Hlavní obsah
Aktuální dění

Lži a polopravdy Andreje Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních i facebookových příspěvcích někdy lže nebo říká různé polopravdy. Spoléhá na to, že to lidi uslyší, uvěří a skutečná fakta už se k nim později nedostanou.

Článek

„A ještě jednu informaci pro vás mám. Můžete snížit DPH na potraviny z 15 procent na 0 jako Poláci,“ říká Andrej Babiš na adresu premiéra Fialy na svém Facebooku.

„V Česku je také největší koncentrace řetězců v Evropě a žádná významná česká síť, narozdíl od tamní polské Biedronky“ pokračuje Andrej Babiš na Facebooku.

Jaká je pravda?

Obchody Biedronka s logem tečkovaného brouka se staly v Polsku skutečně fenoménem. Populární jsou díky nízkým cenám i mezi českými zákazníky. Biedronka však nejsou polské obchody, jak tvrdí Andrej Babiš na svém Facebooku. Polský je na Biedronce (Berušce) pouze název. Biedronka patří portugalskému majiteli. Je to tedy zahraniční řetězec působící v Polsku.

Mimochodem ani Bideronka neni bez poskvrny. Předseda polského Úřadu pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele (UOKiK) uložil majiteli sítě supermarketů Biedronka Jeronimo Martins Polska pokutu ve výši téměř 161 milionů zlotých. K porušení práv spotřebitele došlo v průběhu kampaně „Biedronka Protiinflační štít“. Úřad zjistil, že akce porušovala kolektivní zájmy spotřebitelů složitými pravidly, nepřiměřenými výhodami a omezenou dostupností pravidel. Ostatně není to poprvé, co Biedronka dostala od úřadu vysokou pokutu. Už v roce 2020 antimonopolní úřad vyměřil Biedronce pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu ve výši 723 milionů zlotých. Úřadu se nelíbilo, že největší obchodní řetězec v Polsku profituje na úkor dodavatelů.

Majitel sítě Biedronka Jeronimo Martins Polska patří do portugalské skupiny Jeronimo Martins. Polská divize letos zaslala z Polska do zahraničí dividendy ve výši téměř 2,2 miliardy zlotých, tedy přibližně 11,7 miliardy korun.

Biedronka tedy není žádná charita. Není to polský řetězec, jak tvrdí Babiš. Je to velký řetězec diskontního charakteru, jako třeba Lidl, se zahraničními majiteli. Plánuje už brzy vstup na Slovensko a výhledově údajně do Rumunska.

Biedronka má v Polsku nižší prodejní ceny než zahraniční řetězce v Česku. Proč? Není jeden důvod, jeden viník, jak se nám snaží namluvit někteří lidé, včetně Andreje Babiše. Je to řetězec celé řady důvodů.

Biedronka toho ve velkém Polsku prodá výrazně více než řetězce v daleko menším Česku. Může tedy pracovat s nižší procentickou marží. Dohoní to vysokými objemy. Biedronka má v Polsku více než 3 000 prodejen. Pro srovnání: v Česku má Lidl něco přes 300 prodejen a Penny Market přes 400 prodejen.

Polsko je velká agrární země. Nesrovnatelná s Českem, Polští zemědělci dokážou vypěstovat plodiny a chovat zvířata na maso, mléko či vejce s nižšími náklady. Velcí polští výrobci vyrábějí mnohem větší objemy. Tedy levněji. Z více důvodů mají nižší výrobní náklady, proto výrobci v Polsku dokážou poskytnou řetězcům nižší ceny než čeští výrobci řetězcům v Česku. Biedronka tedy levněji nakupuje. Tento rozdíl mimochodem platí i pro Agrofert v Česku, o němž Babiš někdy říká, že to je jeho holdingová firma. Jindy zase, že není. Záleží, jaká odpověď se mu zrovna hodí.

Ale zpět k Polsku. Babiš říká, že Polsko má dočasně nulovou DPH na potraviny. To je pravda. Ne však úplná. Je to na základní potraviny. Babiš kritizuje českou vládu, že to neudělala také. Babiš už ale neříká, že polská vláda sice zrušila dočasně DPH a zatím to drží (budou přece parlamentní volby), ale v mnoha jiných aspektech je život Poláků mnohem horší než Čechů. Polská vláda nevynakládá v přepočtu na jednoho člověka zdaleka takové finanční prostředky na zdravotnictví, sociální služby či důchody. Poláci zdaleka nemají od státu takový „servis“, na jaký jsme zvyklí v Česku.

Poláci mají mnohem horší zdravotnictví. Dostupnost a kvalita zdravotní péče je v Polsku na výrazně horší úrovni. Zdravotní a sociální systém obecně je v Polsku horší než u nás. Poláci mají v průměru také nižší platy a nižší důchody. S nižšími mzdami zaměstnanců mají zemědělci, výrobci a prodejci (jako Biedronka) v Polsku také nižší náklady. Další důvod pro nižší ceny v obchodech.

Babiš také už neříká, že Polsko mělo vždy nižší DPH na potraviny než Česko. Za běžných okolností je v Polsku ve výši 5% či 8%.

Proč to tedy Andrej Babiš nezměnil, když byl osm let ve vládě? Mohl přece snížit DPH na potraviny dávno, když tak myslí na české občany.

Zdroj:

https://www.facebook.com/AndrejBabis/?locale=cs_CZ

https://zemedelec.cz/polsky-retezec-biedronka-dostal-pokutu-za-nekale-praktiky/

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/polska-sit-biedronka-dostala-pokutu-750-milionu-korun

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz