Hlavní obsah
Sport

V deseti ligových utkáních vstřelil tři góly. V neděli i Slavii. Nedávno přitom hrál krajský přebor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Odchovanec prostějovského fotbalu prošel mládežnickými týmy mateřského klubu. Do áčka se však hned neprosadil. Půl sezony strávil dokonce až v páté nejvyšší soutěži - v krajském přeboru. V poslední době ale o sobě dává hlasitě vědět.

Článek

Brzy 21 letý obránce prvoligového FK Hradec Králové Karel Spáčil má za sebou velmi zajímavou fotbalovou cestu. A pokud bude pokračovat ve velmi dobrých výkonech z poslední doby, čeká ho mnoho zajímavého v pozitivním slova smyslu jistě i v budoucnu.

Karel Spáčil je odchovancem prostějovského klubu. Po dovršení dorosteneckého věku šel však sbírat zkušenosti pouze do páté nejvyšší fotbalové soutěže, krajského přeboru v dresu SK Lipová, obci s necelými osmi sty obyvateli, v okrese Prostějov v Olomouckém kraji. Pro mnohé fotbalisty v jeho věku takový „sešup“ znamená definitivní rozlučku se sny o vrcholovém fotbalu a kariéře úspěšného profesionálního fotbalisty. Fotbal se stává jen koníčkem. Dva tři tréninky týdně a o víkendu zápas s posezením s fotbalovými kamarády po něm.

Karel Spáčil to však nezabalil. Po půl roce v Lipové, kde hrál středního záložníka, se vrátil do Prostějova a odtud byl poslán na další hostování do Blanska. Tentokrát už o dvě soutěže výš, do třetí ligy. Po dalším pouze půlročním působení v  FK Blansko, kde sehrál 13 utkání sezony 2022/23 v MSFL, se v létě minulého roku vrátil zpět do mateřského klubu. V Prostějově se stal okamžitě členem základní sestavy druholigového klubu.

V září minulého roku si svými výkony už vybojoval nominaci do reprezentačního mužstva ČR do 20 let pro přípravné zápasy v Rumunsku a v Táboře proti Itálii. V Rumunsku sehrál při prohře 0:2 pouze devět minut, ale s Itálií byl při prohře 0:1 na hřišti už celé utkání. Neminula ho ani listopadová nominace, s Polskem odehrál třináct minut, bohužel z toho byla opět prohra české „dvacítky“, tentokrát 0:1.

Také Prostějov byl Karlu Spáčilovi brzy „malý“. Na konci ledna, tedy už po pouhém půl roce v druhé lize, kde sehrál 12 zápasů, se opět stěhoval, tentokrát do ligového Hradce Králové. To už jako stoper.

Jarní část Fortuna ligy začal ještě na střídačce v domácím utkání s Bohemians. V druhém zápase v Olomouci se ale už dostal na hřiště v 73. minutě za bezbrankového stavu, když šel jistit remízu „Votroků“. Domácí ligovou premiéru měl 24. února v základní sestavě proti Mladé Boleslavi. Opět to byla bezbranková remíza. Karel Spáčil odehrál 82 minut, „vyfasoval“ žlutou kartu, ale odehrál dobré utkání.

V třetím ligovém mači v Jablonci dokonce hlavou skóroval, když po přihrávce exreprezentanta Václava Pilaře poslal už v 5. minutě hosty do vedení. Nakonec z toho byla opět remíza. Tentokrát 1:1, když Karel Spáčil nešťastně zavinil penaltu faulem domácího Hollého. Negativní vliv na jeho další působení to ale nemělo. Trenér Horejš mu dal důvěru i v dalších utkáních.

Karel Spáčil se stal rychle jedním ze základních „pilířů“ královehradecké ligové sestavy na postu levého stopera. Po příchodu z Prostějova už má v hradeckém dresu na kontě deset utkání. Nejen, že hraje dobře, ale prosazuje se opakovaně i střelecky. Druhou branku vstřelil v 65. minutě utkání s Karvinou, kdy se k němu odrazil na roh vápna míč. Spáčilův šťastný gól přinesl hradeckému týmu důležité tři body.

Potřetí skóroval v nedělním utkání s pražskou Slavií, když v 91.minutě kousek za hranicí vápna nic nevymýšlel a bez přípravy trefil míč do pravého dolního rohu branky. Pro Slavii štěstí, že už byl konec duelu. Přijít gól dříve, Slavia by zažila ještě perný závěr.

V deseti utkáních tři góly, to je výborná vizitka pro mladého stopera, který v náročném utkání se Slavií před vyprodaným hledištěm nového královohradeckého stadionu, celkově obstál velmi slušně.

Karel Spáčil možná trošku pohybem připomíná Tomáše Součka, jehož cesta do vrcholového fotbalu také nebyla úplně jednoduchá a přímočará. Dnes je o tři centimetry vyšší Souček kapitánem českého reprezentace a hráčem West Ham United v Premier League, jeho tržní hodnota se odhaduje na 35 milionů eur, tedy na zhruba 890 milionů českých korun. Kdo by to byl před pár lety řekl, když byl zpočátku v druholigové Viktorii Žižkov jen „do počtu“. Karel Spáčil je také vysokým hráčem, měří 189 centimetrů, hraje dobře hlavou, jako obránce se nebojí hrát s míčem, má konstruktivní rozehrávku. Může zastat i pozici záložníka.

V březnové nominaci reprezentace do 21 let figuroval Karel Spáčil už mezi náhradníky. V konkurenci ostřílených borců - zejména sparťana Martina Vitíka, teplického Štěpána Chaloupka či libereckého Filipa Prebsla - se ještě do finální nominace trenéra Suchopárka neprobojoval. To se však může časem změnit.

Hradecký sportovní ředitel Jiří Sabou měl šťastnou ruku. Možná trefil jackpot, který mu přidělá radosti i starosti zároveň.

Na oblíbeném fotbalovém portálu Transfermarkt svítí u jména Karel Spáčil v současné době „cenovka“ 325 tisíc eur, tedy zhruba 8,3 milionu českých korun. Smlouvu má v hradeckém klubu do 31. prosince 2027. Pokud však bude pokračovat tímto způsobem, může být kolem jeho jména brzy opět rušno. Sparta či Slavia by byly ještě asi „silným soustem“ pro brzy jednadvacetiletého hráče, ale jsou tu kluby „druhé sledu“, jako „pohárová“ Viktoria Plzeň či nově se formující Slovan Liberec, které budou doplňovat kádr na novou sezonu, a tento hráč jejich pozornosti jistě neunikl.

Uvidíme, jak dlouho „stěhovavý“ Karel Spáčil v hradeckém klubu vydrží. Půl roku byl v krajském přeboru v Lipové, stejný čas v třetí lize v Blansku a nejinak tomu bylo v druhé lize v Prostějově. V ligovém Hradci Králové bude v létě také teprve půl roku.

Další zdroj: O2TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz