Hlavní obsah
Sport

David Zima jedním z nejdražších hráčů ligy. Fotbal opravdu někdy nemá logiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

David Zima se stal aktuálně jedním z nejdražších hráčů české nejvyšší soutěže, který do ni kdy přestoupil. Je to poněkud překvapivý fakt, který z řady pohledů nedává logiku. To však neznamená, že se tento krok nakonec Slavii nemůže vyplatit.

Článek

Na přestup, návrat Davida Zimy do pražské Slavie se dá dívat z více pohledů. Jeden z nich jsem nabídl už v dřívějším článku. Poté, co vešlo ve známost, že se David Zima s vysokou pravděpodobností do Slavie vrátí. Tento pohled se týkal sportovní stránky a také toho, jak to může ovlivnit možné budoucí přestupy Slavie.

Přestup Davida Zimy je však zajímavý i z pohledu srovnání s jinými fotbalisty, kteří do české ligy přišli. Dle dostupných informací stál Zima Slavii cca 4 miliony eur, tedy zhruba 100 milionů českých korun. Z aktivních hráčů, kteří ve Fortuna lize působí, je tedy David Zima jedním z nejdražších hráčů, který do ni přestoupil. Více dala zřejmě pouze Sparta za Jana Kuchtu.

Pro srovnání. Nico Stanciu přišel údajně do Slavie před pár lety za 4 miliony eur. Tedy podobnou částku jako Zima. Jan Kuchta stál Spartu údajně až 5 milionů eur (včetně původního zapůjčení). Veljko Birmančevič, který je ve Spartě na hostování z Tolouse, by se kmenovým hráčem letenského klubu mohl stát za zhruba 4,5 milionů eur. Také v tomto případě je nutné přičíst ještě původní částku za zapůjčení. Lukáš Haraslín vyšel pražskou Spartu prý zhruba na 3,2 mil. eur, včetně původní zápůjčky.

Co mají tito hráči společného?

Jsou to ofenzivní fotbalisti. Přinášejí dohry nadstavbu, kreativitu a góly. Takoví hráči jsou vždy dražší.

Nico Stanciu byl tvůrce hry Slavie, uměl dlouhé pasy na nabíhající hráče, průnikovými přihrávkami překonávat obranný val soupeřů, dokázal dát gól z přímého kopu či ze hry ze střední i delší vzdálenosti. Jan Kuchta je střelec, hrotový útočník, navíc pracovitý. Takoví hráči jsou obvykle na trhu nejdražší. Přesto se mnozí divili, že Sparta za něj chce do Ruska tak velkou částku poslat. Ta si to ale vyhodnotila tak, že to smysl dává a zatím se jí to vyplácí, byť Kuchta není jednoduchá povaha. Jeho přínos je však nesporný. Navíc zahraniční hrotový útočník jeho úrovně by byl minimálně stejně drahý, ne-li dražší. Navíc bez záruky, že se na Letné adaptuje. Veljko Birmančevič je také ofenzivní tahoun, umí dát gól, ale také není líný na krok, je výborný v presování a získávání míčů, rychlém přechodu do brejku. Lukáš Haraslín je také hráčem „do tahu“, navíc je to střelec důležitých gólů.

David Zima je naproti tomu obránce.

Pořád ještě mladý, určitě sebevědomý, rychlý, tvrdý a důrazný v osobních soubojích. Občas má však problémy s kvalitní rozehrávkou. V jeho začátcích ve Slavii ji za něj obstarával Ondřej Kudela. Není to tedy žádný kreativec, ale poctivý „dělník“ hřiště. David Zima se v průměrném italském klubu, AC Turín, neprosadil a vrací se zpět do Slavie za 4 miliony eur. Tedy za částku, za kterou do ligy dosud přicházeli pouze nadstandardní ofenzivní, kreativní hráči či střelci.

Kolik stáli v poslední době jiní obránci?

Igoh Ogbu, dnes už 23letá slávistická opora zadních řad. Důrazný a rychlý stoper, věkově vrstevník Davida Zimy. Tržní hodnota Ogbua se dnes odhaduje na 3,5 milionu eur. Hraje dobře. Točí se kolem něj už zahraniční zájemci. Pravděpodobně za něj tedy Slavia v blízké budoucnosti získá výrazně větší částku. Do Slavie však přišel z Lillestrøm SK za zhruba 2,5 milionu eur. Tedy cca 62,5 milionů korun. David Zima byl nyní z Turína o 37,5 milionů korun dražší než Igoh Ogbu. Zdá se Vám být Zima o tolik lepším stoperem než Ogbu? Nebo jinak. Je vůbec Zima lepším stoperem než Ogbu? Já myslím, že ne. Ale je to pochopitelně jen můj subjektivní názor. Příští týdny mohou ukázat opak.

Asger Sörensen je stoperem pražské Sparty, do které ho „udělal“ jeho krajan Brian Priske, aby mu pomohl zklidnit střed obrany a odstranit letitou sparťanskou bolest, s kterou si nevěděli rady Priskeho čeští předchůdci v trenérském křesle. Tehdy 26 letý Sörensen Spartě skutečně pomohl. Jeho přestup ji vyšel údajně na 1,9 milionu eur. Tedy ani ne polovinu částky, kterou dala Slavia za Zimu.

Prostě přestup Davida Zimy nedává z mnoha pohledů velkou logiku. Avšak Slavia se tak rozhodla. Má na to plné právo. Majitel to managmentu jistě posvětil. A také to neznamená, že se nakonec Zimův přestup nemůže Slavii vyplatit.

Slavia má nového majitele. Nemusí za každou cenu prodávat. Naopak má peníze. Chce titul. Chce ho letos. Nechce na něj čekat do další sezony, dalších let. Ligový titul by pro ni, díky vysokému klubovému koeficientu, navíc znamenal (na rozdíl od Sparty) s velkou pravděpodobností přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. A to by se Zima hned zaplatil. Slavia tedy dělá vše pro momentální úspěch. Trenér chtěl Zimu. Má tedy Zimu. V květnu uvidíme, jestli to bylo správné rozhodnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz