Hlavní obsah
Sport

Skončí brněnské trápení? Do Zbrojovky vstupují noví lidé. Novým majitelem by měl být Jaroslav Havel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Prvoligový fotbal v druhém největším městě Česka už roky živoří. Hraje druhou ligu, aktuálně bez šance na postup. Klub nemá pořádný stadion. Majitel Bartoněk ho dlouho nechtěl prodat. Nyní se začíná blýskat na lepší časy. Kdo vlastně klub koupil?

Článek

Většinový podíl ve fotbalové Zbrojovce měl nejprve od dosavadního majitele Václava Bartoňka koupit šéf hokejové Komety Brno, bývalý hokejista Libor Zábranský. Mnozí však mluvili o tom, že jeho vstup do profesionálního fotbalu, který zdaleka tak dobře nezná, je pro něj moc velké soustu. Po finanční i manažerské stránce. Nedá se dělat oboje na odpovídající úrovni. Profesionální fotbal i hokej současně.

Přestože byla koupě oznámena, k finalizaci dlouho nedocházelo. Nakonec je výsledek jiný. Novým majitelem klubu se stala Regionální hospodářská komora, která se rozhodla využít předkupní právo, jenž měla coby minoritní akcionář klubu.

Většině lidí, kteří zprávu slyšeli, ale muselo být jasné, že toto nebude konečný stav. Hospodářská komora přece nebude dlouhodobě provozovat profesionální fotbal. A také nesjpíš opravdu nebude. Komora prý nějakou dobu zůstane většinovým vlastníkem klubu, ale už dnes má partnera, který do dění v klubu vstupuje a v blízkém budoucnu by měl být většinovým majitelem. Pohledem zvenku to spíše vypadá tak, že Regionální hospodářská komora byla pouze prostředníkem, tedy „mezičlánkem“, který měl koupi pro nového majitele vyjednat, aby proběhla hladce. V minulosti totiž Václav Baroněk vyjednával s různými zájemci a obchod často zkrachoval. Tomu se chtěl zřejmě nový majitel vyhnout, a proto za něj nejspíš jednala Regionální hospodářská komora.

Kdo tedy bude nejspíš v brzké budoucnosti novým majoritním vlastníkem klubu? Tímto mužem je dle iSport.cz vlivný advokát, padesátiletý JUDr. Jaroslav Havel.

Kdo je vlivný advokát Jaroslav Havel?

Mezi jeho klienty patří největší finanční instituce působící v České a Slovenské republice, řada společností patřících do žebříčku Fortune 500 nebo Czech Top 100, ministerstva, státní podniky, dále pak soukromé osoby z řad nejúspěšnějších a nejbohatších Čechů a Slováků, ale i zahraniční podnikatelé působící v České republice a na Slovensku. Jaroslav Havel tedy evidentně disponuje obrovskými kontakty, vazbami a informacemi.

Jak sám uvedl nedávno pro Forbes.cz, je rozkročený do třech oblastí. Ta hlavní je skupina Havel & Partners a různé společnosti, které kolem ní postupně vznikají, tedy poradenství. Mezi privátní klienty Havel & Partners se řadí přes 250 převážně podnikatelských rodin. Dle Forbesu dosahují tržby Havel & Partners za právní služby v tuzemsku více než 900 milionů korun. Dle Forbesu je v žebříčku TOP advokátních kanceláři v Česku na druhém místě. Pro zajímavost, jedním z partnerů v této dnes už velké advokátní a poradenské společnosti, je také Robert Neruda, manžel Danuše Nerudové, někdejší kandidátky na úřad prezidenta. Druhá noha je One Family Office a spolu s ní i její investiční část, spravující majetek, který Havel a spol. zejména poradenstvím vydělali. Třetí oblastí je mediální skupina Premium Media Group. Mezi všemi částmi je dle Havla synergie.

Do brněnské Zbrojovky Jaroslav Havel vstupuje prostřednictvím své společnosti One Cap, které nemá žádnou historii a bude vytvořena k tomuto účelu. Faktem, že to myslí Jaroslav Havel s převzetím Zbrojovky vážně, je skutečnost, že dle iSport.cz se novým generálním ředitelem klubu stane už nyní Havlův člověk, manažer Jan Mynář, jeden z představitelů nové společnosti OneCap. Ten dle svých slov v médiích ve fotbalu přímé manažerské zkušenosti nemá, nicméně k němu má prý hluboký vztah odjakživa. Deset let hrál fotbal, poté závodil v triatlonu. Je sportovec tělem i duší, takže věří, že k tomu má blízko. Platí však prý, že fungování Zbrojovky nestojí na jeho znalosti fotbalu. Jeho rolí by mělo být umění postavit firmu, sehnat financování. Chce dělat věci správně a řídit klub rozumem, a ne emocemi.

Zatímco fotbalová asociace a reprezentace se topí v problémech, český klubový fotbal je v poslední době na výrazném vzestupu.

Někdo, většinou ten, kdo fotbal vidí jen občas „z rychlíku“, stále mluví hanlivě o české nejvyšší soutěži jako o „Kapr lize“.

Fakta jsou ale jiná. Ano, jsou v lize ještě také kluby (viz Dynamo České Budějovice), kde leccos nefunguje, jak by mělo, a jsou v nich velké problémy s financováním. Některé kluby už ale fungují jinak. Slavia a Sparta mají finančně silné, české majitelé - miliardáře Pavla Tykače a Daniela Křetínského. A daří se jim i sportovně. Mají pravidelně vyprodané stadiony i na běžná ligová utkání, což byla ještě před nedávnem nemyslitelná věc. Hrají Ligu mistrů či Evropskou ligu. Chodit dnes do hlediště na Letnou či do Edenu je zábavou a prestižní záležitost nejen pro běžné fanoušky, ale také pro různé VIP diváky.

Stejně tak má nové majitele, v tomto případě zahraniční, Viktoria Plzeň, silný zástupce západočeského regionu, kterému se také daří a hraje každoročně evropské poháry. V moravskoslezském kraji se postupně zvedá ostravský Baník, který má také silného českého majitele, Václava Brabce, s kterým, doufejme, se mu bude dařit nejen fotbalově, ale také snad postaví nový stadion na tradičním místě - Bazalech.

Nové stadiony jsou v Pardubicích a Hradci Králové, kde teprve prodej novému majiteli zřejmě proběhne, ale nový stánek už má nyní pozitivní vliv na ligové fotbalové dění ve městě. Nového majoritního vlastníka má také liberecký Slovan, úspěšného mladého podnikatele Ondřeje Kaniu. Slovan je další klub, kde se dějí ve fungování klubu velké změny a očekávají světlé zítřky. Změny se dějí v posledních měsících a týdnech také v Mladé Boleslavi. I ona má nového majitele a zahraničního trenéra. Navíc se po letech probojovala do evropského poháru - Konferenční ligy.

Je velmi pozitivní, že do českého fotbalu přicházejí noví lidé. Majitelé, kteří vydělali legálně velké peníze v jiných oblastech. Nejsou to žádné „rychlokvašky“, ale dlouhodobě úspěšní lidé, kteří mají fotbal rádi a vidí v něm potenciál. Možnost spojit příjemné s užitečným. Chtějí dělat fotbal jinak než jejich předchůdci.

Jen v Brně to dlouhé roky vypadá bídně. Přitom je to město a kraj s obrovským potenciálem a spoustou lidí, kteří sport, zejména hokej a fotbal, mají velmi rádi. Oba tyto sporty mají v Brně tradici a pocházejí odtud velké osobnosti českého sportu. Bylo tedy zarážející až nepochopitelné, že se v Brně stále nic nehýbe k lepšímu.

Zbrojovce se v aktuální sezoně druhé ligy nedaří. Tak trochu si sáhla na dno a dostala se už do situace, která rozhodně není důstojná jménu a tradici tohoto klubu. Vyhrála pouze dva zápasy a v tabulce je dva body od pásma sestupu. Klub aktuálně nemá kádr na návrat mezi elitu. Bude si muset počkat. Začít postupně celý klub i první tým budovat na nových základech. Zázraky nelze dělat na počkání. Noví majitelé a manažeři si budou muset uvědomit, že ve sportu a fotbalu se nedá vše „nalajnovat“ jako v businessu. Leccos lze správnými rozhodnutími uspíšit, ale vše chce svůj čas. Ve sportu je vždy plno neznámých, které mohou člověka překvapit a zaskočit.

O tom by mohl jistě vyprávět i jiný, původem právník, JUDr. Daniel Křetínský, dnes jeden z nejbohatších Čechů, mimochodem sám původem z Brna, který si musel počkat řadu let, než se z jeho pražské fotbalové Sparty stal opět fungující a úspěšný klub. Na této cestě učinil on i jeho manažeři řadu chybných rozhodnutí. Dnes je však Sparta zpět na vrcholu.

Brněnskou Zbrojovku tato cesta teprve čeká. Doufejme, že návrat na výsluní českého fotbalu nebude trvat dlouhé roky a že také výstavba nového stadionu, který je nezbytnou podmínku k tomu, aby se mohl brněnský profesionální fotbal zvednout a fungovat, nebude jen snem. V Brně se za poslední roky hodně zanedbalo. Je to však klub, který dokázal za dobu své historie vyprodukovat mnoho skvělých fotbalistů. Je tedy na co navazovat. Je to „jen“ o lidech, práci a financích. Doufejme v poctivé úmysly nových majitelů, že se jim to podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz