Hlavní obsah
Cestování

Novinky z Chorvatska: Zákazy v Pule a kontroly na hranicích se Slovinskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Do příští letní sezony je ještě daleko, ale doba je neklidná. Také v Chorvatsku se v těchto dnech leccos děje.

Článek

Možné zákazy

Chorvatské město Pula prosazuje vyhlášku, podle které by se mimo jiné na všech upravených a přírodních plážích zakazovalo pít alkoholické nápoje a pohybovat se nahoře bez plavek. Výjimku ze zákazu alkoholu by tvořily pouze plážové bary a ohlášené náboženské, kulturní, sportovní či podobné akce. Pokuty se mají pohybovat od 600 do 1300 eur a návrh obsahuje také povolení k instalaci plážových kamer, jehož cílem by bylo také potrestat lidi, kteří porušují předpisy.

Návrh však vyvolal velmi ostré reakce. Někteří „domorodci“ se domnívají, že je to nepřijatelné. Jiní naopak tvrdí, že je to velmi potřebné, že na plážích a v námořní oblasti musí být zajištěn větší pořádek, než je tomu dosud. V Chorvatsku se řeší, jestli se prý Pula stává Kábulem, nebo je to jen správné nastolení pořádku. Rozhodnuto, ale zatím není. Mezi turisty je to nejspíš jako mezi místními. Zastánci jsou v obou táborech. Určitě budou turisté, kteří si chtějí užít pohodovou a klidnou dovolenou. Ti opatření asi spíš přivítají. Ale i ti druzí, kteří se chtějí bavit, popíjet alkohol a opalovat se nahoře bez, budou rozhodně oproti.

Kontroly na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem

Itálie již informovala Slovinsko, že zavede vnitřní kontroly na hranici se Slovinskem kvůli zhoršené situaci a hrozbě možného terorismu. Slovinsko také zavede vnitřní kontrolu na hranicích s Chorvatskem a Maďarskem. Informaci potvrdil slovinský ministr vnitra, který uvedl, že o tom již informoval ministry vnitra Maďarska a Chorvatska. Důvod pro zavedení tohoto, snad jen dočasného, opatření je stejný jako v Itálii: nárůst hrozby terorismu v Evropě. Snahou je preventivně zajistit dodatečné kontroly na balkánské uprchlické trase. Není jasné, jak dlouho budou hraniční kontroly fungovat.

Do příští turistické sezony je sice ještě velmi daleko, ale každý, kdo jel letos do Chorvatska ocenil, že se nemusel zdržovat v někdy i mnohahodinových zácpách na žádných hranicích, které zejména mezi Slovinskem a Chorvatskem bývaly v minulosti bohužel velmi časté. Letos se dalo plynule bez zdržení projet a pas či občanku ukázal až v hotelu nebo apartmánu. Doufejme tedy, že se situace zlepší, hrozby pominou a cestování bez zdlouhavých hraničních kontrol bude fungovat i v příští sezoně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz