Hlavní obsah
Sport

Rozhodčí Slavii branku neuznal. Měl gól po doteku Zafeirise platit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Běžela 27. minuta utkání play off Evropské ligy Slavia Praha - Zorja Luhansk.

Článek

Festival slávistických neproměněných šancí byl v té době ještě před námi. Stav utkaní 0:0, rohový kop Slavie zprava, centr prodlužuje Zafeiris a Masopust ve výskoku krásně trefuje hlavou - 1:0. Stadion slaví.

Po chvíli však intervenuje VAR. Opakovaný záběr není zcela jasný. Někdo má pocit, že to na ruku vypadá. Jiný, že nikoliv. Rozhodčí však rozhoduje poměrně rychle. Gól neplatí. Ruka!

Byla či nebyla? Měla se pískat či neměla?

Výklad pravidla o hře rukou se stále mění a zpřesňuje. Běžný divák už z toho má někdy „guláš“. Jak se v tom má vyznat, když jasno mnohdy nemají ani trenéři a hráči. Mnohdy se neshodnou ani televizní komentátoři a experti, kteří přitom procházejí školením pravidlových lektorů fotbalové asociace.

Ač se to fandům Slavie nebude líbit, domnívám se, že rozhodčí rozhodl správně. Pokud existuje výrazná pravděpodobnost, že hráč zahrál rukou a bezprostředně poté bylo dosaženo branky, neměla by platit. V takovém případě by se opravdu nemělo zkoumat, jestli je to nad rukávem či pod rukávem. Centimetr výš nebo níž. To není podstatné. Prostě kontakt míče s rukou byl. Je to tedy hra rukou a gól neplatí. Zdůvodnění: U vstřeleného gólu by neměla být žádná pochybnost, že byl dosažen rukou.

Dvě malé poznámky:

1. Zafeiris po verdiktu rozhodčího nijak výrazně neprotestoval. Asi si byl zahraní rukou vědom.

2. Rozhodčí rozhodli rychle! Ať už se nám rozhodnutí líbí či nikoliv, tak to má být. Jaký rozdíl oproti české lize, kde se podobné případy zkoumají u videa dlouhé minuty a zápas úplně ztratí tempo. Tady se hrálo hned dál a Slavia měla další a další šance.

Jiný případ by byl, kdyby takto zahrál rukou obránce v pokutovém území. Pak to dle mého názoru při takovém způsobu, jakým zahrál Zafeiris, přestupek být nemá. Zdůvodnění: Penalta je ve fotbale velký trest. Pravděpodobnost vstřelení gólu je vysoká. Penalta by měla být nařízena jen za zcela jasnou ruku.

Je velmi pravděpodobné, že se mnou leckdo nebude souhlasit.

Někdo namítne: Tak jednou říká, že to ruka u útočníka je. Ale u obránce stejná ruka přestupkem není? Nemělo by to být vždycky stejné? Bývalo to tak. Výklad pravidla o hraní míčem rukou se ale vyvíjí. Bylo, je a bude to vždy složité na posouzení. Kdo opravdu ví, co je správně?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz