Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lékaři chtějí výsluhy aneb Podej prst a utrhnu ti ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Premiér Fiala vyšel lékařům vstříc, slíbil jim peníze a oni kontrovali, chtějí výsluhy! Co budou chtít příště? A kdo přijde s obdobnými požadavky po nich?

Článek

Premiér Fiala při jednání s lékaři minulý týden odblokoval situaci a pro příští rok nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování lékařů i nelékařů v nemocnicích. Půjde o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice.

I když kolem realizace celého opatření panuje řada nejasností, zdálo se, že krize je zažehnána. Lékaři však přišli s novým požadavkem, chtějí prosadit zavedení výsluh. Náročnost práce a nasazení lékařů by se měla podle prezidenta ČLK Milana Kubka zohlednit. Třeba tím, že by se jim práce za 12 měsíců počítala jako za 15 měsíců, takže by dosáhli důchodového věku dříve. V momentě, kdy by ho dosáhli, by jim vznikal nárok na rentu, kterou by pobírali. To je představa prezidenta ČLK Kubka.

Lékaře potřebujeme všichni. Proto se také jejich požadavkům vždy spíše vyhoví než jiným profesním skupinám. Lékaři měli dosud vesměs sympatie veřejnosti, která většinově chápala, že se situací ohledně velkého množství přesčasů je třeba něco dělat.

Svým novým požadavkem zavedení výsluh však lékaři o sympatie veřejnosti nejspíš trochu přijdou. Požadavek lékařů je absurdní, i když jím lékaři nepodmiňují uzavření současné dohody o navýšení mezd. Plně souhlasím s vyjádřením ministra Jurečky, že návrh na výsluhy zdravotníků nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí.

Pokud by vláda lékařům vyhověla, co budou chtít potom, a především, kdo přijde s obdobným požadavkem příště? Když dostanou výsluhy lékaři, proč by je nemohli mít třeba učitelé? Vždyť je to také náročné povolání. Přidaly by se určitě rády i další profese. Třeba jen namátkou řidiči městské dopravy, strojvůdci vlaků. Náročných profesí, kde je člověk vystaven velké zodpovědnosti a stresu, je celá řada a přibývá jich.

Nárok na výsluhy mají v naší zemi dosud pouze příslušníci bezpečnostního sboru nebo Armády České republiky. Podmínkou je strávit ve službě minimálně patnáct let, nebo jinak splnit podmínky pro vyměření výsluhy. Výsluhy se valorizují a nepodléhají zdanění. Výsluhy mají i svá omezení. Příjemce výsluh nesmí ze zákona kupříkladu demonstrovat či stávkovat. Nesmí také podnikat. Musí naopak v době služby sloužit tam, kam ho velení pošle a být připraven nasadit ve službě i vlastní život.

Čeští lékaři si stěžují na vysoký počet přesčasových hodin. Na druhou stranu řada zkušených českých lékařů po dosažení určité praxe a odbornosti vedle hlavního pracovního poměru ve státních nemocnicích pracuje souběžně na soukromých klinikách či provozují vlastní soukromé praxe. Tedy podnikají. A často velmi úspěšně. Osobně neznám žádného chudého lékaře. Jen ty, co se už mají velmi dobře až výborně. Aby nedošlo k mýlce, nezávidím jim to. Upřímně jim to přeji.

Práce kvalitních lékařů si vážím. Je to jako v každé profesi. Lékaři jsou výborní, dobří, ale i ti méně dobří. Současný zdravotnický systém má jistě spoustu chyb a je třeba ho postupně změnit. Počet přesčasů lékařů omezit. Dnešní mladí už prostě nejsou ochotní automaticky akceptovat vyšší pŕesčasové hodiny, jako je zvykem u jejich starších kolegů. Chtějí více žít a méně pracovat. A mít se k tomu dobře. Otázka je, jestli se práci také tak dobře naučí. Nutné změny souvisí však s celou reformou zdravotnického systému, do které se ale už řadu let nikomu z politiků nechce, protože při ní bude nutné činit i nepopulární kroky.

Požadavek lékařů na výsluhy je z mého pohledu obyčejného občana naprosto mimo realitu a malinko ztrátou soudnosti. Nemá opodstatnění a reálnou oporu. Zavání už tak trochu vydíráním vlády. Tím spíš za současné rozpočtové situace. Chtějí snad lékaři, aby se naše země dostala do „řecké krize“ či snad ještě něčeho horšího? Lékaři by si měli uvědomit, že mnoha lidem v této zemi se ekonomická situace zhoršila, a že na podobné požadavky opravdu není vhodná doba. Akorát si jimi u veřejnosti, která jim dosud fandila, škodí.

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nemocnice-prescasy-vypovedi-jan-prada-odbory-lekari-doktori_2311301438_hof

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz