkon předvedl opět kapitán Jan Bořil. David Douděra dokázal pokrýt domácí hvězdu Nico Williamse. Ten sice dal jedinou branku zápasu, ale s významným přispěním štěstí. Jinak se příliš neprosadil. Dobře se ukazoval zvláště první půli mladík Simion Michez. Bohužel velmi dobrý výkon nekorunoval gólem.

Možná byla obava, zda nebude citelně chybět Tomáš Holeš, ale David Zima to zvládl ve dvojici s Bořilem jako dirigent obrany. Tradičně výborný byl Oscar Dorley, který čistě a elegantně odebíral míče, které dokázal s přehledem rozehrát. Cítit byl Tomáš Chorý, který přišel na poslední půlhodinku a mohl vyrovnat. Dařilo se Provodovi. Své si odehrál i Christos Zafeiris, i když v jiných zápasech byl vidět více. Tentokrát musel hrát i hodně dozadu.

Stejně tak byl vidět i Matěj Jurásek, který přinesl do hry oživení. Opět ukázal, že mu evropský fotbal sedí více než česká liga. Asi mohl přijít na hřiště dříve než v 63.minutě. Nevedlo se tentokrát tolik Malicku Dioufovi, jako v minulých zápasech, kdy jsme si zvykli na jeho nadstandardní výkony. Teď to byl jen průměr. Také od Zmrzlého to byl slabší výkon a Mojmír Chytil byl na hrotu velmi málo vidět a Tomáše Chorého nezastoupil. Navíc v šanci selhal.

Absenci Chorého v základu ale chápu. Odehrál toho v poslední době moc. Kdyby se hrálo v Edenu, čekal bych ho při předpokládané nátlakové hře Slavie od začátku. V Bilbau vsadili trenéři na čerstvého Chytila. Bohužel mu to ale zcela nesedlo.

Nebyl to od Slavie výkon bez chyb, ale působila jako tým. Celkově zahrála dobře. Jen ty góly tentokrát chyběly.

Příště do Frankfurtu

Slavia má po třech utkáních Evropské ligy 4 body. Je na 16.místě celkového pořadí. Není to špatné, ale ani velmi dobré. Asi méně, než se čekalo. Chybějí především dva body z domácího zápasu s Ajaxem Amsterdam, které by bývala v kompletní sestavě nejspíš dala. Jestli budou chybět i na konci či nikoliv, zjistíme až v lednu.

Nejbližším soupeřem Slavie v Evropské lize je bundesligový Frankfurt, kam se vydá 7.listopadu. V Německu ji čeká další těžké utkání, ale také soupeř, s kterým je určitě schopná hrát fotbal jako rovný s rovným. Uvidíme, na co to bude stačit tentokrát. Snad si slávisté střeleckou nepohodu vybrali už v Bilbau.

Zdroje: Nova Sport TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz