Hlavní obsah
Sport

Fousek zvýšil hráčům před utkáním v Gruzii odměny. Ti předvedli katastrofální výkon. Je čas na změny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Petr Fousek je slabým předsedou fotbalové asociace. Úředník zvyklý na zákulisní dohody a kompromisy. Není však osobností, která má autoritu, jež se nebojí rozhodovat a jít do konfliktu. Podle toho dění na svazu a kolem reprezentace vypadá.

Článek

Dle informací iSport.cz den před utkáním v Gruzii hráči české fotbalové reprezentace vyjádřili nespokojenost s výší prémií a požádali o navýšení. Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek prý vyvolal hlasování výkonného výboru, které skončilo výsledkem 6 ku 6. Při shodě rozhoduje hlas předsedy. Petr Fousek odsouhlasil reprezentantům navýšení: 25 milionů korun pro tým za první místo oproti původním dvaceti, 15 oproti deseti za druhé místo.

Jak to dopadlo, všichni víme. Čeští fotbalisti předvedli v Tbilisi jeden z nejhorších výkonů za dlouhou dobu a utrpěli debakl, když prohráli 4:1. O čem celá záležitost vypovídá?

Funkcionář Fousek je slabým předsedou. Není to osobnost. Je to úředník, který je zvyklý s každým vyjít. Podle toho vypadají jeho rozhodnutí a personální politika. Nejdříve velmi dlouho vybíral trenéra. Tím se nakonec stal poněkud překvapivě Ivan Hašek, kterému se původně nedávaly šance. Jeho jmenování bylo výsledkem zákulisní politiky. Měl pracovat v tandemu trenér-manažer s bývalým slavným fotbalistou Pavlem Nedvědem, jehož jméno mělo zřejmě dodat potřebný kredit. Ten však na poslední chvíli couvl, a tak zbyl jen trenér Hašek, bez manažera. Trenér, který v Česku a Evropě dlouhé roky netrénoval. Trenér, o jehož aktuálním stylu práce jsme nic nevěděli.

Výsledek? Hašek pokračuje v praxi svého předchůdce Šilhavého. Nominuje a staví některé hráče, kteří v klubech pravidelně nehrají. Jiné s aktuální formou přehlíží. Žádné zlepšení nenastalo. A to ve hře, výsledcích ani záležitostech mimo. Disciplína v týmu, který byl před Haškovým příchodem poznamenán kauzou „Belmondo“, se pohledem zvenku nijak výrazně nezvedla. Důkazem je zranění Michala Sadílka při závěrečném soustředění před Eurem na elektrické tříkolce při volnočasové aktivitě pár dní před startem šampionátu, které Hašek omlouval a bagatelizoval. Navíc mluvčí reprezentace nejdříve celou záležitost prezentoval jinak, než jak se skutečně stala.

Reprezentace na Euru neuspěla. Začala nová sezona a s ní Liga národů. Soutěž, která není jen lepšími přáteláky. Dá se z ní totiž také postoupit na MS 2026. Navíc to měla být soutěž, v které měl Ivan Hašek se svým realizačním týmem a hráči ukázat, že nastoupili novou cestu. Jak si hráči tuto cestu představují? Řeknou si o zvýšení odměn! Ano, každý bychom chtěli vyšší plat, vyšší odměny. To se dá jistě pochopit. Normální je však požadovat zvýšení v situaci, když mám dobré výsledky. Reprezentanti ale chtěli navýšení odměn poté, kdy tým vyhořel na Euru a měl veřejnost teprve přesvědčit, že má na víc a dá tomu vše.

O tom, že účast v národním týmu by měla být především o cti a hrdosti reprezentovat tuto zemi, asi nemá cenu dlouze psát. Na druhou stranu chápu, že i reprezentace je spojená s nějakou finanční odměnou. Hráči jsou profesionálové. Je to jejich práce. Kariéra není dlouhá. Kvůli reprezentaci opouštějí rodiny, děti a jdou s „kůží na trh“, i když by mohli mít volno. Současní hráči si však vydělají velké peníze v klubech. Je proto zarážející, že v situaci, kterou už jsem popsal, jdou při první příležitosti za předsedou s požadavkem na zvýšení odměn.

Jak se k tomu postavil trenér Hašek, zatím nevíme. Víme však, že předseda Fousek zvýšení odměn hráčům odkýval! Další důkaz o tom, že je slabým předsedou, který hráčům ustoupí.

Také manažera reprezentace vybíral předseda Fousek dlouhé měsíce. Další důkaz Fouskovy váhavosti a nerozhodnosti. O funkci se půl roku dělilo několik lidí. Nakonec post tak nějak zbyl na Tomáše Hübschmana, bývalého reprezentanta, který v létě ukončil v Jablonci prvoligovou kariéru a byl z ničeho nic po dlouhé době předsedova tápání překvapivě jmenován manažerem národního týmu. Nic proti Hübschmanovi, ale je to podobné, jako když se kdysi stal manažerem Vladimír Šmicer. Také člověk, který má sice bohaté hráčské zkušenosti, ale manažerské vůbec žádné. Bude se tedy učit za pochodu.

Tomáš Hübschman má ve fotbalovém prostředí velmi dobrou pověst. Je to však další „pan slušný“. A to je také další záležitost, která působení Petra Fouska charakterizuje. Obklopuje se naprosto bezkonfliktními lidmi, kteří jsou maximálně loajální a „nezlobí“. Nic ale také nikam výrazně neposouvají. Takovým člověkem je i technický ředitel asociace Erich Brabec, bývalý hráč Slavie a Sparty a také trenér, který se do ligy (zatím) neprosadil, a tak vzal za vděk funkcí na svazu.

Ať už dopadne dnešní utkání s Ukrajinou sebelíp, špatný stav dění na fotbalovém svazu a kolem reprezentace to nezakryje. Hlasy, že by měl Petr Fousek ve funkci předsedy skončit, sílí. Ozývají se prý už i z klubů a Ligové fotbalové asociace. Slavistický šéf Tvrdík kritizuje předsedu Fouska už delší dobu. Po průšvihu v Tbilisi se zřejmě probudili i ostatní.

Funkcionář a úředník Fousek je zvyklý vše „vysedět“, nechat problémy „vyhnít“. Role „mrtvého brouka“ mu jde tradičně skvěle. Je tedy možné, že se mu to opět podaří. Reprezentace dnes Ukrajinu možná porazí, za pár dní se situace kolem národního týmu zklidní, a tak trochu se na ni zapomene, protože fotbalovou veřejnost budou opět naplno zaměstnávat kluby, tedy česká liga a evropské poháry, kde zažíváme více radosti. Předseda Fousek tak nejspíš ve funkci vydrží. A s ním také Ivan Hašek a jeho realizační tým.

Řádná valná hromada FAČR se bude konat v květnu příštího roku. To by měl být čas, kdy éra Petra Fouska v roli předsedy definitivně skončí. Do té doby to bohužel budeme muset nejspíš ještě vydržet. Doufejme, že fotbalové hnutí dokáže vygenerovat a zvolit lepšího nástupce, který to bude myslet s českým fotbalem dobře, a především bude osobností, která bude konat a činit pozitivní změny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz