Hlavní obsah
Sport

Jak dopadly posily fotbalové Sparty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Podzimní sezona končí. Sparta přezimuje po letech opět na první příčce ligové tabulky a postoupila do jarního 16finále Evropské ligy. Tedy pro ni velmi úspěšné období. Jak se v něm dařilo jejím letním posilám?

Článek

Peter Vindahl přišel do Sparty poté, co se ukázalo, že Manchester United Matěje Kováře, jarní oporu týmu, ve Spartě na další hostování nenechá. Kovář sám chtěl na Letné pokračovat, ale vedení United bylo proti. Kovář nakonec skončil v Leverkusenu a Sparta musela hledat náhradu. Brian Priske vsadil trochu překvapivě na 25letého krajana, kmenového hráče Alkmaaru, který byl však v minulé sezoně na hostování v německém druholigovém Norimberku.

Brian Priske evidentně nevěřil ve schopnosti sparťanského odchovance, 27letého Vojtěcha Vorla, převzít roli prvního golmana. Vorel sice bez problémů odchytal první dva ligové zápasy s Olomoucí a ve Zlíně, ale v Pardubicích už ho nahradil nově příchozí Vindahl, který pak už chytal skoro všechny zápasy. Tedy s výjimkou dvou utkání MOL Cupu v Líšni a s Bohemians, kdy se v brance objevil opět Vorel.

Předností Petera Vindahla je především výborná hra nohama, což hodně pomáhá obráncům Sparty. Vindahl dokáže míče přesně rozehrávat na kratší i delší vzdálenost. Chybuje jen výjimečně. Pozitiva Vindahlova působení výrazně převažují. Brianu Priskemu tento tah jednoznačně vyšel. Sparta však bude muset řešit, jestli Vindahla koupí natrvalo či bude opět shánět novou jedničku. Vindahl je ve Spartě pouze na hostování do léta 2024. Smlouvu v Alkmaaru ma do léta 2025.

Jakub Surovčík, 21letý slovenský brankář přišel jako talent z Jablonce, kde se objevil ve třech ligových zápasech minulé sezony. Ve Spartě se do brány v áčku zatím nepodíval. Na podzim odchytal 10 zápasů v druholigovém béčku.

James Gomez, 22letý Gambijec přišel z dánského Horsensu, kde sehrál v minulé sezoně 28 ligových zápasů. Ve Spartě se na podzim objevil v pěti prvoligových utkáních a dvou zápasech druhé ligy. Osudovým se mu stal 9.listopadu zápas Evropské ligy na Rangers, kde nastoupil překvapivě v základní sestavě. Tento tah Brianu Priskemu vůbec nevyšel. Gomez na levé straně obrany od začátku „hořel“. Podílel se na obou obdržených gólech a o poločase šel ze hřiště dolů. Od té doby se v sestavě áčka Sparty neobjevil.

Angelo Preciado, 25letý Ekvádorec dorazil z Genku až v druhé polovině října. Rosický s Priskem reagovali na neuspokojivou situaci na pravém kraji, kde se střídali čeští wingbeci Wiesner a Mejdr, o nichž se v žertu říkalo, že z těchto dvou by se dal udělat jeden opravdu pořádný borec. Mejdr je vysoký, důrazný, neúnavný „jezdič“, ale s jistými technickými nedostatky a limity. Wiesner je fotbalovější, ale zase mívá problémy v osobních soubojích a v defenzivě.

Angelo Preciado je ofenzivně laděný, technicky výborně vybavený Jihoameričan. Hráč s kvalitním driblingem v rychlosti a výbornou přihrávkou. Dobře se na něj kouká. Trošku horší je v defenzivě. Jeho limitem je menší výška, ale umí v soubojích přitvrdit. V ofenzivě mu chybějí jen lepší čísla. Raději přihrává, než střílí. V Genku nedal za čtyři roky ani jeden gól. Stejně tak v ekvádorské reprezentaci, za kterou pravidelně nastupuje. Ve Spartě se mu to už ale povedlo. Skóroval poprvé 9.prosince proti Jablonci. Příchod Preciada nebyl rozhodně levnou záležitostí, ale potvrdila se slova Tomáše Rosického, že je to hráč do základní sestavy. Adaptoval se rychle. Zatím se Spartě určitě vyplácí.

Veljko Birmančevič, 25letý Srb, byl překvapivou letní posilou. Ofenzivní záložník či útočník, který odehrál v minulé sezoně v Tolouse 25 ligových zápasů, šel z nejvyšší francouzské soutěže do české ligy! Birmančevič se stal okamžitě členem základní jedenáctky. Když má den, je vynikající a novináři píší, že je to hráč pro evropské TOP ligy. Občas je však trochu náladový, jak to u hráčů z těchto končin někdy bývá, a také mu chybí vyšší produktivita. Pro Spartu je to však nadstandardní hráč a jeho příchod se jí také vyplácí.

Michal Ševčík, 21letý tvořivý záložník z brněnské Zbrojovky, o sobě dával vědět v lize už od 18 let. Před příchodem do Sparty v ní stihl 35 ligových zápasů a k tomu ještě 30 druholigových. Ve Spartě se zatím v silné konkurenci neprosazuje. Nastoupil k sedmi zápasům za druholigové béčko, čtyřem za „A“ tým v lize a dvěma utkáním v MOL Cupu. Do Evropské ligy nezasáhl. Asi by mu prospělo hostování v nějakém menším ligovém klubu, kde by pravidelně hrál.

Victor Olatunji, 24letý Nigerijec se objevil ve Spartě po úspěšném působení v Liberci, kde dal v minulé sezoně v 18 ligových utkáních 8 gólů. Přišel jako náhrada za Tomáše Čvančaru. Zatímco Čvančara ale mohl nastupovat i na pravém křídle, Olatunji je spíše „hroťák“, tedy střední útočník. A na této pozici má Sparta Jana Kuchtu, kterému nevyhovuje, když má být odsunut na kraj. Brian Priske to sice párkrát zkusil, ale časem se jednoznačně ukázalo, že Sparta je nejsilnější s Kuchtou uprostřed, kterého zprava podporuje Birmančevič a zleva Haraslín. Olatunji v poslední době sbírá minuty jen jako střídající hráč, když je utkání rozhodnuté a opory unavené, nebo naopak, když Sparta potřebuje zkusit změnit styl hry a snaží se využít jeho fyzických parametrů. Olatunjiho působení je zatím trochu rozpačité. Sehrál kvalitní utkání, ale i taková, kdy nebyl vidět a chybělo mu větší zaujetí pro hru.

Mezi letní posily lze zařadit i navrátilce z hostování, 21letého sparťanského odchovance Václava Sejka. V Teplicích dal v 15 ligových zápasech 5 gólů a chtěl se v létě poprat o místo na Letné. V přípravě se mu dařilo, navíc Kuchta měl v té době trošku volnější přístup, za který ho kritizoval v médiích i jindy zdrženlivý Brian Priske. Sejkovi se tedy dávaly jisté naděje, že by se na hřiště mohl více podívat a konkurovat Kuchtovi. Kuchta se však „probudil“. Sejk v utkáních, kdy šanci dostal, nijak nezářil. Většinu podzimu tedy proseděl na střídačce. Nevstřelil ani jeden gól. Za béčko druhou ligu nehrál, moc toho tedy celkově neodehrál a jeho předchozí sebevědomí je pryč. V 21 letech potřebuje hrát. Mluvilo se dokonce neoficiálně o zájmu Slavie, která shání rychlostního útočníka, ale tento přestup je nyní nereálný, i když i takové se v minulosti udály. Slavia je posledním klubem na světě, kam by Sparta teď svého odchovance pustila. Je však možné, že se v zimě bude řešit opět nějaké Sejkovo hostování. Záležet bude také na příchodech hráčů, neboť Spartu čeká na jaře náročný program. Bude hrát po dlouhé době v jarním části vedle Fortuna ligy také Evropskou ligu a čeká ji i Slavia v MOL Cupu.

Jak dopadly letní posily Sparty?

Výrazně převládá spokojenost. Příchody Vindahla, Preciada a Birmančeviče se rozhodně povedly. Olatunji bude muset přidat. Výrazná nespokojenost je zatím jen s Gomezem. U Surovčíka, Sejka či Ševčíka ukáže čas, zda se ve Spartě prosadí. Každopádně je za dobu působení Briana Priskeho znát výrazné zlepšení i v této oblasti. Je zřejmé, že dánský kouč do scoutingu zahraničních hráčů mluví. U některých je evidentní, že si o ně řekl přímo on, neboť s nimi má dřívější pozitivní zkušenosti. Další nejspíš také vytipoval, neboť v zemi, odkud přicházejí, působil.

Je jasné, že se každý příchozí hráč nestane opravdovou posilou. To se nepodaří nikdy nikde. U potencionálních posil vždy existuje jistá „úmrtnost“. Podstatné je, aby byla co nejnižší. To se Spartě v poslední době daří. Scouting se výrazně zlepšil. A to je velký rozdíl oproti dřívějšku, kdy do Sparty přicházeli ze zahraničí hráči, kteří vůbec nebyli přínosem. Teď se to neděje a je to jeden z důvodů současných výborných výsledků Sparty. Jak už bylo ale řečeno, Spartu čeká na jaře velmi náročné období, aby ho zvládla, potřebuje kádr ještě více zkvalitnit. Nějaké zimní příchody se tedy dají očekávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz