Hlavní obsah
Sport

Nová posila do branky Sparty a smutný Vorel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta hlásí novou posilu do branky

Článek

Nečekanou novou posilou Sparty je dánský gólman Peter Vindahl. Přichází na roční hostování s možností opce na trvalý přestup z nizozemského AZ Alkmaar.

Sice se čekalo, že se do Sparty vrátí loňská opora Matěj Kovář, ale nestalo se tak. Situace kolem něj je stále nejasná a Sparta už nemohla dál čekat.

Sparta měla v minulé sezoně čtyři vlastní gólmany. Holce, Heču, Nitu a Vorla. Zkušený rumunský reprezentant Nita, který byl sice slabší ve hře nohama, ale na lajně uměl a Spartu mockrát v minulosti podržel, se se Spartou rozkmotřil. Skončil s vysokým platem za dodnes ne zcela jasných okolností na dlouhé měsíce na tribuně. Jaro minulé sezony nakonec strávil na hostování v Pardubicích. Holec a Heča zcela nepřesvědčili. Střídali lepší výkony s horšími, ale ani jeden se nestal přesvědčivou jedničkou Sparty. Sparta před začátkem minulé sezony proto stáhla z hostování v Českých Budějovicích Vojtěcha Vorla, svého odchovance, který tam chytal dobře. Tak trochu se čekalo, že on dostane šanci stát se sparťanskou jedničkou. Nestalo se tak. Priskeho zřejmě nepřesvědčil.

Sparta místo toho dost překvapivě přivedla jen na hostování bez opce velmi mladého Kováře, na kterého vše vsadila. Velký talent z Manchesteru United, člen české reprezentace do 21 let, ovšem také ještě mladík s minimem zkušeností z dospělého fotbalu. Spartě se tento risk krátkodobě vyplatil. Kovář se po rozpačitém začátku chytil a byl výborný. Měl velkou zásluhu na titulu Sparty po devíti letech.

Spartě se ale zpětně trošku vymstilo, že Kovář byl hráč jen na hostování, bez opce. Tedy fakt, na který už mnozí upozorňovali při Kovářově přichodu. Když se Kovářovi nebude dařit, fandové i experti se budou ptát, proč dostal přednost před čtyřmi kmenovými brankáři s ligovými zkušenostmi. Když se mu bude dařit, může se stát, že si ho Manchester United stáhne zpět nebo pošle na hostování či prodá za větší peníze do jiného klubu.

Vypadalo to, že Manchester United nebude mít nic proti prodloužení Kovářova hostování o rok. Tak zněly i zprávy z rozhovoru Kováře s trenérem Manchesteru krátce po sezoně. Situace se však překvapivě zamotala. Kovář dostal pokyn k návratu. Odchytal za Manchester United přípravné utkání a byl kladně hodnocen. Manchester však za velké peníze koupil jiného gólmana, Onanu z Interu Milán v přepočtu za vice než miliardu českých korun. Kovář na předsezonní turné s  Manchesterem United nakonec neletěl, ale do Sparty se také nevrátil. Jeho osud je zatím nejasný.

Heča, Holec a Nita jsou už ze Sparty pryč. Zůstal Vorel. K Vorlovi přišel jen mladý Surovčík z Jablonce. Bylo jasné, že nebude-li Kovář, musí to Sparta řešit a sehnat rychle jednoho hotového gólmana. Má sice k dispozici ještě mladé brankáře z druholigového béčka, ale zcela bez ligových zkušeností. Nemůže jít do sezóny pouze s dvojicí ligových brankářů, kteří toho navíc odchytáno mnoho nemají.

Vojtěch Vorel odchytal první ligový zápas Sparty s Olomoucí a slavil nulu. Nic nezkazil. Působil jistým dojmem. Teď mu přichází nový parťák. Nebo lépe řečeno konkurent. Priske tradičně hodně sází na hráče, které dřív trénoval nebo je zná jako krajany. Je to logické. Podobně uvažují i jiní trenéři. Sparta navíc nemá čas. Čeká jí liga a hlavně už 8.8. nebo 9.8. nesmírně důležité předkolo Ligy mistrů. Proto potřebovala situaci vyřešit už nyní, aby byl kolem týmu klid a nový gólman se stihl s týmem v trénincích a ligových utkáních sžít.

Lze předpokládat, že Sparta Petera Vindahla kupuje jako týmovou jedničku. Je o dva roky mladší než Vorel, je mu 25 let, je tedy v nejlepším věku. Je kmenovým hráčem nizozemského Alkmaaru, ale minulou sezonu odchytal v německém Norimberku v 2.bundeslize. Tedy v klubu, ze kterého přišel do Sparty už jiný Dán, stoper Asger Sorensen. Brian Priske tedy sází na dánskou spolupráci gólmana Vindahla a stopera Sorensena, klíčového muže sparťanské defenzívy.

Peter Vindahl přichází sice také jen na hostování, jako vloni Kovář, ale s možností opce na přestup. To je zásadní a důležitý rozdíl oproti příchodu Kováře. Vindahl by se mohl ve Spartě zabydlet a stát se jedničkou na delší dobu. Minimálně po dobu, kdy bude týmu šéfovat z lavičky jeho krajan Brian Priske.

Priske jde angažováním krajana trochu do rizika. Když se Vindahlovi nebude dařit a bude dělat chyby, dá to sparťanská veřejnost Priskemu „sežrat“. Ale Priske a Rosický už angažováním Kováře ukázali, že umějí udělat překvapivý tah. Teď tedy vsadili na Dána, kterého česká fotbalová veřejnost zatím nezná. Brian Priske ale určitě jeho kvality zná a ví, proč ho angažuje.

Sparťanští příznivci mohou být rádi, že Priske s Rosickým situaci už vyřešili. Určitě by rádi, aby pokračoval Kovář. Ale život jde dál. A ten fotbalový běží rychle. Když není Kovář, museli jednat. Jediný, kdo nejspíš není moc rád, je gólman Vorel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz