Hlavní obsah
Sport

Derby pražských „S“ bylo antireklamou na fotbal aneb zpověď znechuceného diváka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Skončilo derby „S“ a nebyla to rozhodně reklama na fotbal. Naopak. Oči bolely. Smutná podívaná. Kdo za to může? Trenéři a hráči!

Článek

Neřešme pro jednou rozhodčí. Rozhodčí nařídil dva pokutové kopy. Většina nezaslepeného národa se shodne, že oba nejspíš byly. Rozhodčí řídil utkání, jak uměl. Dělal chyby, ale nebyly nijak tendenční. Někdo řekne, že měl či mohl vyloučit toho či onoho hráče. Mohl začít dávat dříve žluté karty. Ano, mohl. Být tam jiný rozhodčí, postupoval by možná trochu jinak, někdo by rozdal karty dříve, vyloučil by více hráčů, ale dojem z utkání by asi byl stejný. Když se totiž hráči chtějí „pokopat“, nechtějí hrát hrát fotbal, žádný rozhodčí na světě na tom nic nezmění. Může jen pískat více či méně a rozdat větší či menší počet žlutých a červených karet. Fotbal z toho ale neudělá!

Celý problém je v přístupu obou trenérských realizačních týmů a hráčů. Trenéři svážou hráče do derby velkou taktikou. Cílem, s kterým jdou hráči na hřiště, není tvořit, ale bořit! Hlavně nepustit, nedostat. Někteří hráči si tam jdou vyřizovat staré účty. Z utkání je pak ošklivé „balkánské“ představení, v kterém se více kope do nohou než do míče, v kterém je více strkanic v přerušené hře, než střel na branku, v kterém se všichni na hrací ploše i kolem ní navzájem urážejí. Nechutná podívaná. Chybí respekt mezi hráči i oběma lavičkami. Slušnost se nenosí. Kdo se koukne na toto derby „S“ a neviděl jiné ligové či pohárové zápasy Slavie a Sparty, nechápe. Na tohle se díváte? To vás baví?

Je to velká škoda. Slavia i Sparta ukazují v jiných utkáních, že ofenzivní kombinační fotbal hrát umějí. Vzájemné sportovní soupeření obou pražských „S“ fotbalové lize velmi prospívá. Oba kluby hrají o titul, což je dobře. Je na tom jasně vidět, že Slavia potřebuje silnou Spartu a Sparta potřebuje silnou Slavii. Pak to celkově funguje. Oba kluby mají pravidelně vyprodané stadiony. I na ligové outsidery. Je vidět, že fandové obou „S“ nechodí až tolik na soupeře, ale především na vlastní tým. Oba kluby dělají hodně marketingově pro to, aby nalákaly fandy do hledišť. Připravují pro ně atraktivní doprovodné aktivity. Daří se jim kultivovat prostředí na stadionech.

Pak přijde derby „S“, které by mělo být prvním ligovým vrcholem podzimní části. Opravdovým svátkem fotbalu. Je to důležitý, sledovaný a prestižní zápas. Případná prohra ale stále nic moc neznamená. Ligová soutěž bude ještě dlouhá. Derby „S“ by proto mělo být oslavou ofenzivního fotbalu, v kterém si to jdou oba týmy sportovně a čestně rozdat. Všichni se na takové utkání těší. Sleduje ho celý fotbalový národ, přijíždějí zahraniční scouti, kteří jsou zvědaví, jak se projeví zajímaví hráči v náročném utkání.

Derby „S“ bývala v posledních letech vyhrocená. Stával se z toho víc boj než fotbal. Přičítalo se to více agresivní hře Slavie a její temperamentní a někdy až nezvladatelné lavičce. Jedno derby v té vyhrocené době dokonce řídil zkušený Polák Marciniak, který poté vedl i finále MS a Ligy mistrů. Ukázal, jak takové utkání řídit. Trenéři i hráči měli před cizincem také logicky daleko větší respekt. Ten tu ale bohužel nemůže pískat pokaždé. Navíc s tím, co se dělo v neděli, by asi také moc nesvedl.

Situace se zlepšila. Derby „S“ v minulé sezoně přinesla více fotbalu a méně boje. Rozhodčí Černý všechna tři jarní derby zvládl. Hodně ale pomohli hráči. Chtěli hrát! Všichni doufali, že tomu tak bude i nadále. Trend bude pokračovat. Vždyť oba týmy vedou progresivní trenéři, Trpišovský a Priske, kteří jsou mnohými novináři dáváni ostatním za příklad, že chtějí hrát se svými tymy ofenzivní kombinační fotbal. Ale, jak se po nedělním zápase ukazuje, bohužel už zase ne v derby „S“.

Už na jaře trenér Sparty Brian Priske v derby „S“ na Letné ukázal, že „účel světí prostředky“. Naordinoval svému týmu velmi defenzivní taktiku, kterou rozboural kombinační snahy Slavie. Přinesla úspěch. Sparta se „probránila“ ke třem gólům a pomohlo jí to k titulu. Také sparťanská taktika do nedělního zápasu nebyla zrovna z učebnice moderního fotbalu. Priske naordinoval svým fyzicky disponovaným svěřencům, kteří mají výškovou převahu především celoplošný boj. Bylo to zřejmé od první minuty, kdy Sparta začala „od podlahy“. Slavia se přizpůsobila a výsledek známe. Nedalo se na to dívat! Z fotbalu byl opět jen boj plný faulů a šarvátek.

Znovu říkám, je to velká škoda. Oba týmy hrát fotbal umějí. Když chtějí. Když to tedy po nich jejich trenéři chtějí. To se ale v neděli nestalo. Přitom se nehrálo ligové finále. Zápasů bude ještě moc. Ztráta bodů v derby by nebyla ničím fatálním. Osobně bych raději viděl svůj oblíbený klub prohrát či remizovat, kdyby to byl opravdu dobrý fotbal, než tohle, co jsme viděli.

Lituji zahraniční scouty, kteří vážili dlouhou cestu do Prahy na tento zápas. Lituji pracovníky obou pražských klubů, kteří vytrvale pracují na zlepšení image klubu, a pak přijde takový zápas, který jim do toho „hodí vidle“, neboť je antireklamou na fotbal. Lituji tatínky, kteří vzali své děti na sváteční zápas, a pak s nimi museli řešit, co všechno na stadionu jejich ratolesti viděly a slyšely.

Je zajímavé, že po utkání si všichni zúčastnění, oba trenéři i hráči v rozhovorech „notují“, že takhle by to být nemělo, že se nehrál fotbal. Jako by za to oni nemohli, jako by byl na hřišti někdo jiný než oni. Oba trenéři se alibisticky schovávají za fráze. Trpišovský dokonce řekne, že jeho asistent Řehák, který dostal červenou kartu za nepřístojné chování, šel prý na hřiště situaci uklidnit! To už si z nás asi pan Trpišovský dělá legraci. Od kdy chodí asistenti uklidňovat situaci na hrací plochu? Každý, kdo sleduje fotbal, přece ví, že Pavel Řehák rozhodně není fotbalový mediátor. To tam rovnou mohl poslat trenér Trpišovský i Zdenka Houšteckého. Ten by to „uklidnil“ určitě ještě víc. Ale stejný alibismus předvedl v hodnocení utkání trenér Priske, který mimo jiné hájil chování kapitána Krejčího.

Pánové, Trpišovský a Priske, máte za to, co se v neděli v Edenu odehrálo, plnou zodpovědnost! Máte zodpovědnost za to, co předvádějí vaši podřízení na lavičkách i na hřišti. Jste zodpovědní za přemotivované hráčů. Vy je na utkání takto připravujete! Měli byste se k tomu postavit čelem a začít jednat jinak. Dost alibismu! My, diváci, takové zápasy, jako nedělní derby „S“, vidět už opravdu nechceme. Chceme fotbalová utkaní, nechceme nechutný zápas. Chceme vidět fotbal!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz