Hlavní obsah
Sport

Proč šli Coufal, Brabec a Kuchta dva dny před zápasem o postup na EURO do nočního klubu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Fakta jsou všeobecně známá. Tři hráči byli vyřazeni za porušení životosprávy z fotbalové reprezentace. Proč k tomu ale došlo?

Článek

Coufal, Brabec a Kuchta navštívili v sobotu, tedy dva dny před rozhodujícím utkáním o postup na Euro 2024, olomoucký noční klub Belmondo. Tam popíjeli alkohol a zdrželi se do pozdních hodin. Samozřejmě u toho byli vyfotografováni a natáčeni ostatními návštěvníky klubu.

Je to těžko pochopitelné. Jednoznačně neprofesionální. Na tom se ostatně shodují všichni lidé kolem profi fotbalu, kteří se k tomu už v médiích vyjádřili. Také oni nebyli vždy „svatí“. Všichni se však podivují nad načasováním celé události. Kdyby byly čtyři dny do zápasu, dalo by se nějaké diskrétní, tedy neveřejné, porušení životosprávy ještě pochopit. Navíc bychom se o něm ani nejspíš nedozvěděli.

Ale takto? Hráči odehráli v pátek utkání v Polsku a už v pondělí je čekal rozhodující zápas s Moldavskem. Tedy čas na regeneraci malý, včetně cestování. Vždyť jindy slyšíme, jak hráči musí v těchto situacích, kdy jdou utkání rychle po sobě, odpočívat, využít všechny možnosti rychlé regenerace. A najednou tohle? Najdou se i fandové, kteří mají pro počínání hráčů pochopení. Říkají, „my byli taky mladí a taky jsme popili, i před zápasem“. Ano, ale derby okresního přeboru Horní s Dolní není, s prominutím, rozhodující zápas o postup na EURO a čtvrt miliardy korun k tomu.

Nepochopitelné je to však ještě z jednoho důvodu.

Proč tam hráči šli, když museli vědět, že se to k trenérům a na veřejnost určitě dostane?

V dnešní době má u sebe snad každý člověk, počínaje školáky základky, mobilní telefon s fotoaparátem a možností nahrání video záznamu. Fotí a točí se leccos. Jakmile se někde objeví nějaká veřejně známá osobnost, musí vždy počítat s tím, že ji někdo vyfotí či natočí. A také, že si to nenechá pro sebe, ale „pověsí“ to na internet, kde už to pak žije svým životem.

Všichni tři hráči jsou zkušení. Nejsou to žádní zelenáči. Nehrají profesionální fotbal první rok. Mají za sebou roky kariéry ve Spartě a Slavii. Působili či působí v zahraničí. Zažili už určitě leccos. Mají v tomto ohledu dost zkušeností. Zcela jistě nejsou tak hloupí, aby předem nevěděli, že taková návštěva nočního klubu se v dnešní době rozhodně neututlá. Přesto tam dva dny před utkáním šli.

Proč? Na to odpověď zatím neznáme. Vedení reprezentace a šéf svazu se omezili na to, že hráči porušili životosprávu a byli z reprezentace vyloučeni. Kapitán Souček mluvil o tom, že se hráči omluvili, litují toho, nejvíc prý - dle Součka - potrestali sami sebe.

Samotní hráči k tomu nic neřekli. Potichu z reprezentačního srazu zmizeli. Proto nevíme, proč do nočního klubu šli, když museli vědět, že to „praskne“ a bude z toho velký průšvih. Tím, že tak učinili vyjádřili, že jim to (minimálně v té době) bylo úplně jedno. Na pondělním utkání jim už najednou vůbec nezáleželo.

Nevíme, co všechno návštěvě nočního klubu předcházelo. Víme jen tu veřejnou část. Reprezentace remizovala v Polsku. V utkání Brabec odehrál průměr. Kuchta však patřil k nejhorším hráčům českého výběru a byl o půli střídán. Coufal se částečně podílel na gólu Polska, když na půlce nezachytil brejk soupeře, nešel do souboje. Jinak hrál průměrně. Po utkání poskytl rozhovor, v němž se ironicky usmíval otázkám reportéra a ke gólové situaci uvedl, že do souboje nešel, aby nedostal případně žlutou kartu. Pak by prý nemohl hrát s Moldavskem.

Když se Coufalova slova dozvěděl od novinářů trenér Šilhavý, byl dost překvapen a řekl, že si to s ním bude muset vyříkat.

Dál už jsou to spekulace, avšak zřejmě tedy k nějakému „vyříkávání“ v sobotu mezi trenérem Šilhavým a Vladimírem Coufalem při hodnocení utkání došlo. Lze také očekávat, že ani Jan Kuchta nebyl za svůj páteční výkon chválen. Jak v tom figuruje Jakub Brabec, není jasné.

Víme však, že se tito tři hráči společně odebrali popíjet v nočním klubu. Je to nepochopitelné. Mohli přece zůstat na hotelu a dát si něco tam. Zřejmě se ale chtěli bavit na veřejnosti. Coufalovi už najednou asi bylo jedno, zda v pondělí proti Moldavsku nastoupí.

Možná se jednalo o jakýsi truc hráčů, za to, že si je dovolil trenér kritizovat. Truc hráčů, kteří získali pocit, že jsou už velcí borci, kteří mohou všechno. Je tři si přece nikdo vyhodit nedovolí. Ztráta soudnosti. Je správné, že jim to neprošlo. Autoritu trenéru Šilhavému už to sice nevrátí, ale správné rozhodnutí to rozhodně je. Signál pro ostatní, zejména mladší hráče, že tudy cesta nevede.

Nechci moralizovat, ani hon na čarodějnice, avšak zkušení hráči reprezentace by si měli uvědomit, co se od nich očekává. Týmu se nemusí dařit, může prohrát. Když však fanoušek vidí, že tomu dal hráč všechno, pochopí to. Pokud se ale hráči zachovají takto, je to facka všem fandům, ale i mnoha bezejmenným lidem, kteří takový velký zápas o postup na EURO, který bude v pondělí v Olomouci, dlouhé týdny a měsíce, ale i poslední dny intenzivně po všech stránkách připravují a zajišťují, aby dopadl co nejlépe a hráči měli vytvořené co nejlepší podmínky.

Zodpovědnost má nejen Šilhavý, ale i Fousek a výkonný výbor

Ať už to bylo přesně jakkoliv, celé to svědčí o špatné morálce reprezentačního týmu. O tom, že Jaroslav Šilhavý už nemá u hráčů respekt a přirozenou autoritu. Měl být dávno odvolán. Měl by být odvolán, ať už pondělní utkání s Moldavskem dopadne jakkoliv. Je potřeba začít se zcela novým trenérským týmem. Nastavit nový režim. Novou disciplínu. Nový duch týmu.

Někteří hráči si v poslední době zřejmě jezdili reprezentační srazy zejména užít. Takových neoficiálních signálů bylo více. Dovolují si při nich záležitosti, které by jim v jejich klubech určitě neprošli. Jak na hřišti, tak mimo něj. Tato záležitost s návštěvou diskotékového klubu dva dny před klíčovým utkáním o postup na EURO 2024 je jen vyústěním dlouhodobě blbé nálady a nezvládnuté situace kolem týmu.

Trenéru Jarolímovi se, oprávněně, vyčítala malá komunikace s hráči mimo srazy, velká přísnost, snaha „cepovat“ reprezentanty jako mladé hráče v klubu, což vedlo k tomu, že se jich pak mnoho ze srazů omlouvalo. Jaroslav Šilhavý měl přinést změnu. Byl znám férovým a přátelským přístupem k hráčům. Bohužel, vypadá to, že se reprezentační tým dostal postupně z jednoho extrému do druhého a trenér Šilhavý to v poslední době vůbec nezvládá.

Zodpovědnost za tento stav je nejen na Jaroslavu Šilhavém, ale také Petru Fouskovi, předsedovi fotbalové asociace a na výkonném výboru. Za nečinnost, kam až to nechali dojít.

Zdroj:

https://www.idnes.cz/fotbal/euro-2024/jaroslav-silhavy-reakce-hodnoceni-rozhovor-polsko-cesko-kvalifikace-euro-2024.A231118_000349_euro-2024_jic

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz